שפעת – מהי ואיך היא משפיעה עלינו?
הסתיו כבר ממש כאן ואיתו חילופי מזג האוויר, הצינון והשפעת. מהי בדיוק מחלת השפעת, כיצד נדבקים בה וכיצד ניתן להימנע ממנה? כל התשובות בכתבה הבאה.
מהי שפעת וכיצד נדבקים בה?
שפעת עונתית היא זיהום מדבק בדרכי הנשימה העליונות, הנגרם על ידי נגיף השפעת. נגיף השפעת נמצא במיליוני טיפות הרסס אשר מותזות מהאף ומהפה של חולה, כאשר הוא מתעטש או משתעל. הטיפות הללו מתפזרות למרחק של עד מטר אחד והן מידבקות עד 24 שעות לאחר פליטתן, גם כאשר הן נמצאות על פני משטח קשה. אדם הנושם טיפות אשר מזוהמות בנגיף, או נוגע בהן בידיו ולאחר מכן באות הידיים במגע עם פיו או אפו, חשוף להידבקות. כמו כן, אדם הנוגע במשטח שזוהם על ידי טיפות נגועות בנגיף, עלול להעביר אותו באמצעות לחיצת יד. חפצים לשימוש יומיומי הנמצאים בבית או במקומות ציבוריים, דוגמת כלי אוכל, ידיות של דלתות, שלט של טלוויזיה, מכשירי טלפון או מעקה של מדרגות נעות, עלולים להיות מזוהמים בנגיף.
מהם הסימפטומים של מחלת השפעת?
הסימפטומים העיקריים של המחלה כוללים חום גוף גבוה המופיע בפתאומיות (מעל ל-38 מעלות), כאבי שרירים ותחושת כאב כללית. סימפטומים נוספים יכולים להיות שיעול יבש, כאבי ראש, עייפות, צמרמורת, כאב גרון, כאבי בטן או שלשול, נזלת והתעטשויות, אבדן תאבון וקשיים בשינה. אצל תינוקות ופעוטות הסובלים משפעת ייתכנו גם סימפטומים של סחרחורת, רפיון הגוף וחוסר עניין בסביבה. התסמינים מופיעים כיומיים לאחר שאדם נדבק בשפעת ונמשכים בדרך כלל כשבוע ימים. על פי רוב יחמירו הסימפטומים ביומיים – שלושה הראשונים, ולאחר מכן יוטבו בהדרגה.
מתי החולים בשפעת נחשבים ל"מדבקים"?
חולים בשפעת מסוגלים להדביק אחרים יום לפני הופעת הסימפטומים ובמשך 5-6 הימים העוקבים. ילדים ואנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת, כמו חולי סרטן, עלולים להיות מדבקים לפרק זמן ארוך יותר. מומלץ להימנע משהייה לא הכרחית במחיצת חולי שפעת בתקופה שהם מדבקים.
מהו חיסון השפעת ומתי כדאי לנו להתחסן?
החיסון נגד שפעת מונע סיבוכים חמורים שעלולים להתלוות למחלה ובכך להציל חיים. מדי שנה נפטרים בישראל מאות אנשים כתוצאה מסיבוכים של מחלת השפעת. בהחלט ייתכן שמקרים מצערים אלו לא היו מתרחשים לו האנשים היו מתחסנים מבעוד מועד. הרכב החיסון מתעדכן מידי שנה על פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO). כבכול ארבעת השנים שעברו החיסון השנה כולל גם את הנגיף שעלול לגרום לשפעת החזירים (H1N1/A). בישראל, ניתן החיסון בזריקה אשר מכילה נגיפים מומתים. מומלץ להתחסן לפני עונת השפעת, היינו, החל מסוף חודש ספטמבר ועד סוף חודש נובמבר.
למי החיסון מומלץ?
אמנם החיסון נגד שפעת מומלץ לכלל האוכלוסייה, אך עבור חלק גדול מהאנשים שפעת היא מחלה לא נעימה אך לא רצינית ומסוכנת, שמחלימים ממנה בתוך כשבוע. עם זאת, ישנן קבוצות מסוימות, שהסיכון שלהן לסיבוכים קשים שמצריכים אשפוז ולתמותה גבוה יותר. מומלץ שאנשים השייכים לקבוצות סיכון הבאות יתחסנו נגד השפעת:
- בני 50 ומעלה ובדגש מבוגרים מעל גיל 65.
- ילדים מגיל 6 חודשים עד גיל 6 שנים. בעיקר פעוטות עד גיל שנתיים.
- נשים הרות בכל שלבי ההריון ולאחר לידה, נשים מניקות
- חולים במחלות ממושכות (מעל גיל 6 חודשים), מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל אודות חשיבות החיסון.
היכן ניתן לקבל את החיסון, כמה הוא עולה ומה להביא איתנו?
- לקבלת החיסון יש לפנות למרפאות האחיות בכל סניפי מכבי, בשעות הפעילות המקובלות (אין צורך בזימון תור מראש). בחלק מהסניפים, החיסון לילדים ניתן גם במסגרת טיפות החלב.
- אין צורך בהפניה רפואית לשם קבלת החיסון.
- ילדים עד גיל 8 שנים מומלץ להצטייד בפנקס חיסונים.
- החיסון בזריקה מוצע ללא תשלום לכלל מבוטחי מכבי.
- לאחר קבלת החיסון יש להישאר במשך 20 דקות סמוך למרפאת האחות.
באילו מצבים כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לפני קבלת החיסון?
- ילדים ומבוגרים להם יש הוריה האוסרת קבלת חיסון מומת בהזרקה.
- אנשים אשר סובלים ממחלת חום בשלב החריף שלה.
- אנשים שחוו בעבר תגובה חמורה לתרכיב, או בעלי רגישות-יתר מסוג אנאפילקטי לחלבון ביצה. בקבוצה זו כלולים אלו אשר מפתחים בעקבות אכילת ביצה נפיחות בשפתיים או בלשון, בצקת כללית, קשיים נשימתיים או איבוד הכרה.
- מי שחלה בעבר בתסמונת Gullian Barre תוך 6 שבועות ממועד קבלת חיסון נגד שפעת.
איך בכל זאת נמנע הדבקה בשפעת?
שמירה על היגיינה היא הדרך היעילה ביותר למניעת הדבקה: מומלץ לרחוץ ידיים במים וסבון לעיתים תדירות, ולנקות משטחים בתדירות גבוהה.