משפחה בריאה
זו תקופה שממחקרים עולה שיש עלייה באחוזי ההשמנה בקרב ילדים. יותר ויותר ילדים נמצאים בעודף משקל המשפיע על בריאותם. כמו אצל מבוגרים, גם אצל הילדים תהליך הירידה במשקל דורש התמדה ונחישות. נירה פלדמן, דיאטנית ורכזת תחום תזונת ילדים במכבי שירותי בריאות, מסבירה כיצד ההורים יכולים לעזור לילדיהם לעשות שינוי בהרגלי האכילה ומהי תרומתה של המשפחה בעניין.
מדוע חשוב שהמשפחה כולה תתגייס לתהליך ותהיה חלק ממנו?
"תזונה לא בריאה קשורה לבעיות בריאוּת גם אצל ילדים, כגון עודף שומנים בדם, תפקודי כבד לא תקינים, פגיעה בגדילה ועוד. הילד הוא חלק מהמשפחה. ללא תמיכה והכוונה מההורים, שישמשו מודל חיקוי במעשים ולא רק במילים, קשה מאוד עד בלתי-אפשרי ליצור שינוי אמיתי בהרגלי האכילה. כדי שהשינוי יקרה על כל בני המשפחה להתגייס למשימה. בכך לא רק שהם מרוויחים בריאות, הם גם משמשים משענת לילד, התומכת בו ומעודדת אותו להמשיך ולבצע את השינוי בהרגלי האכילה. כאשר כל בני הבית משתתפים (ללא יוצא מן הכלל) יש העברת מסר אחיד לכולם ואנחנו מניחים את הבסיס הראשוני להצלחה! כאשר השינוי הוא אמיתי גם מצד ההורים, הילד יפנים זאת ויאמץ את ההתנהגות המתאימה".
אילו טיפים יכולים לעזור להורים להתחיל בתהליך?
- מתן תחומי אחריות לילד בהתאם ליכולתו. לדוגמה, ילד מגיל 6 יכול להיות אחראי לכך שהוא לא יאכל יותר מממתק אחד ביום ויקפיד על אכילת 3 מנות פרי או ירק ביום. הילדים נוטים לשתף פעולה עם המסגרת החדשה בתנאי שהיא מותאמת לגילם וברורה להם. חשוב להסביר לילד שהוא אחראי לגופו ולכן כדאי שייתן לגופו מה שטוב ובריא לו.
- ההורים מקבלים אחריות על חלקם בשינוי: מבשלים עם מעט שומן, נמנעים מקניית משקאות ממותקים, מקפידים להציע ירקות בכל ארוחה ומקפידים לארגן ארוחה משפחתית משותפת אחת ביום לכל הפחות. אין הכרח כי זו תהיה ארוחת ערב – אפשר גם ארוחת בוקר לפני היציאה לעבודה ולבתי הספר.
- המשימות המשפחתיות המשותפות: צאו לטבע. בלו את סופי השבוע שלכם בהליכות, בטיולים, בפעילות ספורטיבית משותפת או ברכיבה על אופניים. הקפידו לעשות כך לפחות פעם בשבוע. החליטו עם הילד על חוג ספורט שמתאים לו ומעניין אותו. במקביל אפשרו שעתיים ביום בלבד של פעילות בישיבה כגון משחקים במחשב וצפייה בטלוויזיה.
- הראו את הדרך ותנו לתוצאה לקרות: הימנעו מדיבור על המשקל של הילד ועל מראהו.
כדאי לדעת כי כאשר ילדים נשארים במשקל יציב במשך שנה אז ערכי ה-BMI למעשה ירדו, כיוון שילדים צומחים לגובה בממוצע 6 ס"מ בשנה.