6 דברים שאולי לא ידעתם על איידס
מחלת האיידס הנגרמת על ידי נגיף ה HIV היא אחת המחלות סביבה התפתחו הכי הרבה דעות קדומות ותפיסות שגויות שמקורן בחוסר ידע. במאמר הקצר שלפניכם אנו מסבירים בקצרה כמה מושגים חשובים ומנפצים כמה תפיסות מוטעות.
מהו נגיף ה-HIV?
מבלי להיכנס להסברים רפואיים מסובכים, מדובר בנגיף (כן, וירוס) שפוגע במערכת החיסון. מאחר שתפקידה של המערכת החיסונית שלנו הוא להגן על הגוף, פגיעה בה גורמת באופן הדרגתי לירידה ביכולתו של הגוף להתגונן מפני חיידקים, זיהומים ומחלות. בריאותו של חולה האיידס לכן, מאוימת כל העת אפילו על ידי מחלות קלות שאדם בריא יחלים מהן.
איך נדבקים ב-HIV (ואיך לא ?)
נגיף ה-HIV עובר מאדם לאדם בעיקר במגע מיני, דרך הדם. מחלת האיידס, שאגב הרבה פחות מדבקת מצהבת B או C, מועברת גם מאם לעובר – בצורה שניתן למנוע. בניגוד גמור לדעות שגויות שרווחות בקרב חלקים מן האוכלוסייה, מגע של עור בעור כולל לחיצת יד, חיבוק, לטיפה, עקיצות חרקים, רוק (כולל נשיקות!), דמעות, מגעים ביתיים יומיומיים, ושיתוף בבריכות ובתי רחצה אינם מדבקים!
חשיבותו של האבחון המוקדם
גילוי מוקדם באמצעות בדיקת דם לאבחון HIV מציל חיים, משפר תוצאות טיפול, ומונע הדבקות עתידיות! כיום כבר יש טיפול תרופתי מצוין ל-HIV שהפך את המחלה למחלה כרונית, ולא לגזר דין מוות שהיה מנת חלקם של מי שלקו במחלה בשנות ההתפרצות הראשונות שלה.מחקרים מראים תוצאות טובות יותר ככל שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר לאחר ההדבקה, גם אם אין סימנים קליניים. פן נוסף וחשוב של האבחון המוקדם הוא שמירה על בריאות הציבור ומניעת הדבקה שכן נשאים או חולים אשר מודעים למחלה ומטופלים תרופתית, נזהרים הרבה יותר ובכלל מדבקים הרבה פחות.
סטיגמת ה-HIV
לצערנו אנשים שנושאים את נגיף ה-HIV עדיין צריכים להסתיר ולהחביא את מצבם, וסובלים מסטיגמה קשה הפוגעת באופן משמעותי בחייהם, למרות שמבחינה בריאותית מצבם לרוב מצוין. לא פעם נשמעות דעות כגון "הוא הביא את זה על עצמו", ובאופן כללי ולא מוצדק, ישנו פחד אמיתי להתקרב גם בקרב אנשים מן השורה ואפילו בקרב אנשי מקצוע. תחשבו רגע – מה ההבדל בין אדם עם HIV לאדם מעשן שמפתח סרטן ריאות? או אדם במשקל עודף שמפתח סכרת ומחלת לב? כביכול לכולם אחריות מסוימת על מצבם הרפואי – האם נעלה על הדעת להפלות לרעה חולי סרטן? סכרת? לב? בוודאי שלא. צד נוסף של הסטיגמה קשור ביכולת שלנו לאבחן מוקדם הדבקה ב- HIV. אנשים חוששים להיבדק, ויכולת מניעת הדבקות עתידיות נפגעת.
ידע הוא כוח!
רוב הנדבקים בנגיף הם צעירים בגילאי 24-15. חשוב שהציבור ובני הנוער בפרט, יכירו את דרכי המניעה וההדבקות מהנגיף. סדנאות הסברה וסיפורים אישיים מעלים את רמת המודעות ועשויים למנוע הדבקות מיותרות. הוועד למלחמה באיידס מקיים סדנאות בבתי ספר מותאמות לבני נוער ובאתר העמותה תוכלו למצוא מידע מהימן נרחב.
HIV ורפואת המשפחה
חלון הזדמנויות לאבחן HIV קיים בזמן המחלה החריפה, שמתרחשת זמן קצר לאחר ההדבקה וחולפת עצמונית. לכן לא מפתיע שעיקר האבחנות נעשות במרפאות הרופאים בקהילה, אך לא די בכך. HIV נחשבת היום למחלה כרונית, ולרופא המשפחה תפקיד קריטי בשמירה על בריאותו השלמה של אדם עם HIV. מסיבות אלו אנו פועלים בשיתוף גורמים רבים בשנים האחרונות במגוון דרכים לשפר את הידע על HIV ברפואת המשפחה, במקביל למיגור הסטיגמה.
הכותבת היא ד"ר ענב נוף שדה, מנהלת תחום רפואת המשפחה במכבי.