אביב הגיע – אלרגיה באה!
עבור רבים מאתנו, האביב מסמל התחדשות, פריחה, יציאה לטבע והתחלה חדשה. למרות זאת, חלקנו חווים את האביב בצורה מעט שונה, מלווה בצינון ודמע. זוהי אלרגיית האביב. מה גורם להתפרצות שלה וכיצד אפשר לטפל בה? פרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה במרכז הרפואי אסף הרופא, עונה על כל השאלות:
לפני הכול, מהי אלרגיה?
אלרגיה היא למעשה תגובה של אדם לגורם מבחוץ, והפגיעה מותאמת למקור האלרגן (הגורם הפוגע) ולמקום הפגיעה. כלומר, אם המקור הוא באוויר אזי הוא מגיע לדרכי הנשימה ואזורים חשופים ולכן בעת פגיעה נתחיל לדמוע, נחוש קושי נשימה בריאות, ייסתם לנו האף ונרגיש כאילו אנחנו בהתקף אסתמה. ייתכן שתופיע פריחה על העור שלנו.
בתקופת האביב יש לא מעט דברים הנישאים באוויר, והם שגורמים לחלקנו לפתח את תופעות האלרגיה.
מהם הגורמים לאלרגיית האביב?
למעשה, באביב האבקנים של הצמחים הם שגורמים להתפתחות האלרגיה: אבקנים של עצים, אבקנים של דשאים ואבקנים של שיחי בר.
- עצים – בישראל יש לעצים, ובמיוחד לעצי הזית, הפקאן והברוש, תקופות מוגדרות שבהן מתחילה הפריחה והאבקנים נישאים ברוח. מעניין לראות שתקופות אלה מקבילות לחגי ישראל: האבקנים של הברוש משתחררים בתקופת חג הפורים; האבקנים של עצי הזית משתחררים בתקופת חג הפסח; והאבקנים של עצי הפקאן משתחררים בתקופת חג שבועות. אלה הם חגי האביב, ולאורך תקופה זו אנשים שרגישים לאבקנים סובלים מתופעות האלרגיה.
- דשא – שיא הפריחה הוא בחודשים פברואר-יוני. יש גם פריחה בתקופת הסתיו, אך עוצמתה נמוכה יותר ולא תמיד מורגשת.
- עשבי בר – יש סוגים רבים של עשבי בר, רובם נמצאים מחוץ לערים או ליישובים צפופים. לרוב תופעות האלרגיה מתפרצות כאשר יוצאים לטיולים בשדות או בשטחים פתוחים. נוסף על כך, יש תופעות הנובעות מרגישות לכתלית יהודה – שיח ממשפחת הסרפדיים, המצוי בעיקר בסדקים של מבנים ישנים ובצדי דרכים. במקרה זה קשה יותר להתחמק מחשיפה לאבקנים שלו, שכן הוא מצוי במרבית הערים.
אלרגנים נוספים שעלולים לגרום לתופעות, ולאו דווקא באביב, הם אלרגנים המצויים בבית – קרדית האבק וחיות מחמד.
האם כולם חווים את אותם הסימפטומים?
כל אחד חווה את זה אחרת. יש אנשים שחווים את כל הסימפטומים ואחרים חווים רק מספר מצומצם מתופעות האלרגיה. יתרה מזאת, יש אנשים שיחוו את הסימפטומים בשלב מסוים של חייהם, אך לא בגיל מאוחר יותר. החוויה היא אינדיבידואלית ומשתנה מאדם לאדם.
יש כמה בדיקות שאפשר לבצע כדי לבדוק מה גורם לנו להופעות סימני האלרגיה, כגון בדיקת תבחין עור (טסטים) או בדיקת דם RAST, שגם היא בדיקה פשוטה ואמינה מאוד אם כי נחותה מבדיקת תבחין העור. בהתאם לממצאים אפשר להמליץ על טיפול: תרופות אנטיהיסטמיניות, ללא מרשם רופא, המפחיתות שיעול וגרד בגרון; תרסיס (ספרי) לאף או לריאות במרשם; זריקות חיסון ועוד. אפשר גם לעשות כמה פעולות שיקלו על התופעות, לדוגמה: לשאוב את השטיחים ולאוורר את הכריות מפני קרדית האבק; להימנע מטיולים בשטחים פתוחים בשעות הבוקר המוקדמות, שבהן צפיפות האבקנים באוויר גבוהה יותר מבשעות היום; להקפיד על הפעלת מסנני אוויר ברכב ובבית ועוד.
האם תופעות האלרגיה עלולות לסכן חיים?
כאשר מדובר בקדחת השחת, אלרגיית האביב, התגובות לא מסכנות חיים אך הן גורמות לתחושה לא נעימה ואף לסבל ניכר ועייפות. במקרים קיצונים תתפתח אסתמה. בכל מקרה של חשש או של תגובה קיצונית, מומלץ לפנות לרופא המשפחה או לרופא המתמחה באלרגיה ולבחון את המצב ואת אפשרויות הטיפול המומלצות.