עוזרים למפרקים

22805-Blog-Photo-NEW_Dor-3-(21817)-2

אנשים הסובלים מדלקות מפרקים חווים כאבים עזים שמפריעים להם בפעולות היום-יום. ירון טילינגר, פיזיותרפיסט, מפרט את האפשרויות העומדות בפניהם

כאבים בפרקים יכולים להקשות מאוד בביצוע פעולות היום-יום. אם חשים כאב, כמובן קודם כול יש להגיע לרופא כדי שיוכל לאבחן אתכם ולראות ממה הוא נובע – ורק אז תוכלו יחד למצוא את הטיפול המתאים לכם. שאלנו את ירון טילינגר, פיזיותרפיסט, איך אפשר להקל כאבים שנובעים מדלקות מפרקים: "אם אנחנו מדברים על אוסטאוארטריטיס כללי, כמחלה סיסטמית, אז יש היום תרופות מתקדמות שמועילות מאוד: החל בתרופות נוגדות דלקת פשוטות יחסית, דרך סטרואידים וכלה בתרופות מתקדמות יותר. אם הבעיה היא כללית ומדובר במחלה אוטואימונית, כלומר שהגוף תוקף את עצמו, אז מטפלים באמצעות תרופות שמחלישות את מערכת החיסון וכך מחלישים גם את עוצמת הדלקת. כל התרופות האלה ניתנות בהתייעצות עם אורתופד מומחה או ראומטולוג".

ומה אם הדלקת ממוקדת במפרקים מסוימים?

"במקרים כאלה, של כאב חריף הממוקד במפרק מסוים, אז יש טיפולים ממוקדים – זריקות למפרקים. גם כאן הטיפול נעשה על ידי אורתופד המומחה לאותו מפרק, כירורג המומחה לאותו מפרק או ראומטולוג מומחה למפרקים".

אילו טיפולים נוספים יש?

"יש טיפולים שמרניים, עדינים יחסית, כמו כלי טיפול חשמליים שיכולים לעזור להפחית את הכאב, חימום, אלקטרו-תרפיה יכולה לעזור לכאבים ממוקדים וגם פרפין חם. בפיזיותרפיה אנו עובדים על תרגילי חיזוק לשרירים שסביב המפרק הכואב, שיעזרו לייצבו".

ואילו עוד דברים אפשר לעשות?

"בעיקר במקרה של אוסטאוארטריטיס בכל הגוף יש חשיבות גדולה לפעילויות שמשפרות את המטבוליזם הכללי. הרקמה צריכה לעבור תהליכי ריפוי, והגברת חילוף החומרים תורמת לריפוי זה. מומלץ לעסוק ב-150 דקות בשבוע של פעילות אירובית מתונה, למשל הליכה קלה. אם הדלקת באה לידי ביטוי ביד אז אין בעיה לעסוק בהליכה, ואם המפרק הבעייתי הוא ברגל אז צריך לבדוק מה מתאים לאותו חולה. במכוני הפיזיותרפיה יש יועצי פעילות גופנית שיכולים לעזור בכך – הם מתאימים לכל מטופל את הפעילות המתאימה לו, בעצימות המתאימה לו ובדופק המתאים.

"דבר נוסף הפוגע בחילוף החומרים הוא מחסור בשינה, ולכן חשוב לישון מספיק, וגם עישון מפריע. מי שסובל מדלקת פרקים כדאי שיפסיק לעשן, ואם הוא זקוק לעזרה יש סדנאות לגמילה מעישון שיוכלו לספק לו את התמיכה".

ומה אם עדיין חשים בכאב? איך נמנעים מהתנוחות המכאיבות ביום-יום?

"אפשר להתאים את הסביבה כדי להקל על עצמנו לעשות את הפעולות שאנחנו רוצים. אם הבעיה היא בכפות הידיים, אז יש עולם שלם של אביזרי עזר. קודם כול יש לעבור אפיון – מהו הדבר שאנחנו רוצים לעשות אך מתקשים – ואז אפשר לברר אילו אביזרים יעזרו לנו. בתל השומר יש את מרכז מילבת, שזו עמותה המייעצת בנושא אביזרי עזר ומפתחת אביזרים. המגוון רחב מאוד: יש אביזרים שמעבים את כלי הכתיבה ועוזרים להחזיקו, אביזרים שעוזרים לאנשים שקשה להם להתכופף להרים חפצים מהרצפה, אביזר שעוזר להחזיק ספר בזווית מסוימת ועוד ועוד.

"וגם בלי אביזרים – אפשר ללמוד איך לעשות פעילויות מסוימות. אם הבעיה היא בברכיים או בגב התחתון, אז במכוני הפיזיותרפיה לומדים איך להתכופף, לקום ממיטה, להישכב, לקום מכיסא ועוד. כל אחד צריך התאמה של אביזר בהתאם לקושי הספציפי שלו, וחשוב להתייעץ".