לראות בכתום וירוק: על הקשר שבין תזונה לראייה
כיצד אנו יכולים לשמור טוב יותר על הראייה ? וכיצד תזונה, וירקות כתומים וירוקים בפרט קשורים לתפקוד העיניים שלנו? לכבוד יום הראייה העולמי, ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית במכבי, מספרת על הקשר שבין גזר, קווי ושאר הכתומים או הירוקים לשיפור הראייה, ומשתפת בטיפים חשובים.
כמו כל מערכת אחרת בגוף גם מערכת הראיה תלויה לצורך תפקודה התקין במגוון של מרכיבי מזון חשובים. לויטמין A או הנגזרת שלו, בטא קרוטן, יש יחסי ציבור מצוינים. הוא נמצא בעיקר בגזר ובשאר הירקות הכתומים והירוקים הכהים. יחד איתו לוקחים חלק במלאכה ויטמינים נוספים. לדוגמה לוטאין הוא פיטוכימיקל המצוי בעיקר בירקות ופירות ירוקים וצהובים. ויטמין C גם הוא תורם לראייה, ונמצא בגמבה, פירות הדר, תותים, קווי, גויאבה. כמוהו גם ויטמין E הנמצא בשמנים צמחיים. גם האבץ והנחושת חשובים מאוד לתפקוד מיטבי של העין.
כל מרכיבי התזונה האלה תורמים לשמירה על העין ותהליך הראייה מפני תהליכי חימצון אליהם אנו חשופים, מגנים על העין, ומפחיתים את הסיכון לחלות באחת מהמחלות היותר שכיחות מעל גיל 50 – ניוון מקולרי של הרשתית AMD.
לכן מומלץ לגוון את התזונה בירקות כתומים, צהובים וירוקים, שמנים צמחיים שלא עברו חימום, וירקות ופירות שעשירים בויטמין C.