חזרה לשגרה זה בכלל לא רע
איך מתמודדים עם החופש שנגמר ועם החזרה למסגרות החינוכיות? לקראת שנת הלימודים החדשה שבפתח נדב הריס, פסיכולוג קליני ממרפאת בריאות הנפש הילד והנוער של מכבי שירותי בריאות, מעניק עצות שיעזרו לכם ולילדים שלכם להיפרד מהחופש הגדול, לחזור לשגרה ולקום בבוקר עם חיוך
חופשת קיץ זה נפלא. אפשר לצאת לטיולים משפחתיים, ללכת לים, לבריכה ולפעמים אפילו להתעורר ביקיצה טבעית ולנוח. אז איך מתמודדים עם החופש שנגמר ועם החזרה למסגרות?
רובנו מחפשים איזון בין היציבות והשגרה בחיים לבין היציאה מהרוטינה היומיומית כמו בחופשה. היציאה מהשגרה נתפסת הרבה פעמים כמהנה יותר וכפחות תובענית, והשגרה בדרך כלל מסמלת את ההיפך, וזאת אולי הסיבה שלא תמיד קל לחזור אליה. החופש הגדול הוא לא רק זמן למנוחה, אלא גם זמן של בילוי אינטנסיבי עם בני המשפחה שמביא איתו הזדמנויות להנאה וכיף לצד חיכוכים. החזרה לשגרה היא הזדמנות טובה לבחינה ולארגון מחדש של ההרגלים ושל הסדר המשפחתי, והיא הרבה פעמים עוזרת לכל אחד מבני המשפחה למצוא בה את מקומו בצורה שהכי מתאימה לו.
הנה כמה טיפים שיעזרו להיפרד מהחופש הגדול ולחזור לשגרה:
- סמנו במקום בולט את תאריך החזרה ללימודים: למשל בלוח שנה שאפשר להסתכל עליו ולהיזכר בו יחד, לכתוב אותו או לצייר אותו על פתק שנתלה במיקום מרכזי.
- תכננו מה אתם רוצים להספיק לפני סוף החופש: כדאי לערוך רשימה של כל הפעילויות והמשימות שחשוב לזכור לפני שחוזרים ללימודים, ולנצל את הזמן שנותר כדי לממש אותן.
- השתמשו ב"טקסים" שלקראת החזרה ללימודים כהזדמנות להתכונן לקראת שנת הלימודים החדשה: בתהליך החזרה לשגרה יש בדרך כלל "טקסים" שמסמנים אותה, כמו קניית ציוד משותפת או שיחת היכרות עם המורה בימים האחרונים של החופש. אפשר להשתמש בהם כהזדמנות לתכנון שנת הלימודים החדשה ולחשיבה על דרכים ליצירת שנה מהנה ומוצלחת.
- תכננו את לוח הזמנים של המשפחה: ניתן לנצל את תקופת ההתארגנות מחדש על מנת לתכנן את לוח הזמנים המשפחתי של ימי החול וסופי השבוע. כדאי לחשוב מתי להקדיש זמן למשחק או לבילוי משותף של ההורים עם הילד, התורמים לכלל תחומי ההתפתחות ולתקשורת הבינאישית בפרט. כדאי להגדיר את משך הזמן שאפשר לבלות מול מכשירים עם מסכים כמו הטלוויזיה, המחשב או הטאבלט. אפשר גם להתייחס לזמן שבו הולכים לישון, ומי בוחר את פעילויות סוף השבוע ומתי.
- דברו על שנת הלימודים הבאה וחשבו ביחד איך היא תראה: עם ילדים בגילאי בית הספר, כדאי לחשוב על השנה שהייתה, מה אפשר ללמוד ממנה, ואיך כדאי להתנהל מול המורים בצורה טובה. כדאי גם לדבר על משימות המעודדות את הרגלי הלמידה, על ציפיות משותפות לארגון נכון של סדר היום, למשל, בנוגע לפרקי מנוחה והזמנים להכנת שיעורי הבית.
- תכננו את חיי החברה: אפשר לחשוב ביחד בהתאם לגיל של כל ילד, על הקשרים החברתיים – עם מי כיף להתחבר ועם מי נהנים לשחק ולבלות. אם עולים אתגרים חברתיים כדאי לחשוב יחד על דרכים טובות להתמודדות ולפתרון.
- תכננו פעילויות של אחר הצהריים: בחרו יחד חוגים ופעילויות שיעשירו את חיי הילדים מעבר לשעות בית הספר והגן. לילדים שמתקשים לבחור או לא רוצים ללכת לחוג, אפשר לנסות לערוך "תפריט טעימות" של חוגים, להתנסות בהם ולהחליט לאחר כמה שבועות לאיזה מסגרת רוצים להתחייב. נסו לשלב בחיי הילדים הזדמנויות לפעילות גופנית ובמידת האפשר לשלב חוגים עם פעילות ספורטיבית. אפשר גם לשקול עם הילד הצטרפות לפעילויות אחרות שיש בקהילה כמו תנועות נוער, פעילויות של ספורט קבוצתי ועוד.
- כוונו שעון מעורר ועזרו לילדים לישון מוקדם: בימים שלפני תחילת הלימודים, כדאי להתחיל להתרגל מחדש לשינה בשעות המתאימות לתקופת הלימודים. אם הילדים התרגלו להירדם מאוחר, כדאי להרגיל אותם לחזור לישון בשעות מוקדמות יותר, שיאפשרו להם לקום בבוקר בזמן ללימודים.
מה יכול לעזור להרגיל את הילדים לישון מוקדם?
תלוי בגיל ובאופי של הילד. ישנם ילדים, בעיקר בגילאי הגן ובית הספר הצעירים שהצבת גבולות וקביעת שעה שבה הולכים לישון יכולה לסייע להם. בקרב ילדים בוגרים יותר, הצבת גבולות נוקשה, לפעמים יכולה להביא להתנגדות, ושיחה ב'גובה העיניים' יכולה להיות יעילה יותר. ככל שהשיחה תתמקד בציפיות ההדדיות בין ההורים לילדים ובדרכים לפתרון משותף של בעיות ואתגרים, כך גדל הסיכוי לשיתוף פעולה.
כדאי גם לתכנן עם הילדים איך יראה הבוקר שלהם. למשל, אם הם רוצים לקום מאוחר ולהתארגן במהירות זה בסדר. אבל אם הם לא מספיקים, כדאי לעצור ולחשוב יחד על הפתרונות האפשריים
מה עושים אם למרות החזרה לשגרה עדיין קשה לילדינו להתרגל אל סדר היום?
העיקרון החשוב הוא תקשורת בין ההורים לבין הילדים. ככל שנשקיע יותר בתקשורת ובשיחה, כך יהיה לנו בדרך כלל קל יותר לפתור בעיות ואתגרים מול הילדים בכלל ובפרט בנוגע לחזרה לשגרה. צריך לזכור כי פתרון יעיל של אתגרים ובעיות יהיה כמעט תמיד מתוך שיתוף פעולה. ייתכן ויתעוררו קשיים נוספים ומורכבים יותר סביב סדר היום, שעשויים להעיד על קושי רחב יותר. במצבים של אתגר וקושי מומלץ לפנות לייעוץ של אנשי מקצוע בעלי מומחיות בטיפול בילדים ובמשפחה.
בברכת חזרה קלה ונעימה לשגרה!