תאכל מרק, תהיה חזק
חיכינו לו כל הקיץ וסופסוף הגיע מזג האוויר המושלם בשבילו – המרק. מנה אחת של מרק עשיר יכולה להוות ארוחה שלמה שמכילה את כל המרכיבים התזונתיים. לכבוד החורף נירה אולנד, דיאטנית קלינית ממחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות, מגישה לכם 3 מתכונים פשוטים למרקים טעימים וטבעוניים שיחממו אתכם בעונה הקרירה
"חוטבי העצים" – מרק חומוס איטלקי: ארוחה בצלחת
מצרכים ל-4 מנות:
2 כוסות חומוס טרי מושרה ומבושל (אפשר מקופסת שימורים אחת מסוננת או 2 כוסות חומוס קפוא ומבושל)
1 כף שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
4 שיני שום קצוצות
2 עגבניות קלופות וקצוצות דק
2 כוסות ירקות לבחירתכם חתוכים לקוביות קטנות (אפשר גזר, שומר, סלרי, קישוא, פלפל ועוד)
1 כף רוזמרין טרי קצוץ
מלח, פלפל שחור, פפריקה ופלפל חריף לפי הטעם
מים או ציר מרק לכיסוי
2 כוסות אטריות מבושלות מחיטה מלאה (אפשר גם אטריות רגילות או אורז מלא)
אופן ההכנה:
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול ומטגנים את הבצל והשום עד שהבצל הופך שקוף.
- מוסיפים את העגבניות ומטגנים במשך כ-2 דקות.
- מוסיפים את החומוס, הרוזמרין, הירקות, התבלינים והנוזלים.
- מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה עד שהמרק מוכן (במשך כשעה).
להגשה: יוצקים מנה לקערית מרק ומוסיפים לתוכה חצי כוס אטריות או אורז מבושלים.
*כל מנה מכילה כ-250 קלוריות.
מרק סלק חמצמץ – מינימום עבודה, מקסימום טעם ובריאות
מצרכים לסיר גדול:
1 כף שמן זית
4 סלקים בינוניים חתוכים לקוביות
2 בצלים בינוניים קצוצים דק
חצי ראש כרוב חתוך לרצועות
3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
2 בטטות בינוניות חתוכות לקוביות (אפשר לקלף, לא חובה)
חצי ראש שום מפורק לשיניים
2 גבעולי סלרי
חופן קטן אצות היז'יקי או ארמה חתוכות לסרטים דקים
חצי כוס גריסי פנינה
ירקות נוספים לפי טעמכם, כולל עשבי תיבול
תבלינים: מלח, פלפל, פלפל חריף
לימון להגשה
אופן ההכנה:
- קוצצים את הירקות במעבד מזון. חיתוך הירקות במעבד מזון מקצר את התהליך והופך את ההכנה למהירה מאוד.
- בסיר מחממים את השמן. מוסיפים את הבצל, הגזר הסלרי וגריסי פנינה.
- יוצקים מים לסיר ומניחים לבישול על האש.
- בזמן שהירקות מתחממים, מוסיפים את הסלק, תפוחי האדמה, הבטטות, האצות והכרוב.
- מוסיפים את כל התבלינים מלבד המלח – שאותו מוסיפים רק לאחר שגריסי הפנינה התרככו, כדי שהוא לא יעכב את בישולם.
- לקראת סוף הבישול מוסיפים את שיני השום קצוצות, ומתקנים את התיבול לפי הטעם.
להגשה: מוזגים לצלחת וסוחטים מיץ מפלח לימון טרי לקבלת מרק טעים וחמצמץ.
מרק מיסו – מאסיה באהבה
מצרכים*:
4.5 ליטרים מים רותחים
1.5 כוסות אצות וואקמה יבשות, אפשר לפורר קצת ביד .
100-250 גרם מיסו** לפי הטעם
רוטב סויה
300 גרם טופו רגיל
בצל ירוק קצוץ
*אופציה לגיוון: פטריות פורטובלו או שיטאקי פרוסות
אופן ההכנה:
- בסיר גדול מרתיחים את המים.
- כשהמים רותחים מוסיפים פנימה את האצות ואת הפטריות אם רוצים לגוון. מבשלים במשך כמה דקות.
- בזמן שהמים רותחים, חותכים את הטופו לקוביות בגודל של 1 ס"מ.
- בקערית מערבבים את המיסו עם מעט מים רותחים עד להפיכתו לנוזלי (מוסיפים עוד מים אם צריך).
- מוסיפים את המיסו לסיר בהדרגה, מערבבים וטועמים, כדי שהמרק לא ייצא מלוח מדי.
- מוסיפים את האצות ואת הטופו, וכעת המרק כמעט מוכן.
- מכבים את האש. טועמים ומוסיפים רוטב סויה לפי הטעם.
להגשה: קוצצים בצל ירוק ומוסיפים לקערות האישיות ממש לפני ההגשה.
**שימו לב: כמה עובדות לגבי מיסו
- מיסו הוא עיסת פולי סויה המותססת עם דגן (חיטה, שעורה או אורז).
- יש כמה סוגים של מיסו, חלקם מאד מלוחים ובעלי טעם חזק. לכן יש להוסיף בזהירות ותוך כדי טעימה.
- לחלק ממותגי המיסו מוסיפים לעתים דאשי, שהיא אבקת דגים מיובשים, ולכן אם אתם טבעונים או צמחונים – שימו לב לרשימת המרכיבים.
שיהיה בתאבון!