טיפול משפחתי
מתי יש צורך לקחת את הילד לטיפול? ומהן דרכי הטיפול המוצעות? אסתר גולדברג, פסיכולוגית התפתחותית קלינית וחינוכית, מסבירה מתי ההורים זקוקים להכוונה
ההחלטה על הבאת ילד לטיפול פסיכולוגי, או ליתר דיוק הליכה עמו לטיפול, היא קשה. יש בתים שבהם מריבות וחיכוכים הם מראה יומיומי, אך מתי מחליטים כי הגיעו מים עד נפש ויש לערב גורם מקצועי?
אסתר גולדברג, פסיכולוגית התפתחותית קלינית וחינוכית, מסבירה כי יש לפנות לאיש מקצוע כאשר ההורה חש שאינו מסוגל עוד להיות פנוי, להכיל, להעניק ביטחון, לקבוע גבולות ולשלוט – כלומר לאפשר לילדו צמיחה ולאפשר לו לגדול בשלווה.
החוזה הלא כתוב שלעיל בין הורים לילדים מצטמצם ואף מופר בעידן שלנו מסיבות הנוגעות לשינויים בחברה ובתא המשפחתי הכללי. הורים רבים נאלצים להתמודד אחרת מהאופן שהורגלו לו בעבר על ידי הוריהם ומאיך שהיו רוצים להתמודד, והם מבולבלים וזקוקים להכוונה.
לצורך בטיפול בילדים סיבות רבות, ובהן: מצוקה רגשית, קנאה, קונפליקטים, פחדים, כעסים, אלימות, חרדה, הרטבת לילה, הרעבה עצמית, חלומות קשים, דיכאון, תסכול, תחושת חוסר מסוגלות, חוסר סיפוק, קושי בקבלת החלטות, פאסיביות, דימוי עצמי נמוך וקשיים חברתיים.
יש כמה דרכי טיפול עיקריות:
- הדרכת הורים כללית: בדרך כלל ממליצים לעבוד באמצעות ההורה בלבד. כאשר הדרכת ההורים מצליחה אין צורך בהתערבות טיפולית של איש מקצוע עם הילד.
- טיפול סביב לסמכות ההורית: הגבולות כיום "פרוצים" והורים רבים נזקקים לטיפול סביב "שיקום הסמכות ההורית".
- טיפול במשחק: טיפול קלאסי בילדים שמטרתו לעזור לילד לבטא את הרגשותיו ולפתח את העולם הסימבולי הפנימי דרך המשחק. בדרך כלל אין צורך ללמד את הילד לשחק ועצם המשחק הוא הגמול. עם זאת, יש ילדים רבים שמתקשים לשחק, להשתמש בדמיונם ולתקשר בחופשיות, והמשחק משמש עבורם גשר דו-כיווני בין עולמם הפנימי לעולם החיצוני.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי: גישה רווחת מאוד כיום בשל היותה תכליתית, קצרה ויעילה. גישה טיפולית זו, המטפלת במגוון קשיים דוגמת ADHD, מבוססת על הבנת המקור של ההתנהגות ומציעה דרכים לעקוף את הקושי ולהתגבר עליו. בטיפול לומדים לזהות את האימפולסיביות או את ההיפראקטיביות ואת קשיי הקשב והריכוז, ולשלוט בהם או לנתבם לכיוון הרצוי.
- טיפול דיאדי: גם תינוקות מביעים מצוקה רגשית! הטיפול בתינוק מתחיל עם טיפול בהורה תחילה. לעתים יש צורך לטפל בהורה ובתינוק יחד.
לסיכום, יש גישות רבות ומבלבלות לדרך הטיפול הרצויה. ראוי להשקיע זמן כדי לבדוק את סוג ומשך הטיפול לפני שמתחילים בתהליך הטיפול עצמו. רצוי לערוך שיחת ייעוץ קדם-טיפולית, ובה להתרשם מהמטפל ולנסות לחוש שהוא אכן האדם הנכון בעבורכם.