תנו לישון בשקט! אז איך מתמודדים עם תסמונת דום נשימה?
יום מעייף וארוך נגמר, אתם ניגשים למיטה, אוטוטו נפגשים עם פֵיָת החלומות נותנים נשיקת לילה טוב ו… המטבח שהזמנת אמנם עוד לא הגיע, אבל יש לך תחושה שהנגרים עובדים עליו ממש לידך.
הוא שוב נוחר. לזרוק עליו כרית לא עוזר, ולשלוח אותו לישון בסלון מכניס את הדגים באקווריום לחרדות.
אז איך באמת מתמודדים עם התופעה?
"נחרה היא לעיתים רק סימפטום היכול להעיד על תסמונת דום נשימה חסימתית בשינה", אומר ד"ר אודי צינמון, רופא אא"ג. "הנחירה עצמה אומנם טורדנית אבל תסמונת דום הנשימה היא זו שמסוכנת".
זה נכון שרק גברים נוחרים?
התופעה נפוצה בקרב גברים אולם קיימת גם בנשים ובקרב אוכלוסיית חברת השפע כנראה בשל תופעת השמנת היתר.
אז מה גורם לזה?
הגורמים שונים ומגוונים: משקל יתר (BMI גבוה), שקדים מוגדלים, חיך רך צנוח, ענבל בשרני וארוך, לשון גדולה, שקד לשוני גדול, סנטר כפול, לסת תחתונה נסוגה או צוואר קצר ועבה. לעיתים בבדיקה יימצא אף חסום.
גורמים מבניים אלו עלולים לתרום להצרת נתיב האוויר ולגרום לנחירה או אפילולדום נשימה.
ההסבר הפיזי הפשטני הוא שהאוויר הננשם עובר דרך נתיב צר ורפוי הגורם לוואקום, קריסה ורטט של הרקמות (וכך נוצרת נחירה) ובמקרים קשים – לחסימת דרכי האויר ולדום-נשימה.
מהם הנזקים?
מעבר ל"נזקי הרעש", התופעה מביאה לשינה לא יעילה, הגורמת לאדם לתפקד בצורה ירודה במשך היום ואף להירדם בעבודה.
גם ליבידו נמוך ומחלות לב-ריאה הם תוצאות שכיחות של תסמונת זו. הנטייה להירדם על ההגה מעלה את הסיכון לתאונות קטלניות לכן מפעיל משרד התחבורה מבחני כשירות מיוחדים ללוקים בדום נשימה על שום מסוכנותם (מעורבות פי 7 מאחרים בתאונות קטלניות).
מהם הטיפולים?
כצעד ראשון, מופנים לבדיקה במעבדת שינה שתוצאותיה יעזרו מאוד באבחנה וטיפול.
לפעמים הטיפול הוא די פשוט ודי להורות למרעישן לישון על הצד או הבטן ובכך למנוע צניחה של הלשון והצרות נתיב האוויר, שקורית יותר בעת שינה על הגב.
ירידה במשקל ושינוי בהרגלי החיים מסייעים להקלה ולעיתים מהווים תנאי הכרחי לפתרון הבעיה בנוסף ליתרון של מניעת יתר לחץ דם, סכרת ותרומה להרגשה כללית טובה.
במקרים מוכחים של דום נשימה שלא מוקלים באמצעים הנ"ל, שימוש במכונה המספקת בזמן השינה אויר בלחץ דרך מסכה או צינורית (CPAP) – מסייע בשמירה על פתיחת נתיב האוויר ומניעת קריסתו.
בנוסף, קיימים מגוון של ניתוחים שניתן לבצעם במכשור רגיל או בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו לייזר/גלי רדיו, שמיועדים להקל על חסימתו ורפיסותו של נתיב האוויר. אלה כוללים כריתת שקדים, כריתת חלק של החיך, ניתוח אף או ניתוח לסת תחתונה.
מגוון הפתרונות המוצעים היום אמורים לפתור את הבעיה ולמנוע הישנותה, אך אם כל זה לא עזר לפתרון הבעיה, כמוצא אחרון תמיד קיימת האפשרות להשתמש באטמי אוזניים…
שיהיה לנו לילה טוב ושקט.