מבשלים עם הילדים בחופש
כהורים חשוב לנו לבלות זמן איכות עם הילדים, ובמרוץ החיים היומיומי קשה למצוא זמן בין הסידורים, החוגים והתמרונים. עכשיו כשהחופש הגדול הגיע ואיתו החום הכבד שבחוץ, אפשר לנצל את הזמן המשותף לחוויה מהנה עם הילדים, והכל במרחב הביתי והממוזג. הדס רבינוביץ דיאטנית קלינית Msc RD, דיאטנית בריאות האישה ומנחת סדנאות מכבי קל לשינוי אורח חיים במכבי שירותי בריאות, משתפת אותנו בכמה טיפים לבישול מהנה עם ילדים ובמתכונים בריאים וטעימים.
בנוסף לזמן האיכות עם ההורה, הבישול המשותף משדרג את היכולת המוטורית של הילדים, יוצר אצלם תחושת אחריות וגאווה בשל התפקידים שמוטלים עליהם וניתן ללמד אותם בדרך מהנה זו חוקים מתמטיים (חיבור או חיסור), מנייה, היגיינה ועוד. ילדים רבים תוך כדי הכנת המזון נפתחים לנסות ולטעום מאכלים חדשים שהם לא הכירו, וכך בדרך זו אפשר לנסות לגוון לילדים שלנו את המזון ולתת להם לטעום מאכלים בריאים יותר.
טיפים לבישול מוצלח עם ילדים:
- מומלץ לפנות זמן לכל התהליך ולקחת בחשבון שהדבר ייקח הרבה יותר זמן מאשר הזמן בו הייתם מבשלים לבד.
- ניתן להתחיל את החוויה עוד בשלב הקניות: לעבור עם הילד על המתכון, אפשר אפילו לצייר ביחד את הרכיבים או להעתיק לכרטיסיות, להכין רשימה וללכת יחד לסופרמרקט.
- מומלץ להצטייד בסינרים וכובעי שף: העניין מגביר את החוויה ומשדרג את התמונות שתצלמו תוך כדי הבישול.
- אל תיבהלו מהלכלוך וחוסר הסדר: בסוף הבישול אפשר יהיה לארגן ולסדר ביחד את המטבח.
- חשוב לא לנזוף בילד אם נשפך לו משהו או שהוא לא ביצע את המשימה בדיוק כפי שנאמר לו וגם אם יצא קצת פחות מוצלח – לא נורא.
- בפעמים הראשונות מומלץ להתחיל במתכונים קלים ופשוטים להכנה, כך יגבר הסיכוי שהילד ישתף פעולה ולא יתייאש.
- כדאי להתחיל במשימות פשוטות בהתאם לגיל הילד, ולאט לאט לאתגר אותו במשימות מסובכות יותר.
- כיף במיוחד לעבוד עם חומרים שניתן לטעום בזמן הכנה ולא רק בסיום. ילדים (וגם מבוגרים) אוהבים לטעום תוך כדי. שימו לב שלא מומלץ לטעום בלילה עם ביצים לא מבושלות בשל חשש מחיידקים כמו סלמונלה.
- לפני תחילת העבודה חשוב לשטוף את הידיים היטב עם סבון ולהסביר לילדים את חשיבות שטיפת הידיים לפני הכנה ואכילה של מזון.
- חשוב להקפיד על סביבה בטוחה: להכין עבור הילד שרפרף יציב, לפנות את משטח העבודה מציוד חד או מסוכן ולוודא שהילד רחוק ממחבת רותח או מתנור פועל.
- בסיום הבישול, מומלץ לנקות יחד את המטבח, לערוך יחד את השולחן ולשבת לאכול ארוחה משפחתית טעימה, כי אין כמו ליהנות מהפירות אחרי העבודה הקשה.
מתכונים פשוטים ובריאים לארוחות קלילות שילדים אוהבים:
חביתיות קוטג' של סבתא
מצרכים:
3 ביצים
1 כוס חלב
2 חבילות קוטג'
1 כוס קמח
1 כפית אבקת אפייה
חצי כפית מלח
הוראות הכנה:
מערבבים בכף גדולה היטב את המוצרים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. עדיף להשתמש במחבת טפלון ולרסס מעט ספריי שמן. יוצקים באמצעות מצקת מרק מספר חביתיות במחבת. מטגנים במשך כ2-3 דקות בחום בינוני עד שנוצרות מעט בועות, הופכים לצד השני, מטגנים כדקה ומעבירים לצלחת.
ניתן להכין חביתיות גבינה פשוטות עם מעט סוכר לילדים בררנים ולאט לאט להוריד את כמות הסוכר. מתכון מוצלח לדוגמא: 2 ביצים, 4 כפות גבינה לבנה, 2 כפות קמח ו-2 כפיות סוכר.
לביבות טונה אפויות – דרך מעולה לגרום לילד לאכול ירקות
1 בצל
1 קישוא
1-2 גזרים
2 קופסאות טונה בשמן
2 ביצים
2-3 כפות קוואקר או פירורי לחם
תבלינים: מעט מלח, פלפל, אבקת שום או כל מה שאוהבים
הוראות הכנה:
חותכים דק את הירקות או מגרדים אותם. ניתן להשתמש בסלייסר ולחתוך דק דק.
מוסיפים את שאר הרכיבים ומערבבים היטב (את כמות הקוואקר שמים לפי המרקם שמתקבל)
מכינים קציצות, מניחים בתבנית מצופה בנייר אפייה, שמים בתנור 180 מעלות כ-20 דקות. חשוב להפוך באמצע- אחרי כ-10 דקות.
ניתן לגוון עם הירקות- להחליף עם בטטה, קולורבי או מה שמתחשק.
פנקייק שיבולת שועל (8-10 פנקייקים)
מצרכים:
¾ כוס שיבולת שועל
¾ כוס קמח מלא או קמח שיפון
¼ כוס סוכר
½ כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
ביצה אחת
גביע יוגורט 3%
רבע כוס חלב
כף שמן
הוראות הכנה:
מערבבים היטב את המוצרים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. עדיף להשתמש במחבת טפלון קטנה ולרסס מעט ספריי שמן. יוצקים באמצעות מצקת מרק עד שמתקבלת שכבה דקה. מטגנים כל פנקייק כ2-3 דקות בחום בינוני עד שהפנקייק מתכסה בבועות, הופכים לצד השני, מטגנים כ-2 דקות ומעבירים לצלחת.
- מומלץ להגיש עם מעט סירופ מייפל 100% טבעי או מעט סילאן או דבש.
- ניתן לוותר על הביצה, ולהחליף את היוגורט והחלב בסויה, וכך להכין פנקייק טבעוני.
- ניתן לגוון ולשדרג עם חתיכות בננה וקינמון או פירות יער.
בתאבון!
רוצים לדעת עוד? הצטרפו לעמוד שלנו, מכבי תזונה בפייסבוק!
קרדיט לתמונה: הדס רבינוביץ דיאטנית קלינית