נפלאות החיטה

נפלאות החיטה

אילנית סנדרוביץ’, דיאטנית קלינית במכבי, ליקטה עבורכם 6 עובדות שאולי לא ידעתם על חיטה ואפילו מתכון לסלט חיטה עם עשבי תיבול

לכבוד יציאתנו מעבדות לחירות והחזרה לאכילת חמץ, ורגע לפני קציר החיטים בשבועות – כמה עובדות על הדגן הוותיק, שהוא גם אחד משבעת המינים בהם השתבחה ארצנו.

  1. חיטה היא בין 3 הגידולים הנפוצים בעולם (יחד עם אורז ותירס).
  2. החיטה שייכת למשפחת הדגנים.
  3. קיימת אלרגיה לחיטה, וקיים צליאק שהנו רגישות לגלוטן (רכיב הגליאדין שמרכיב יחד עם גלוטנין את חלבון החיטה גלוטן).
  4. קיימים למלעלה מ- 20 זנים של חיטה, ביניהם הכוסמין- זן קדום של חיטה שנקרא גם חיטת בראשית.
  5. חיטה עשירה בוויטמינים מקבוצת B ו- E, וכן מגנזיום ואשלגן.
  6. גרגר החיטה מכיל כ- 10% חלבון אך בתהליך העיבוד לקמח הוא עובר שיוף וכך מרבית הסיבים והחלבונים, וכן חלק מהוויטמינים שבו אובדים. לכן- מומלץ לאכול לחמים מקמח חיטה מלא/ כוסמין מלא, או לאכול את גרגרי החיטה בשלמותם.

מתכון- סלט חיטה עם עשבי תיבול

רכיבים:

2 כוסות חיטה מבושלת (משרים את החיטה ללילה, מסננים ומבשלים כ-30-40 דקות).

1 צרור נענע קצוצה

1 צרור פטרוזיליה קצוצה

1 צרור עירית קצוצה

2 עגבניות קצוצות דק/ 1 כוס עגבניות שרי חצויות

1/3 כוס חמוציות

1/4 כוס שמן זית

3 כפות חומץ בלסמי

2 כפות דבש

מלח, פלפל

ההכנה:

מערבבים את כל רכיבי הסלט.

מערבבים בנפרד את רכיבי הרוטב ומוסיפים לסלט.

מפזרים מעט עירית/פטרוזיליה קצוצה לקישוט.

בתיאבון!