20-70: המדריך לבריאות הגבר בכל עשור
הגוף שלנו משתנה לאורך השנים וכך גם הצרכים שלו. אז איך שומרים עליו? תלוי בני כמה אתם :-), קבלו את המלצות המומחים שלנו לחיים בריאים בכל העשורים…
שגרת החיים העמוסה בה אנו חיים גורמת לנו לעיתים להזניח את בריאותנו, לאכול לא בריא, לוותר על פעילות גופנית ולדלג על בדיקות וטיפולים רפואיים חשובים שעלולים לעלות לנו בבריאות.
וכן, זה נוגע גם אליכם, הגברים.
החל מבלוטת ערמונית מוגדלת ועד לבעיות בתפקוד המיני, קבלו את המדריך לבריאות הגבר מגיל 20 ועד גיל 70 – כל מה שכדאי לכם לדעת, לעשות ולאמץ בכל אחד מהעשורים בחייכם, כדי שאלה שאחריו יהיו טובים יותר.
חיים רק פעם אחת: שנות ה-20' שלכם
אחחחח….שנות ה-20 העליזות. אתם אוכלים מה שבא לכם, ישנים כמה שבא לכם, מעשנים, שותים ובאופן כללי, בטוחים שהגוף שלכם חסין בפני כל דבר ולכן, מה כבר יכול לקרות אם נתעלל בו קצת…חיים רק פעם אחת, לא? אז זהו. זה לא ממש מדויק. במהלך העשור הזה אתם גם בונים את היסודות לשרירים, לעצמות ולמערכת החיסונית שתלווה איתכם עד סוף חייכם. לכן, חשוב לאמץ כבר עכשיו הרגלי אכילה בריאים שילוו אתכם להמשך החיים, להתחיל בפעילות גופנית סדירה ואולי אפילו להתחיל לקחת כמה ויטמינים שיעזרו לכם לפצות על החוסר שנגרם לגוף כתוצאה מאורח החיים המאפיין עשור זה.
על מה כדאי להקפיד?
- תזונה בריאה ומאוזנת- פחות ג'אנק פוד והזמנות טייק אווי באמצע הלילה – רצוי להתמקד בתזונה שמשלבת גם חלבונים, ירקות ופירות.
- שגרת אימונים ופעילות גופנית סדירה – זכרו כי ההבדל בין לא להתאמן כלל לבין להתאמן מעט הוא גדול ולכן, כדאי להתחיל לזוז.
- לא לוותר על בדיקות שגרתיות אצל הרופא כדי לאתר מחלות בזמן, לפני שיהיה מאוחר מדי.
- צריכת אלכוהול מבוקרת – צריכה מוגזמת עלולה לפגוע בכבד, במוח ובלב ולהגביר את הסיכוי לחרדה ודכאון.
- לא לוותר על 7-9 שעות שינה.
- חשיפה מבוקרת לשמש.
- להימנע מעישון ונטילת סמים.
- יחסי מין בטוחים ומוגנים.
בדיקות שמומלץ לבצע
- בדיקות עור אם אתם מבחינים בכתמים חשודים על העור
- בדיקת אשכים ידנית לאיתור נפיחות או גושים
- טיפולי שיניים סדירים
- איתור מחלות מין – בעיקר לפעילים מינית
- חיסונים- בעיקר למטיילים שבחבורה
המירוץ למיליון: שנות ה-30' שלכם
בעשור הזה, החיים לוחצים עליכם, ובגדול. עבודה תובענית, ילדים קטנים, משכנתא…הניסיון ליצור איזון בין החיים לעבודה משפיע על בריאותכם הגופנית והנפשית ומותיר אתכם שחוקים ומרוטים. הדאגה לבריאות האישית שלכם נדחקת לרוב הצידה. זהו גם השלב שבו ההרגלים שאימצתם בעשור הקודם, מתחילים לתת את אותותיהם, לטוב או לרע. חילוף החומרים הופך איטי יותר, השומנים מתחילים להצטבר, הכולסטרול מתחיל לשקוע והמפרקים מתחילים להישחק. למרות שאתם מרגישים בריאים ובכושר טוב, כדאי להיבדק מדי פעם כדי לגלות מחלות נסתרות שאתם אולי לא מודעים להן, להרחיב את היקף הפעילות הגופנית שלכם ולשים דגש מיוחד על כלים שיעזרו לכם להירגע מהמירוץ המטורף של החיים. זהו עשור שבו הגוף עדיין מגיב טוב לשינויים בהרגלי החיים ורוב הנזקים הם הפיכים. בעשורים הבאים יהיה קצת יותר קשה…
על מה חשוב להקפיד?
