קסם הכוסמת
הכוסמת מלווה אותנו מזה 8000 שנה וייתרונות בריאותיים לה רבים. הגיע הזמן שגם אתם תכירו אותה ותשלבו אותה בארוחות שלכם. רוני הולנדר – דיאטנית במכבי מסבירה וגם נותנת מתכון…
כוסמת (או בשמה המדעי: פגופירון ) שייכת למשפחת הארכוביתיים, היא מגידולי הגרעינים הבודדים שאינם ממשפחת הדגניים.
צמח הכוסמת יכול לשרוד בתנאים קשים ובקרקע חומצית ובלתי מדושנת ומשגשג באקלים קריר ורטוב. כוסמת גדלה בעיקר בארצות צפון אסיה ואירופה: רוסיה, גרמניה וצרפת.
שימוש בכוסמת כמזון ידוע מזה כ–8000 שנה, הכוסמת מהווה בסיס לתבשילים בכל רחבי העולם, כמו: אטריות , קרפים, חביתיות, דייסות, לביבות, פנקייקים, מרקים ועוד, בנוסף, מפיקים מפרחיה דבש.
הכוסמת אינה מכילה גלוטן, לכן מצויינת גם לאנשים עם צליאק או רגישות לגלוטן, כיום מייצרים אפילו בירות ללא גלוטן המבוססות על לתת כוסמת.
יש לשים לב ולא להתבלבל בין הכוסמת לבין הכוסמין שהוא נמנה בין חמשת מיני הדגן ומכיל גלוטן.
יתרונות בריאותיים:
כוסמת מכילה רמות גבוהות של אבץ, נחושת ומנגן בהשוואה לדגנים, בנוסף היא עשירה יחסית בחלבון, במגנזיום, בזרחן, באשלגן וכן בניאצין ובחומצה פולית.
בכוסמת יש סיבים מסיסים, המסייעים להאטת קצב ספיגת הסוכר ולשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם.
חלבון הכוסמת איכותי יחסית למקורות צמחיים אחרים ועשיר בחומצה האמינית "ליזין".
מגרעיני הכוסמת ניתן להפיק תרופה כנגד יתר לחץ-דם.
הכוסמת מכילה פלבנואיד (פיגמנט צמחי טבעי) הנקרא "רוטין",שנחשב כמסייע בשליטה על לחץ הדם וכן בעל תכונות אנטי-דלקתיות ונוגדות קרצינוגניות.
מתכון בסיסי:
להרתיח בסיר 2 כוסות מים ושתי כפות שמן זית.
להוסיף כוס כוסמת וכן מלח ופלפל לפי הטעם
לערבב ולכסות את הסיר
להנמיך את האש ולבשל כ-10 דקות עד שהמים יתאדו.
לשם הגיוון ניתן לאדות ירקות כמו: בצל, פטריות, סלרי, פלפל אדום ועוד ולהוסיף לתבשיל.