נלחמים ב"כבדות"…
אין מי שלא חווה את תחושת המלאות, הכבדות והעייפות המתלווה לארוחה דשנה. אבל מדוע בעצם זה קורה וחשוב מכך – כיצד נוכל להימנע מהתחושות הלא נעימות הללו? דרור בן נוח, דיאטן קליני ורכז תחום תזונה ונפרולוגיה במכבי, מסביר ונותן כמה עצות שימושיות.
אם גם אתם חשים "כבדים" ונפוחים אחרי ארוחה דשנה וכל מה ש"בא" לכם הוא לשכב לישון, אתם לא לבד… הסיבה לתחושת הכבדות הזו נעוצה בעובדה שעיכול המזון שאנו אוכלים דורש די הרבה מאמץ מסתבר…
כאשר הקיבה שלנו מתמלאת במזון, הגוף מגייס משאבים רבים כדי לסייע בתהליך עיכולו ואת זאת הוא עושה בעיקר באמצעות הזרמת דם אל אזור הקיבה והמעיים. ה"התגייסות" הזו והעובדה שהגוף שלנו רואה כרגע בעיכול המזון את המשימה העיקרית, גורמת לנו לחוש עייפים.
יהיו בניכם ודאי כאלו שיאמרו – "מצוין!, מה טוב יותר משינה הגונה אחרי ארוחה דשנה?" אך אנחנו פה כדי להסביר לכם שעדיף להימנע מלהגיע למצב זה וזאת מכמה טעמים…
1. הקיבה שלנו היא שריר. ככל ש"נרגיל" אותה להימתח יותר ויותר על ידי דחיסת כמויות מזון גדולות לתוכה, כך נגדיל את נפחה מה שיאפשר לכמות גדולה יותר של מזון להיכנס בכל ארוחה מה שכמובן יכול לגרום לעלייה במשקל…
2. לגוף שלנו קשה יותר לעכל כמות גדולה מאד של מזון בבת אחת דבר שיכול לטווח ארוך לגרום לנזקים כתוצאה מן העומס על חלק מן המערכות שלו.
3. כבדות ועייפות באמצע יום העבודה היא לא רעיון טוב במיוחד אם הבוס שלכם תופס אתכם ישנים על המקלדת…
4. הירדמות ושכיבה מיד לאחר ארוחה כבדה יכולים לגרום לתופעות כמו צרבת / ריפלוקס ובעיות עיכול אחרות.
אם כך מה מומלץ לעשות כדי להימנע מכל אלו?
הנה כמה עובדות ורשימת המלצות שאם תנהגו על פיה, תקטינו את הסיכוי לחוש נפוחים, כבדים ועייפים:
1. זכרו כי מזון שומני וחלבונים נשארים יותר זמן בקיבה ודורשים יותר אנרגיה כדי לעכל אותם.
2. זכרו כי מזון בטמפרטורה גבוהה יגרום לנו לחוש יותר כבדים, בעיקר בקיץ.
3. ככל שנאכל כמות גדולה יותר – נרגיש כבדים ועייפים יותר.
לכן…
1. עדיף לאכול ארוחות קטנות יותר בהפרשי זמן קטנים יותר מאשר לאכול מעט ארוחות אך כאלו בהן כמות המזון – גדולה.
2. בעיקר בקיץ (אך לא רק), עדיף לאכול מזון בטמפרטורה נמוכה (מרקים קרים, סלטים וכיו"ב).
3. השאירו את הארוחות המורכבות משומנים וחלבונים לשעות בהן אתם נדרשים פחות לערנות וניידות. אך זכרו כי לאכול את הארוחה ה"עיקרית" בשעות הערב ממש בסמוך לשעת השינה – אינו דבר מומלץ!