על ויטמינים ועל הריון
את מתכננת הריון? לפני שאת מפסיקה לקחת גלולות או מוציאה את ההתקן, ד”ר אדוארדו שכטר, מומחה ברפואת נשים, מסביר על הוויטמינים שחשוב שתוסיפי לתזונה שלך
“הויטמין החשוב ביותר בהריון הוא סוג של ויטמין B הנקרא חומצה פולית”, מסביר לנו ד”ר אדוארדו שכטר, מומחה ברפואת נשים.
מדוע חומצה פולית היא הוויטמין החשוב ביותר בהריון?
“הוא חשוב משום שבאופן כללי באוכלוסייה יש קשר בין מומים של מערכת העצבים לבין רמות נמוכות של אותו ויטמין – והוויטמין מונע ב-50%–70% מומים במערכת העצבים המרכזית ובלב. אצל נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון במשך תקופה ארוכה רמת החומצה הפולית יורדת. לכן אישה שמתכננת הריון ונטלה גלולות תקופה ארוכה, כדאי לה להתחיל ליטול חומצה פולית אפילו לפני שהיא מפסיקה עם הגלולות, כדי שתוכל להספיק להעלות את רמות הוויטמין. זה הוויטמין החשוב ביותר והיחיד שמומלץ אוניברסלית. כל אישה שמתכננת הריון – לא משנה באיזה גיל – מומלץ שתתחיל ליטול אותו שלושה חודשים לפני ההריון, וכמובן שתמשיך גם בזמן ההריון”.
מה קורה אם נוטלים חומצה פולית במינון גבוה?
“אין חשש כזה, וגם במינונים גבוהים הוויטמין לא מסוכן. אפשר לקנות את התוסף ללא מרשם, הוא לא מזיק ואין לו תופעות לוואי. כל התוספים שנמכרים בבתי המרקחת ובחנויות הטבע הם במינונים סטנדרטיים, והמינונים הגבוהים באמת הם רק במרשם רופא”.
ומה בנוגע למולטי-ויטמינים במהלך ההריון?
“לפני ההריון לא חובה לטיול מולטי-ויטמין, אבל כמובן אין בעיה עם זה. המולטי-ויטמינים הרגילים שנמכרים הם במינונים נמוכים ואין סכנה בנטילתם. בזמן ההריון, לעומת זאת, אנחנו באופן שגרתי כן ממליצים ליטול מולטי-ויטמין, ובשלבים מתקדמים של ההריון מוסיפים גם ברזל. תוסף נוסף שפעמים רבות ממליצים ליטול בהריון הוא אומגה 3, אם כי יש ויכוח אם הוכח מדעית שהוא מועיל, ולא מדובר בקונצנזוס כמו החומצה הפולית”.
ואין בעיה עם כל מולטי-ויטמין שקונים בבתי מרקחת?
“צריך להיזהר רק מהתוספים שיש להם מינונים גבוהים מאוד של ויטמינים – הם יכולים להזיק – אבל אלה לא התוספים הרגילים שקונים בלי מרשם. עם זאת, חשוב לבדוק שעל המולטי-ויטמין כתוב שהוא מיועד לנשים בגיל הפריון ולא לנשים בגיל המעבר. אחרי הפסקת הווסת מוסיפים יותר סידן, למשל. זה בדרך כלל כתוב על הקופסה, ואם לא כתוב אז יש להתייעץ עם הרופא או עם הרוקח”.
ואם אני מעוניינת לקבל את כל הוויטמינים הנדרשים מהתזונה ולא בתוספים?
“בתאוריה אפשר – אבל בפועל זה כמעט בלתי אפשרי, כי כדי לקבל את כל הוויטמינים שמקבלים בתוסף צריך דיאטה מאומצת. אנחנו ממליצים ליטול את התוספים גם משום שאין בהם סיכון כלל”.