לאהוב ולקנא – איך מתמודדים עם קנאה בין בני זוג?
זה קורה גם אצל הזוגות הטובים והאוהבים ביותר, משהו משתנה במהלך הזוגיות ומאזן הכוחות מוטה "לכאורה" לכיוון אחד מבני הזוג. אפשר להבחין בזה בקלות בתחום הכלכלי כאשר בת הזוג מתחילה להרוויח יותר בן זוגה והוא מצידו חש שמשהו בגבריות שלו "נפגע" כיוון שלתפיסתו הוא בתפקיד המפרנס בבית.
"קנאה היא תכונה אנושית מולדת" מספר לנו דרור אלרון פסיכותרפיסט וסקסולוג. "עוד מגיל צעיר התינוק משתמש בה כדי לפתח מודעות לחלקים השונים בעצמו ובמערכות היחסים שלו. אך עם השנים אנו לומדים כיצד לשלוט ברגש הזה".
"בזוגיות השאיפה היא להגיע לבירור של מקור הקנאה לבן/בת הזוג כדי שיהיה ניתן להפוך אותה מתחושה שמחבלת בסיכויי הצלחת הקשר, למנוף צמיחה שיאפשר לשפר את מערכת היחסים.
השינוי העיקרי שצריך להתרחש הוא מחשבתי, הרי הצלחה של חלק מהשלם היא הצלחה של השלם כולו ובלי התמיכה של בני הזוג אחד בשני לא תתאפשר הצלחת הקשר".
"הבעיות מתעוררות כשאחד מבני הזוג חש "בצד" כתוצאה מההצלחה של הפרטנר שלו לזוגיות, בחלק מהמקרים אפילו מתעוררות תחושות של זלזול. חוסר פתיחות בין בני הזוג יכול בקלות להעצים את תחושת הקנאה. לעיתים המקור של בעיות אלה הוא בכלל בתקופת הילדות – אדם שגדל בבית בו הקנאה שיחקה תפקיד מרכזי במערכת היחסים בין ההורים – ייתכן כי ישחזר התנהגות זו גם בבגרותו. גם קנאה בין אחים, שאינה מרוסנת על ידי ההורים, יכולה להוביל לחוסר יכולת להתמודד עם הרגש ההרסני בבגרות".
"כשמתעוררת קנאה בין בני זוג, לשניהם יש תפקיד לקיים. על בן הזוג ה"מצליח" לזהות את הבעיה ולא להיבהל. חשוב שינסה להבין מה גורם לצד השני לחוש כך ולנסות לראות מה הוא יכול לשנות. אולי זו צורת התקשורת שלו שעוברת מתנשאת או מזלזלת וכך מרחיקה את הצד השני.
הצד ה"מקנא" נדרש להיות פתוח מספיק וכנה עם בן/בת הזוג לשתף בתחושות שעולות ולא להמתין לרגע הפיצוץ. שם המשחק כאן הוא הקשבה ותקשורת".