תסמיני התסמונת

22805-Blog-Photo-NEW_Woman-(22167)6

תסמונת השחלות הפובליציסטיות היא אחד הגורמים השכיחים ביותר לאי-פריון. פרופ' דניאל זיידמן מסביר על התסמינים

לפני 70 שנה אבחנו לראשונה הרופאים שטיין ולוונטל את הקשר בין מבנה השחלות מיוחד לבין תסמינים של מיעוט או היעדר ביוץ ועודף בהורמונים זכריים (אנדרוגנים), שמוביל להופעת תסמינים כמו שיעור יתר ואקנה. במשך שנים רבות נקראה התסמונת על שם שני הרופאים, אך כיום היא מוכרת בשם תסמונת השחלות הפוליציסטיות או PCOS (Polycystic ovary syndrome). תסמונת זו נחשבת לאחד הגורמים השכיחים ביותר לאי-פריון והיא התסמונת הנפוצה ביותר במערכת הרבייה בקרב נשים בגיל הפריון.

פרופ' דניאל זיידמן, יו"ר האגודה הישראלית לאמצעי מניעה, מנהל יחידת המחקר, המרכז לנשים ויולדות ע"ש יוסף בוכמן, מרכז הרפואי שיבא תל השומר, מסביר במאמר שפרסם בנושא כי "השחלות הן האיבר שבו מצויות הביציות של האישה. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים או ציסטות קטנות".

כיצד קובעים את מבנה השחלות?

"בבדיקת אולטרה-סאונד של האגן רואים בקלות את השחלות. לשחלות פוליצסטיות מראה טיפוסי בבדיקת האולטרה-סאונד. בבדיקה רואים זקיקים קטנים רבים מפוזרים בהיקף השחלה ונותנים מראה לה טיפוסי של 'מחרוזת פנינים'. לפי ההגדרה המעודכנת משנת 2003, על מנת לקבוע כי השחלות הן פוליציסטיות חייבים להיות בשחלה לפחות 12 זקיקים שקוטרם 2–9 מ"מ או שנפח השחלה יהיה יותר מ-10 מ"ל.

מספיק שבשחלה אחת יימצאו זקיקים רבים על מנת לאבחן שחלות פוליציסטיות. לא ניתן לבצע את האבחנה אם האישה נוטלת גלולות למניעת היריון או אם יש בשחלה זקיק שקוטרו יותר מ-10 מ"מ, שמרמז שהאישה לפני ביוץ".

מה השכיחות של התסמונת?

"מעריכים ש-5%–10% מכלל הנשים בגיל הרבייה, כלומר בנות 20–40, סובלות מהתסמונת. לפחות אצל שליש מכלל הנשים אפשר למצוא לפחות חלק מהתסמינים".

מה הם התסמינים?

"וסתות נדירות, היעדר מוחלט של הווסת או דימומים לא סדירים הם התסמין השכיח ביותר. ההפרעה בווסת נובעת בדרך כלל ממיעוט או היעדר ביוצים. רמות גבוהות בדם של ההורמונים הזכריים (האנדרוגנים) כמו טסטוסטרון. תסמינים נוספים הם אי-פריון או חוסר היכולת להרות תוך שנה; שיעור יתר בפנים, בחזה, בבטן ובבירכיים; שיער דליל והתקרחות באזור המצח; אקנה, עור שומני או קשקשים; עודף משקל או השמנה; סוכרת, ייצור יתר של אינסולין וחוסר רגישות לאינסולין; כאבים באגן שנמשכים יותר מחצי שנה; הפרעה ברמות השומנים בדם, למשל רמות גבוהות או נמוכות של כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים; ויתר לחץ דם (מעל 140/90).

מה גורם לתסמונת השחלות הפוליציסטיות?

"לא ידוע מה גורם לתסמונת. עם זאת, יש עדויות רבות כי רמות גבוהות של אינסולין תורמות לעלייה ביצור ההורמונים הזכריים, דבר שגורם להחמרה בתסמינים".