תסמונת "הלב השבור" – Takotsubu

 

 
 
 
 
נכתב ע"י ד"ר מיקי בורשטיין
 
תסמונת Takotsubo היא מחלה יחסית נדירה, אך זוכה לעניין רב. היא מכוּנה "תסמונת הלב השבור" על שום שכיחותה בקרב נשים בוגרות ועל שום שבמקרים רבים היא מופיעה בעקבות מתח נפשי מיוחד: מוות, פרידה, או מצב חרדה מתמשך. במחלה זו, הביטוי "לקחת ללב" מקבל משמעות מיוחדת…
 
המחלה תוארה לראשונה לפני כ-20 שנה ביפן. השם Takotsubo ניתן לה בגלל צורתו המיוחדת של הלב בתסמונת זו, המזכירה אותו כד מיוחד בו משתמשים היפנים ללכידת התמנון…
 
המחלה מופיעה כאמור בעיקר בנשים, במקרים רבים לאחר מתח נפשי מיוחד, לעיתים לאחר מאמץ גופני יוצא דופן, מחלה קשה או ניתוח. 
 
התבטאות המחלה מאד דומה להסתמנות של אוטם שריר הלב: כאב חזק בקדמת החזה, שלעיתים מלווה בקוצר נשימה או בסימני אי ספיקת הלב. בא.ק.ג. ובבדיקות מעבדה מתקבלת תמונה אופיינית לאוטם שריר הלב. אלא שבצנתור מתגלים עורקים כליליים תקינים ללא היצרות משמעותית, ומאידך קיימת ירידה בתפקוד החדר השמאלי, שבזמן התכווצות מקבל צורה של "בלון". בהיעדר היצרות בכלי הדם, הטיפול במחלה הוא בעיקרו טיפול תרופתי תומך.
 
למרבה המזל, למרות ההופעה הפתאומית והדרמטית של המחלה, שיעורי התמותה והסיבוכים ממנה נמוכים יחסית. תפקוד הלב משתפר בדרך כלל בתוך ימים בודדים, ותוך מספר חודשים הוא חוזר למצבו התקין. ההחלמה לטווח הארוך בדרך כלל מלאה. 
 
כך נראה הכד היפני המשמש ללכידת תמנונים:

   

 
 
 
 
 
 
וכך נראה הלב בזמן התכווצות האופיינית למחלה: