נפלאות הלפתן

הוא מגיע אלינו מצרפת, הוא מתוק ומלא הפתעות ויכול, אם מכינים אותו כיאות, להוות קינוח נהדר טעים לחך ובריא. מיכל סוקמן, דיאטנית קלינית במכבי, מספרת כמה סודות עליו וגם מגישה לכם מתכון נהדר 🙂

הקומפוט (לפתן בעברית), הוא למעשה המצאה צרפתית. המילה קומפוט מקורה בשפה הצרפתית ופירושה הוא: תערובת.

השמועות מספרות שהקומפוט הומצא לראשונה כתרופה ולמעשה נשען תמיד על השילוב של פירות וסוכר. בצרפת הוא הוגש בימי הביניים כקינוח מקורר, באנגליה כמנת מעבר בין המנות העיקריות מכיוון שאינו מכיל מוצרי חלב הוא שולב בהצלחה רבה במטבח היהודי מסורתי כקינוח לארוחות בשריות.

האפשרויות להכנת לפתן הן בלתי מוגבלות, אפשר להכין אותו מפירות טריים, מפירות שסופם קרב ומפירות יבשים. אפשר לאכול אותו כקינוח קל לארוחה כבדה, כפינוק בין ארוחות ואפילו להיעזר בו כאמצעי להמתקה של תבשילים, ציפוי לעוגות ולהמתקת יוגורטים חמצמצים. לקומפוט מפירות יבשים יש השפעה על מערכת העיכול. יש להיזהר, מכיוון שלעיתים ההשפעה טובה מידי.

קומפוט המבוסס על פירות וסוכר יכיל כמות גדולה של פחמימות פשוטות וסיבים תזונתיים אך הוא דל בחלבון ושומן.

סבתא שלי מכינה קומפוט באופן קבוע. הקומפוט שלה מבוסס על פירות יבשים ואין במתכון סוכר נוסף או ממתיק אחר נוסף.  אך אל חשש, הוא מתוק מספיק.

מצרכים:

150 גרם שזיפים ללא גרעינים

150 גרם משמשים מיובשים

100 גרם צימוקים בהירים

1 תפוח עץ ללא קליפה מחולק לפלחים דקים

מיץ מלימון שלם

אופן ההכנה:

משרים את השזיפים בסיר במים קרים כחצי שעה.

לאחר מכן מוסיפים את שאר הפירות ומביאים לרתיחה.

על אש קטנה מבשלים כחצי שעה.

מוסיפים את הלימון לאט ועל פי מידת המתיקות של הקומפוט.

ומכבים את האש ומצננים.

בתיאבון.