נפלאות החיטה
אילנית סנדרוביץ’, דיאטנית קלינית במכבי, ליקטה עבורכם 6 עובדות שאולי לא ידעתם על חיטה ואפילו מתכון לסלט חיטה עם עשבי תיבול
לכבוד יציאתנו מעבדות לחירות והחזרה לאכילת חמץ, ורגע לפני קציר החיטים בשבועות – כמה עובדות על הדגן הוותיק, שהוא גם אחד משבעת המינים בהם השתבחה ארצנו.
- חיטה היא בין 3 הגידולים הנפוצים בעולם (יחד עם אורז ותירס).
- החיטה שייכת למשפחת הדגנים.
- קיימת אלרגיה לחיטה, וקיים צליאק שהנו רגישות לגלוטן (רכיב הגליאדין שמרכיב יחד עם גלוטנין את חלבון החיטה גלוטן).
- קיימים למלעלה מ- 20 זנים של חיטה, ביניהם הכוסמין- זן קדום של חיטה שנקרא גם חיטת בראשית.
- חיטה עשירה בוויטמינים מקבוצת B ו- E, וכן מגנזיום ואשלגן.
- גרגר החיטה מכיל כ- 10% חלבון אך בתהליך העיבוד לקמח הוא עובר שיוף וכך מרבית הסיבים והחלבונים, וכן חלק מהוויטמינים שבו אובדים. לכן- מומלץ לאכול לחמים מקמח חיטה מלא/ כוסמין מלא, או לאכול את גרגרי החיטה בשלמותם.
מתכון- סלט חיטה עם עשבי תיבול
רכיבים:
2 כוסות חיטה מבושלת (משרים את החיטה ללילה, מסננים ומבשלים כ-30-40 דקות).
1 צרור נענע קצוצה
1 צרור פטרוזיליה קצוצה
1 צרור עירית קצוצה
2 עגבניות קצוצות דק/ 1 כוס עגבניות שרי חצויות
1/3 כוס חמוציות
1/4 כוס שמן זית
3 כפות חומץ בלסמי
2 כפות דבש
מלח, פלפל
ההכנה:
מערבבים את כל רכיבי הסלט.
מערבבים בנפרד את רכיבי הרוטב ומוסיפים לסלט.
מפזרים מעט עירית/פטרוזיליה קצוצה לקישוט.
בתיאבון!