- פעילות גופנית – כל מה שאתם צריכים זה 45 דקות, 3 פעמים בשבוע. ריצה, רכיבה, שחיה…והרבה אימוני כוח כי החל מגיל 25-50, תאבדו בערך 10% ממסת השריר. זה גם יעזור לשמור על גמישות ותנועתיות לאורך זמן.
- ניהול מתחים ולחצים כדי למנוע מחלות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב. הקפידו לקחת זמן לעצמכם וגם לעשות יוגה או מדיטציה.
- תזונה נכונה- כאמור, חילוף החומרים הופך איטי יותר מיום ליום והשומן מתחיל להצטבר באזורים שונים בגוף. מתוקים ופחמימות פשוטות (מאפים) הופכים להיות האויב העיקרי של בריאותכם.
- המנעות מאורח חיים יושבני- בעיקר אם אתם מאלה שעובדים מול המחשב כל היום. הקפידו לחלץ עצמות, לטפס במדרגות, לצאת להליכה קצרה מדי פעם…
- הפחתת צריכת האלכוהול, כולל הקפדה על 3 ערבים ללא שתיה.
בדיקות שמומלץ לבצע:
- מעקב אחר המשקל שלכם כדי לוודא שאתם לא חורגים מהטווח התקין
- בדיקות כולסטרול ושומנים בדם- חשוב למניעת סוכרת ומחלות לב בהמשך
- בדיקת לחץ דם אחת לשנה
- בדיקת הא.ק.ג הראשונה שלך אמורה להיות בגיל 35
- בדיקות פוריות- עבור גברים המעוניינים להתחיל בהקמת התא המשפחתי
- מעקב אחר נפיחות או גושים באזור האשכים
- מעקב אחר כתמי עור ופיגמנטציה שמתחילים להופיע לכם על העור במהלך עשור זה.
- חיסונים- כולל חיסון לשפעת אחת לשנה.
מכל הלב: שנות ה-40' שלכם
זו אחת התקופות הטובות בחייכם. ייתכן ואתם כבר במערכת יחסים זוגית, אולי גם עם ילדים גדולים, חברים ואפילו מספיק כסף כדי לצאת לחופשה שנתית. מלבד בעיה אחת קטנה. סטטיסטיקת מחלות הלב. גברים בשנות ה-40 לחייהם מצויים בסיכון מוגבר לפתח לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ומחלות לב. למעשה, מחלות לב הן הגורם מס' 1 לתמותה בקרב גברים בגילאי 45-54. זהו גם העשור בו יכולת הראיה מתחילה להיחלש ו-75% מכם יתחילו לסבול מכאבי גב תחתון. באופן כללי, הגוף מאותת לכם שאתם כבר לא צעירים, גמישים ומלאי אנרגיה כפי שהייתם בעבר.
על מה חשוב להקפיד?
- שמירה על בריאות הלב- באמצעות פעילות גופנית ובדיקות סקר מניעתיות
- שימוש בכלים להפחתת מתחים ומציאת איזון נכון בין העבודה לחיים האישיים- יוגה, מדיטציה, מיינדפולנס, תרגילי נשימה, טיפול פסיכולוגי או כל שיטה אחרת שעוזרת לכם להירגע
- כושר גופני יעזור לכם עם כאבי המפרקים וימנע הצטברות שומנים באזורים שונים בגוף.
- התאמות ושינויים בתזונה – הן בכמות והן במרכיבי התזונה.
בדיקות שמומלץ לבצע
- החל מגיל 40 (ועוד קודם, במקרה של היסטוריה משפחתית), חשוב להיבדק אצל רופא פעם בשנה.
- מעקב אחר כתמי עור – לגברים מעל גיל 40 סיכוי של פי 1.5 לפתח מלנומה, לעומת נשים בגיל זה.
- בדיקות דם שגרתיות, כולל תפקודי כבד, כליות ורמת ברזל.
- בדיקות לחץ דם שגרתיות
- בדיקות כולסטרול וסוכר בדם
- טיפולי שיניים – ניקוי ותחזוקה שוטפת
- בדיקות עיניים בהתאם להמלצת הרופא המטפל
גיל הזהב: שנות ה-50' שלכם
זה הזמן בו אפשר להביט לאחור, להפיק לקחים מאורח החיים שלכם עד כה ולערוך בו שינויים כך שיאפשר לכם להגיע לגיל זיקנה כשאתם בריאים, חיוניים ומתפקדים במלוא המרץ. 3 בעיות בריאותיות עיקריות אמורות להטריד אתכם בשלב זה – האחת קשורה בבלוטת הערמונית, אותה בלוטה שאולי לא שמעתם על קיומה עד כה, אולם החל מגיל 50, הופכת למסוכנת במיוחד עבורכם. השניה היא הירידה בתפקוד המיני, כולל ירידה ברמת הטוסטסטרון וקושי להגיע או לשמור על זקפה יציבה. והשלישית היא כאבי מפרקים באזורים שונים בגוף.
