טיסה בהריון – כיצד משפיעה הטיסה על העובר שלך?
היום, בעידן הסילון, טיסה הפכה לדבר שבשגרה. בני אדם רבים בעולם המערבי בוחרים בדרך הקלה והמהירה להגיע ליעדם והמטוסים החדישים הופכים את החוויה לקלה ומהירה. אנחנו אמנם חיים במדינה שבה הטיסה הפנימית הכי ארוכה אורכת קצת יותר משעה, אך היהודי הנודד ידוע באהבתו לאתרי תיירות בחו"ל (במיוחד אלה שמציעים הכל כלול). מה צריכה לקחת בחשבון אישה הרה שעולה על מטוס? האם זה משנה בכלל? מסתבר שיש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון, כמו שמסביר ד"ר קובי כהן, מומחה ברפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית במכבי ומנהל את "איה מדיקל", מרכז לבריאות האישה בבית חולים אסותא.
בטיסה יש מספר כוחות הפועלים על גוף האישה ההרה וכמובן, גם על העובר.
חשיפה לקרינה קוסמית, אשר תלויה בגובה הטיסה (ככל שעולים הגנת האטמוספרה יורדת וכך עולה רמת הקרינה). בטיסות קצרות רמת הקרינה שולית, אך טיסות בין יבשתיות הן ממושכות יותר ומתבצעות בגובה רב יותר. קרינה מייננת ברמות גבוהות פוגעת בדנ"א של העובר ועלולה לגרום ליצירת מוטציות, פגמים מבניים/מנטליים, הפלות, פיגור שכלי ומומים מולדים. טיסות אקראיות לא מסכנות את האישה או העובר, אך נסיעות קבועות וארוכות מעלות במידת מה את הסיכון. בשדות התעופה מקרקעים דיילות בהריון בדיוק מסיבה זו.
אגב, הקרינה הנפלטת מגלאי מתכות ואמצעי הבידוק בשדות התעופה היא אפסית ואין כל חשש לפגיעה בעובר.
לחץ אוויר ורמות חמצן. למרות גובה הטיסה, במטוס עצמו נשמרים תנאי לחץ האויר, אך חלקו היחסי של החמצן באוויר יורד בשיעור של כ-20% לעומת שיעורו בגובה פני הים. עוּבר בריא לא יושפע מהשינויים בריכוז החמצן, זאת הודות לסוג ההמוגלובין הייחודי שלו ומכיוון שהוא מצוי בסביבה מימית של מי השפיר.
מערבולות אוויר פגיעה מחבלה או נפילת חפצים עלולה להוביל לפגיעה בעובר או להיפרדות שִליה.
גם את החגורה יש לשים בצורה שלא תפגע בעובר.
התפתחות קרישי דם ורידיים. ללא קשר להריון, יש סיכון של 1 ל-10,000 להופעת קרישי דם לאחר טיסה ארוכה. בהריון עולה הסיכון פי 6 בשל שינוי בגורמֵי הקרישה אצל אישה הרה. יש מספר אמצעים למנוע את הקרישים. רצוי לשבת באזור המעבר ולקום וללכת מפעם לפעם. אם לא ניתן לעשות זאת, אפשר לבצע תרגילי מתיחה במושב עצמו. כמו כן חשוב להרבות בשתייה כדי לדלל את הדם ואפשר ללבוש גרביים אלסטיות. בבריטניה נהוג לתת טיפול מונע באספירין לאשה הרה לפני טיסה.
האגודה האמריקאית למיילדוּת מציינת, שהטיסה בטוחה עד שבוע 36 להריון ובטיסות בינ"ל ארוכות עד שבוע 35. בהריונות מרוּבֵּי עוּברים – בין שבוע 26-28.
בכל מקרה, טיסה לא מומלצת לנשים עם עבר של לידות מוקדמות, סוכרת לא מאוזנת, יתר לחץ דם בהריון, אי ספיקה של צוואר הרחם, חשד להפלה, אירועי קרישה/תסחיפים, או סיבוכי שִליה (שליית פתח או חשד להיפרדות שליה).