סוכרת בגיל השלישי – סיבוכים וסיכונים
סוכרת היא מחלה שנהיית נפוצה יותר ויותר בעולם במערבי – בייחוד בקרב אנשים מבוגרים. מהם הדברים שיש לשים לב אליהם אם אתם קשישים הסובלים מסוכרת? ד"ר חוליו וינשטיין מדבר איתנו על הסכנות ועל הסיבוכים
התפוצה של מחלת הסוכרת נמצאת בעלייה בכל רחבי העולם המערבי, וככל שגורמי הסיכון רבים יותר – כך הסיכוי ללקות בסוכרת גבוה יותר. גורמי הסיכון לסוכרת כוללים לחץ דם גבוה ורמות שומנים גבוהות בדם – בעיות אופייניות יותר לאנשים מבוגרים – ועל כן אין פלא שכרבע מהקשישים סובלים מסוכרת.
"קשישים בדרך כלל נוטלים יותר תרופות מאנשים צעירים ומאנשים בגיל המעבר, ובדרך כלל הם גם סובלים ממחלות נוספות לצד הסוכרת ורגישים יותר לסיבוכים – ולכן נדרשת תשומת לב רבה למחלה והקפדה יתרה על הטיפול ועל האיזון", אומר לנו ד"ר חוליו וינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בבי"ח וולפסון ורופא במרכז DMC לטיפול בסוכרת. "חשוב לאזן את הסוכרת אצל קשישים כמו שחשוב לאזן אותה אצל סוכרתיים צעירים – אבל צמצום הסיכון לסיבוכים ולהחמרת המחלה חשוב יותר, משום שהסיבוכים אצל קשישים עלולים להיות חמורים יותר".
מהם הסיבוכים הנפוצים של מחלת הסוכרת בגיל מבוגר?
"המחלות הנפוצות ביותר בגיל המבוגר הן מחלות לב וכלי דם – וזה נכון לכלל האוכלוסייה. עם זאת, סוכרתיים סובלים ממחלות לב וכלי דם בשיעור גבוה הרבה יותר משיעורם היחסי באוכלוסייה. זה נושא חמור במיוחד. אמנם סיבוכים של סוכרתיים כוללים מחלות בכליות וסיבוכים ברגליים, אך בסופו של דבר מרביתם מתים ממחלות לב".
וגם הבעיות בכליות נפוצות מאוד, לא?
"בהחלט. בגיל המבוגר הכליות מתפקדות פחות ופחות, מה שמציב את אוכלוסיית הקשישים הסוכרתיים בסיכון גבוה אפילו יותר למחלות כליות – הן בשל המחלה, הן בשל הטיפול התרופתי שהן מקבלים והן בשל הגיל שלהם. כ-40% מהסוכרתיים סובלים מכשל כלשהו בכליות".
אילו סכנות נוספות אורבות לחולי סוכרת מבוגרים?
"היפוגליקמיה יכולה לסכן את חייו. חולה הסוכרת המבוגר חייב לשים לב לרעד בידיים, לדופק מהיר, להזעה או לתחושה רעה – כי אלה הם סימנים להתקף היפוגליקמיה קרב. חשוב מאוד לשים לב אליהם, כי זמן התגובה קריטי. יתר על כן, ההשלכות הבריאותיות של התקף היפוגליקמיה על סוכרתי מבוגר הסובל גם מבעיה בכליות חמורות הרבה יותר. ההתקף עלול להוביל להחמרת הבעיה בכליות, להחרפת הסוכרת ולהחמרת בעיות לב וכלי דם. לכן לחולה הסוכרת המבוגר חשוב על אחת כמה וכמה להישאר מאוזן".