על מה חשוב להקפיד?
- מעקב וניטור אחר סוגי סרטן שונים שעלולים להתפתח – בעיקר סרטן הערמונית והמעי הגס
- שמירה על בריאות הלב- חשוב להמשיך ולעקוב שכן מדובר בגורם סיכון משמעותי עבורכם בגיל זה. תזונה לקויה, מתחים והיעדר פעילות גופנית אשר איפיינו את העשורים הקודמים בחייכם, עלולים להפוך לבעיות לב חמורות בגיל זה.
- פעילות גופנית (לפחות 30 דקות ביום) תחזק אתכם ברמה הגופנית והנפשית כאחד.
- התזונה שלכם תקבע, במידה רבה, את מצבכם הבריאותי בהווה ובעתיד- כדאי להתייעץ עם דיאטנית ולהוסיף ויטמינים ופרוטאינים לתזונה היומית שלכם.
- התפקוד המיני שלכם יקבע את איכות החיים והזוגיות שלכם וחשוב לדעת כי את רוב הבעיות בתחום הזה אפשר לשפר משמעותית. פנו לייעוץ אצל מומחה.
בדיקות שמומלץ לבצע
- מעקב אחר בלוטת הערמונית – מחצית מהגברים בגילאי 50-60 סובלים מבלוטת ערמונית מוגדלת אשר עלולה להתפתח לסרטן. מומלץ לפנות לאורולוג לבדיקה שגרתית. יתכן וימליץ על בדיקת PSA.
- בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה אחת לשנתיים- סרטן המעי הוא הסרטן השני הקטלני בקרב גברים ו-90% מהמקרים מתרחשים מעל גיל 50.
- בדיקות דם שגרתיות, כולל תפקודי כבד, כליות ורמת ברזל.
- בדיקת כולסטרול ולחץ דם
שנות ה-60'-70' שלכם
זהו, סוף סוף הגעתם לשלווה ולמנוחה. אתם כבר לא במירוץ אחר החיים ואם שמרתם על הכללים עד כה, אתם אמורים לקטוף את הפירות וליהנות מחיים מלאים ובריאים. מצד שני, במהלך העשורים האלה אתם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כמו סרטן, שבץ מוחי, התקפי לב, אוסטיאופורוזיס, דלקות מפרקים, לחץ דם גבוה, סוכרת, בעיות שמיעה וראיה, חוסר איזון הורמונלי ומחלות קוגנטיביות כמו דמנציה ואלצהיימר. היבט נוסף המצריך התיחסות מיוחדת בגילאים אלה הוא ההיבט הנפשי – בעיקר סביב המעבר לחיי הפנסיה ואובדן של בן/בת הזוג, כמו גם של חברים קרובים.
על מה כדאי להקפיד?
- פעילות גופנית (לפחות 30 דקות ביום) תסייע בשמירה על חוזק הגוף, גמישות ואיזון
- שמירה על משקל גוף תקין- עודף משקל עלול להכביד אף יותר על המפרקים הכואבים
- תרגול פעילות קוגנטיבית (פאזלים, תשבצים, קריאה) למניעת מחלות כמו דמנציה ואלצהיימר
- טיפול פסיכולוגי במקרה של דכאון או חרדה
- אל תשכחו את החלבונים בתזונה שלכם – הגוף שלכם צריך אותם מאוד כעת
בדיקות שמומלץ לבצע:
- בדיקה שגרתית של בלוטת הערמונית
- בדיקות דם- תפקודי כבד וכליות, סוכר בדם.
- בדיקות דם סמוי בצואה וקולונסקופיה אחת לשנתיים
- בדיקת צפיפות העצם ואוסטאופרוזיס
- בדיקות ראיה ושמיעה
- חיסון לשפעת ודלקת ריאות
אנחנו, כמובן, מאחלים לכם חיים מלאים ובריאים בכל שלב ובכל עשור בחייכם וחשוב שתזכרו, יש לכם עם מי לדבר. רופא.ת המשפחה או האורולוג.ית שלכם במכבי הם הכתובת לדבר על כל מה שמטריד אתכם- השינויים הגופניים, הרגשיים וכן, גם אלה הקשורים בתפקוד המיני שלכם. לכל מה מטריד אתכם אפשר למצוא פתרונות שישפרו את איכות החיים שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לדבר ולשתף.