משלוח בריאות

22805-Blog_photo_NEW_v13

פעם בשנה אנחנו מרשים לעצמו להשתטות לגמרי – אנחנו מתחפשים וחוגגים עד-לא -ידע. אחד המנהגים האהובים בחג הוא משלוח המנות אותו אנו מחלקים ליקירנו, לחברנו ולאחרים. חבילה קטנה ובה מטעמים והפתעות. מיכל סוקמן, דיאטנית במכבי שירותי בריאות, משתפת אותנו ביתרונות טעימים של אזני המן ובמתכון טעים להפליא

לרוב, אוזני המן מכילות כמות רבה של קלוריות, בהתאם לסוג המילוי שאנחנו בוחרים. למרות זאת, אם נכין אותם בעצמנו, נוכל לשלוט באיכות הרכיבים ואפילו בקלוריות. רגע לפני שנשתף במתכון ביתי, כדאי שנכיר את הערכים, היתרונות והחסרונות של כל אחד מהרכיבים:

פרג – המילוי הקלאסי והמוכר. עשיר מאוד בסידן ובברזל, אך מכיל כמות גבוהה של קלוריות.
אגוזים – מכילים סיבים תזונתיים, ויטמין E וחומצות שומן חד-בלתי-רוויות המגנות על הלב. תוספת קבועה של אגוזים לתפריט היומי נמצאה כגורם מגן מפני מחלות לב וכלי דם.

חלבה – מכילה ברזל וסידן, אך עתירה בשומן וסוכן, ומכאן שעשירה גם בקלוריות. מומלץ להשתמש בממרח חלבה משומשום מלא המכיל כמויות גדולות יותר של סידן ושל ברזל. ניתן להכין ממרח חלבה ביתי על ידי שימוש בטחינה גולמית מסומסום מלא יחד עם סילאן או דבש.
שוקולד – המילוי המועדף של הילדים. מומלץ להשתמש במילוי שוקולד מריר המכיל למעלה מ-70% מוצקי קקאו. הקקאו נמצא כמכיל רכיבים כמו פוליפנולים בעלי השפעה מיטיבה על פעילות הלב.
ממרח תמרים או חרובים – ממרחים אלה מכילים סיבים תזונתיים, טעמם מתוק והם בעלי כמות הקלוריות הקטנה ביותר.

כיצד עוד נהפוך את משלוח המנות לחגיגה בריאה יותר?

  • כדאי להוסיף למשלוח המנות פירות יבשים, פירות טריים, אגוזים מכל מיני סוגים (לא מומלץ לילדים מתחת גיל 5 שנים עקב סכנת חנק).
  • הוסיפו קרקרי בריאות מקמח חיטה מלאה, פריכיות אורז בציפוי דבש, פצפוצי אורז או כל מאפה ביתי אחר.
  • הוסיפו למשלוח המנות משחקים או צעצועים קטנים לילדים. שימו לב לתו התקן ולגיל הילד.
  • העדיפו חטיפים באריזה אישית או חטיפי בריאות כמו בייגלה מקמח מלא, פופקורן מופחת שומן ונתרן וחטיפי אנרגיה למיניהם.

על מה כדאי לוותר במשלוח המנות?
מומלץ להפחית בממתקים ובחטיפים עתירי סוכר, נתרן, שומן טראנס וצבעי מאכל.

מתכון לאוזני המן מקמח מלא וללא סוכר (כ-40 יח' קטנות, כל יחידה מכילה כ-80 קק"ל ו-9 גר' פחמימה)

חומרים לבצק:

1/2 ק"ג קמח מלא

3/4 כוס שמן קנולה

250 מ"ל יוגורט 1.5%

1 כף סוכרלייט נוזלי (שווה ערך לכ 1/2 כוס סוכר)

1 שקית אבקת אפייה

1 ביצה

חומרים למלית:

200 גר' פרג טחון

1/2 כוס חלב

1 כף סוכרלייט

אופן ההכנה:

הכנת המלית: מבשלים על אש קטנה את הפרג והחלב כ 10 דקות.
מסננים את הפרג, מוסיפים את תחליף הסוכר ומערבבים היטב.

הכנת הבצק: מערבבים היטב את הקמח עם אבקת האפייה.
מוסיפים את תחליף הסוכר, השמן, היוגורט והביצה ומערבבים לקבלת תערובת אחידה.
מרדדים את הבצק על משטח מקומח, יוצרים עיגולים בינוניים ע"י כוס, שמים כפית מלית במרכז העיגול, מקפלים ומהדקים א קצוות הבצק לצורת משולש.
אופים בחום בינוני כ 25 דקות.