"רצינו לספר לך שאבא ואמא נפרדים…" – איך מספרים לילדים על השינויים במשפחה
פעמים רבות, כאשר הורים נפרדים, ילדים עלולים לחוש קושי להתמודד עם המצב ורגשותיהם. ייתכן אף שנראה התנהגויות חדשות אשר לא היו קודם ואינן מתאימות לאופיים. אתם ההורים יכולים לעזור להם להתמודד עם המצב ולאפשר להם לחוש מעט עצובים, כפי ששאר בני המשפחה בוודאי מרגישים אך גם להבין אותו.
הנה כמה טיפים אשר יעזרו לכם לדבר עם הילד על השינויים שקורים במשפחה:
- שימרו על פשטות – הסברים ארוכים ומפורטים עלולים לבלבל את הילדים הצעירים. הסבירו את המצב בבהירות ובפשטות.
- תשאלו שאלות – בררו מה ילדיכם כבר יודעים על המצב ומה עוד ירצו לדעת. דבר זה יעזור לכם לדעת עד כמה הם מבינים את המתרחש. אם הם שואלים שאלות קשות, אתם יכולים פשוט לשאול: "מה כבר שמעתם בעבר?"
- הֵיו כנים – הילדיםשלכם צריכים לדעת "שהכל יהיה בסדר" מצד אחד, אך גם לדעת מה קורה במשפחה. ודאו כי ההסברים שלכם מותאמים לגילם ולרמת הבנתם.
- קראו בין השורות – השאלות של ילדיכם יכולות להעיד על עניין או דאגה אחרת מאילו שהם מביעים. היו ערים לתגובות שלהם ובדקו מה עומד מאחוריהן, שאלו אותם מה בדיוק מטריד אותם ותנו להם את התחושה הברורה שאכפת לכם.
- שמרו על המשכיות – היו מוכנים לענות על אותה שאלה יותר מפעם אחת. יכול להיות שילדיכם ימשיכו לחשוב על התשובה או הנושא שהעלתם, זמן מה אחרי שכבר נדמה היה שסיימתם לדבר עליו.
- דברו על רגשות – ילדיכם וודאי רואים כי גם אתם עצובים או כועסים. חשוב שתראו להם שאתם אוהבים אותם ושהתחושות שאתם חווים אינם באשמתם. העניקו להם את תחושת הביטחון שהכל יהיה בסדר. בנוסף, חשוב שתתנו לו את הבמה להביע את רגשותיו בהתאם. שקפו לו את דבריו והראו לו שאתם מבינים.
- זמן שיחה- קיבעו זמן קבוע לשיחה כגון "פגישה משפחתית" או בדרך חזרה מבית הספר. הזמן הזה הוא הזדמנות טובה לדון בדברים שמטרידים אותם וכן לספר להם על התפתחויות חדשות.
- אל תמהרו – קחו את הזמן שלכם לענות על השאלות במהלך השיחה. לפעמים גם אתם חשים שאתם לא יודעים את כל התשובות. אם השאלה מקשה עליכם, חישבו רגע לפני שאתם עונים או אפילו בקשו מילדיכם לחזור אליהם עם תשובה בזמן מאוחר יותר.
- ייעוץ לילד – הציעו לילדיכם ללכת יחד לפגישה עם גורם מקצועי. כמו כן, לפעמים קל יותר לדבר עם מבוגר אחר כגון מורה, קרוב משפחה או חבר קרוב של ההורים.
- קבלו עזרה- זכרו, אתם לא חייבים להתמודד עם זה לבד. שיקלו לגשת לייעוץ לפני השיחה עלמנת שתוכלו להתמודד איתה טוב יותר. מרכזי ייעוץ למשפחה ואנשי מקצוע המתמחים בעבודה עם ילדים כגון עובדים סוציאליים או פסיכולוגים יכולים לעזור לכם להתכונן לשיחה ולהתמודד איתה לאחר מכן.