הקשר בין עישון והתפתחות דמנציה
ככל שאנו מתבגרים כך יש יותר ויותר מחלות המשותפות לקבוצת הגיל שלנו. למרות זאת, לכל אחד מאיתנו יש סיכויים שונים לחלות באותן מחלות ופעמים רבות זה תלוי באורח החיים שלנו. דוגמה לכך היא דמנציה.
דמנציה היא למעשה קבוצת סימפטומים הנגרמים מהשפעת המחלה על המוח. הסימפטומים כוללים איבוד זיכרון, שינויים התנהגותיים, בייחוד אם נפגע אותו חלק במוח האחראי לבקרה הרגשית, בעיות תקשורת ועוד. הגורם הנפוץ ביותר לדמנציה אצל אנשים מבוגרים הוא מחלת האלצהיימר.
ממחקר שערכו מדענים אמריקנים עולה כי אנשים המעשנים בתקופת גיל המעבר נמצאים בסיכון הגבוה ב-157% לפתח מחלת אלצהיימר בגיל מאוחר יותר. החוקרים בדקו 21,123 גברים ונשים ובחנו את ההשלכות לטווח רחוק של עישון כבד ואת השפעתו על הסימפטומים המתקשרים עם דמנציה.
המחקר ארך 23 שנים, ועלה ממנו כי משתתפים שעישנו שתי חפיסות סיגריות או יותר ביום נמצאים בסיכון גבוה ב-157% ללקות באלצהיימר מאשר אנשים שלא עישנו כלל. נוסף על כך, עולה כי מעשנים כבדים היו גם בסיכון גבוה ב-172% לפתח דמנציה וסקולארית (כל צורות הדמנציה הנגרמות מנזק בכלי הדם המובילים למוח), שהיא המחלה השנייה בשכיחותה בתחום.
לדברי ד"ר רייצ'ל וויטמר, חוקרת מדעית במכון המחקר קייזר פרמננט בקליפורניה, "סביר להניח שהעישון פוגע בכלי דם ובתאים במוח, והוא אינו עמיד בפני נזקים ארוכי טווח הנגרמים מעישון כבד. אנו יודעים שעישון פוגע בתפקוד מערכת כלי הדם בשל העלאת לחץ הדם והעלאת הקרישיות בדם. כן אנו יודעים כי לתפקוד לא תקין של כלי הדם יש השפעה משמעותית על הסיכון ללקות באלצהיימר".
חוקרים מהמרכז למחקר מחלות האלצהיימר בארצות הברית אמרו כי בשנים האחרונות נפוצים הדיווחים כי עישון מעלה את הסיכון ללקות בדמנציה. "אנו לא מופתעים מתוצאות המחקר הנוכחי, המראה עד כמה האיום למעשנים כבדים יכול להיות משמעותי".