מה כדאי לאכול כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן?

פירות וירקות בצבעים

סרטן הוא שם כולל לקבוצת מחלות המאופיינות על ידי חלוקה בלתי מרוסנת של תאים בגוף. לרוב, חלוקת תאים היא תהליך סדור ומבוקר, אך בתאים סרטניים תהליך זה יוצא מכלל בקרה והם ממשיכים להתחלק ולהתרבות ללא הפסקה. חנה טלייסניק חלימי, דיאטנית אונקולוגית במרפאת אשקלון, משתפת אותנו בכמה טיפים בנוגע לתזונה שמפחיתה את הסיכון לחלות במחלת הסרטן.


הרפואה כיום מכירה למעלה מ-200 סוגי גידולים סרטניים, הנבדלים באיברים בהם הם מתפתחים, בסוג שלהם, בקצב ההתפתחות, בתופעות הגופניות שהם גורמים ועוד. אצל נשים בישראל, הסרטן השכיח ביותר הוא סרטן השד. סרטן המעי הגס והחלחולת הוא השני בשכיחותו בגברים ונשים יחדיו.

גורמי המחלה לרוב אינם ידועים, אך מחקרים מצאו כי ישנם גורמים סביבתיים והתנהגותיים המעלים את הסיכון ללקות בסרטן. אחד הגורמים הבולטים הוא עישון, אשר קשור לכ-30% מכלל מקרי המוות מסרטן.
גורמים תזונתיים שמעלים את הסיכון למחלה:

  • אלכוהול הוא גורם סיכון לסרטן בחלל הפה, הלוע ,הגרון, הוושט, הכבד, השד, השחלה, המעי גס והחלחולת.
  • השמנה נקשרה בין היתר לסרטן הוושט, המעי גס והחלחולת.
  • צריכה מוגזמת של בשר אדום ובשר מעובד קשורה לסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. מאידך, תזונה עשירה בפירות וירקות עשויה להגן מפני סוגי סרטן רבים.

מה ניתן לעשות?

  • כדאי להרבות באכילת ירקות ופירות בשלל צבעים. מומלץ לאכול לפחות 5 מנות ירק ופרי ביום.
  • כדאי להרבות באכילת מזונות עשירים בסיבים כמו: דגנים מלאים, קטניות ואגוזים.
  • מומלץ לאכול מזונות דלים במלח ובשומן רווי (שומן מהחי).
  • מומלץ לשמור על משקל תקין ויציב.
  • חשוב להקפיד על פעילות גופנית ברוב ימות השבוע: פעילות של כ-150 דקות בשבוע מפחיתה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן.
  • מומלץ להמעיט בשתיית אלכוהול: מומלץ להגביל למנה אחת ביום (פחית בירה=330 מ"ל, כוס יין=200 מ"ל או כוסית משקה חריף=30-40 מ"ל).
  • כדאי להמעיט באכילת בשר אדום ובשר מעובד כמו: בשר כבוש, מעושן או משומר, נקניקיות, נקניקים, המבורגרים, שניצלים מעובדים ועוד. משרד הבריאות ממליץ שלא לצרוך בשר מעובד יותר מפעם בחודש.
  • כדאי להימנע משימוש בטבק בכל צורותיו.
  • מומלץ להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות (העשירים בסוכר ובשומן).
  • חשוב לשתות מים ולהימנע מצריכת משקאות ממותקים בסוכר או בתחליפיו.

ומה אם אובחנתי במחלת הסרטן?

זהו אינו הזמן לשינוי תזונתי קיצוני עצמאי. עם האבחון, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית על מנת להתאים יחד תזונה שתלווה ותאפשר לכם התמודדות טובה יותר עם המחלה ועם הטיפולים.

רק בריאות!