מצות: כל מה שכדאי לדעת

מצה בצלחת מהודרת

המצות הן חלק עיקרי בתזונה שלנו במהלך חג הפסח, אך האם אתם באמת יודעים מהו ערכן התזונתי? לורה איטקין, דיאטנית במכבי, משתפת אותנו בכמה עובדות וטיפים חשובים בנוגע מצות שכדאי לנו לדעת כדי לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת.

"אז תגידי, מה לגבי מצות?" אם הייתי צריכה לדרג את 5 השאלות הכי נפוצות ששואלים אותי במרפאה בשבוע שלפני פסח, ללא ספק, זו הייתה זוכה במקום הראשון.
לפני אלפי שנים, כאשר היהודים ברחו ממצריים, לא היה להם זמן לתת לבצק הלחם להחמיץ ולכן אנחנו, מידי שנה בפסח, אוכלים מצות כזכר לגאולת אבותינו.
מעבר לסמל חירות, מצה הינה מאכל מסורתי המהווה חלק מהותי בתזונתנו במשך כל תקופת החג, ולכן כדאי לדעת את ערכה התזונתי.

10 עובדות על מצות שכדאי לדעת:

  • מצה אחת שווה ל-2 פרוסות לחם, אך משביעה הרבה פחות.
  • קיימות היום מצות מקמח מלא, אשר תורמות יותר לתחושת השבע.
  • מצה קלה מכילה מחצית מהקלוריות שנמצאות במצה רגילה, כלומר, היא שווה לפרוסת לחם אחת.
  • מצה עשויה מאחד או יותר מחמשת מיני הדגן: חיטה, שיבולת שועל, שיפון, שעורה וכוסמין.
  • מצות רגילות עשויות מקמח חיטה, ולכן מכילות גלוטן.
  • מצות מאוד יבשות ביחס ללחם הרגיל ועלולות לגרום לבעיות עיכול שונות, החל מגזים ועד לעצירות קשה. נסו להקטין את כמות צריכת המצות, ולהחליפן במוצרים אחרים.
  • שתייה מרובה של מים, מיד לאחר אכילת מצות ובמהלך החג, עוזרת להקל על עיכולן ומונעת עצירות.
  • מצה שמורה גדולה יותר ממצה רגילה ולכן שוות ערך ל-3 עד 5 פרוסות לחם.
  • קיימות היום מצות משיבולת שועל, שאינן מכילות גלוטן.
  • מצה מטוגנת מכילה כ-5 כפיות סוכר, ולפחות 2 כפיות שמן.

שיהיה לכולנו חג פסח, כשר וטעים!