מדוע כדאי לאכול מרק בחורף?
למרות שישנם אנשים האוכלים (ובצדק!) מרקים כל ימות השנה, אין ספק שמרק הביל, עשיר וסמיך הוא מסוג המזונות המתאימים מאד לעונת החורף. ואם עדיין לא השתכנעתם, אחרי שתקראו מה יש לאיריס דגן, דיאטנית קלינית במכבי, לומר על הנושא, ודאי תגשו מיד למטבח להכין לכם אחד 🙂
"אין ארוחה ללא מרק"- אמרה לי מטופלת שהגיע מתרבות של ארץ קרה,
"סבא שלי היה אוכל בארוחת הבוקר מרק",
"אצלנו מסיימים את הארוחה עם מרק על מנת לשבוע "
"אמא שלי זורקת לסיר מה שיש ומכינה מרק"
גם אתם אכלני מרק מובהקים? בין אם כן ובין אם לא, אולי תצאו נשכרים מהטור הזה…
אז מה יש בהם במרקים שהופך אותם לכל כך נפלאים בחורף?
- חום-מחמם- הצורך בשמירה על טמפרטורת הגוף בחורף ,גורמת לנו להתלבש יותר וגם לאכול מאכלים חמים אשר יגרמו לחימום הגוף, בחורף מתאפיין המרק כאוכל חם מאוד, אשר מחמם ומרגיע את הגוף
- משביע המרק תורם לתחושת שובע, בעיקר בגלל הנוזלים שמגיעים מהר לקיבה ומרחיבים את דפנותיה – כך נוצרת תחושת מלאות ובעקבותיה שובע, באם יכיל ירקות וקטניות- יועשר בסיבים תזונתיים, אשר יגרמו לתחושת מלאות גדולה יותר.
- תורם נוזלים. בחורף, המודעות לצריכת נוזלים יורדת והצורך בשתייה פוחת. יחד עם זאת, יש לזכור שמיזוג האוויר מייבש, מזיעים ומאבדים נוזלים בלי לחוש בכך . שתיית מרק מהווה הזדמנות לצרוך כמות גדולה של נוזלים.
- קל להכנה: בקצב החיים המהיר של ימינו, הזמן הוא שיקול משמעותי בהכנת ארוחה. קל יחסית להכין מרק, והכי חשוב – ניתן לשמור אותו במקרר למספר ימים .
- עשיר ברכיבים תזונתיים: המרק תורם לצד נוזלים לרוב גם ירקות ו/או קטניות המכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים התורמים לבריאות. במהלך הבישול חלק מהרכיבים התזונתיים עלולים להיפגע ( ויטמינים מסוימים), לכן מומלץ לקצר את משך זמן הבישול לשימור הרכיבים התזונתיים.
איזה מרק נאכל? האם כל מרק באמת בריא? כמה מרק לאכול? והאם מרק מתאים לארוחה עיקרית?
מגוון המרקים מתבסס על מזון כגון- ירקות/ קטניות/ עוף ובשר .מרק שונה ממשנהו בהתאם לרכיביו, הן בתרומה הבריאותית, בחלקו בארוחה הכללית, ברמת השובע ובתרומה הקלורית. קיים הבדל גדול בין מרקי קטניות, מרקי עוף ובשר ומרקי ירקות למיניהם.
מרקי קטניות הינם עשירים ומזינים מאוד, ניתן לשלב במרקים אלו תוספת של פחמימות כגון קינואה, גריסים, תפו"א ואם נוסיף גם ירקות, נקבל ארוחה שלמה המכילה, חלבונים, פחמימות מעט שומן וירקות. מרקים אלו מהווים ארוחה בפני עצמה ומתאימים לאכילה כארוחה עיקרית.
מרקים המכילים רכיב מזון אחד בלבד כמו חלבון( עוף)/ פחמימה או ירקות, מומלצים יותר כמנה ראשונה, תוספת בארוחה העיקרית או כארוחת ביניים
ככל שנגוון במרקים בריאים ומזינים כך נגדיל את טווח הטיפול והשמירה על הבריאות,
- הירקות והקטניות מכילים סיבים תזונתיים שונים המסייעים לבעיות במערכת העיכול
- הקטניות, כגון: עדשים, שעועית יבשה, חומוס, אפונה יבשה פולי סויה ושעועית מש, מסייעות לעכב את ספיגת הסוכר בזרם הדם.
- מרק עשיר בירקות ירוקים ,ועלים ירוקים, כגון: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, סלרי ועוד העשירים בכלורופיל הידוע כחומר משתן, עשיר באשלגן יכול לסייע באיזון רמות הנתרן בגוף ולמנוע עלייה של לחץ הדם
- מרק עוף, המשפיע על תנועת תאי הדם הלבנים המשוחררים בכמויות גדולות בזמן דלקות ויראליות יוכל לסייע למחלות החורף הקשורות
העשירו תזונתית את המרק והעצימו את טעמיו בתבלינים, עשבי תיבול וירקות שורש לפי טעמכם האישי והפחיתו במלח ואבקות מרק, אשר עשירים בנתרן והשתדלו להמעיט בצריכתם
ומה עם שקדי מרק וקרוטונים? באלו מתחבאים גם שומן ונתרן שמוסיפים קלוריות לארוחה. בכף אחד של שקדי מרק יש כ-40 קלוריות, בכף קרוטונים, יש כ-75 קלוריות, (1 פרוסת לחם) וכמויות לא מעטות של נתרן ושומן.
בתיאבון!