3 מתכונים לסתיו
הימים מתקצרים, מזג האוויר מאבד מחומו וכל אלו כבר מבשרים את בואו של הסתיו. לכבוד הסתיו שכבר בפתח, דיאטניות מכבי מגישות עבורכם מתכונים בריאים וטעימים למרק כתום, פסטרמה ביתית וצלי בקר עם ירקות שורש, שיתאימו לכל ארוחה סתווית
מרק כתום
מצרכים:
1 בצל בינוני חתוך לקוביות
4-3 שיני שום חתוכות לקוביות
2 גזרים קלופים חתוכים לקוביות
2 בטטות גדולות מקולפות חתוכות לקוביות גדולות
אם רוצים אפשר להוסיף גם כ-2 כוסות דלעת חתוכה לקוביות
2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות
חצי כוס עדשים כתומות
1 ס"מ ג'ינג'ר טרי חתוך לקוביות קטנות
1 כף שמן לטיגון
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר בינוני את השמן.
- מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא הופך לשקוף.
- מוסיפים את השום ואת הגזר ומטגנים במשך כמה דקות.
- מוסיפים את הבטטה והדלעת ומערבבים.
- מוסיפים את העדשים, הסלרי והג'ינג'ר, מערבבים ומטגנים במשך כ-5 דקות.
- מוסיפים מים קרים עד לכיסוי הירקות ומתבלים במלח ובפלפל.
- מבשלים עם מכסה חצי סגור עד שהגזר מתרכך (הוא בדרך כלל מתרכך אחרון).
- טוחנים עם מטחנה ידנית את המרק, עד לקבלת מרקם סמיך ואחיד. אם המרקם סמיך מידי ניתן להוסיף מעט מים.
- טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול – ניתן להוסיף מעט פלפל שחור, ג'ינג'ר ועד כחצי כפית מלח. אם הבטטה אינה מתוקה ניתן להוסיף למרק כחצי כפית סוכר.
פסטרמה ביתית
המצרכים (ל-1 ק"ג פסטרמה):
1/2 חזה הודו
למרינדה:
3 כוסות מים
2 כפות מלח גס
2 כפות סוכר חום
1 כפית גרגירי פלפל שחור שלמים
3 עלי דפנה
לציפוי:
3 כפות דבש
2 כפות שמן זית
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית חרדל דיז'ון
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את כל חומרי המרינדה, ומניחים בתוכם את חזה ההודו.
- מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-3-2 שעות או ללילה שלם.
- מוציאים את הבשר מהמרינדה, שוטפים במים ומייבשים.
- מערבבים בקערית את כל נוזלי הציפוי, ומורחים אותם היטב על הבשר.
- מכניסים למקרר למשך כשעתיים.
- מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה או ברדיד אלומיניום. מניחים את הבשר במרכז התבנית, רצוי מעל רשת.
- צולים בחום של 160 מעלות.
- לאחר כ-30 דקות מוציאים מהתנור ומרטיבים את הבשר בנוזל שבתחתית התבנית.
- מחזירים את התבנית לתנור עד שהבשר עשוי לגמרי (למשך כ-45-30 דקות).
- מוציאים מהתנור ומחכים שהבשר יתקרר.
- פורסים דק בסכין חדה, מגישים ואוכלים בתיאבון – ניתן לאכול חם או קר.
*המתכון מאת: לימור טל-פוני, מנהלת תחום התזונה במחוז השרון של מכבי שירותי בריאות
צלי בקר עם ארטישוק ירושלמי ובטטה
מצרכים (לכ-15 מנות):
2 ק"ג בשר "שייטל"
1 כף שמן זית
1 כוס יין אדום
1 כוס מים
1 בצל פרוס לחצאי טבעות
10 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות
20-10 ארטישוקים ירושלמים קלופים וחתוכים לקוביות
גבעולי טימין ורוזמרין
אופן ההכנה:
- יוצקים את השמן לסיר בישול גדול ומטגנים את הבשר מכל צדדיו עד להשחמה.
- מסירים את הבשר מהאש ומעבירים אותו לכלי אחר.
- מוסיפים לסיר שבו טיגנו את הבשר את הבטטות, הארטישוקים הירושלמים, התבלינים והיין, ומביאים לרתיחה משך כ-5 דקות.
- מחזירים את הבשר לסיר ומבשלים במשך כשעה לפחות, עד שהוא מתרכך.
- מסירים את הסיר מהאש ומניחים לצלי להצטנן.
- לאחר שהבשר מתקרר, פורסים אותו לפרוסות ומגישים עם הבטטות, הארטישוק הירושלמי ונוזלי הבישול כרוטב.
בתיאבון!