ילד סוכר
מהי סוכרת היריון, כיצד היא מאובחנת, איך מטפלים בה ומדוע אף על פי שזו מחלה היא גם מעין 'הזדמנות' לנשים הלוקות בה? קיבלנו הסברים מד"ר פאני בר-לוי
"סוכרת היריון היא מחלה המתפתחת במהלך ההיריון, לרוב במחציתו השנייה, המאופיינת בחוסר סבילות לפחמימות", מספרת לנו ד"ר פאני בר-לוי, מומחית ביילוד וגינקולוגיה ובעלת מומחיות-על ברפואת אם-עובר ממרכז מכבי לבריאות האישה בתל אביב, "המצב נובע מתנגודת יחסית להורמון האינסולין עקב פעילות הורמוני השליה. למעשה בכל היריון יש תנגודת מסוימת של הורמונים אלה, אך בדרך כלל כוחם לא יהיה חזק מספיק כדי 'לנצח' את האינסולין. אצל 3%–5% מהנשים קיימת כבר 'חולשה' מוקדמת להשפעת הורמוני השליה, ובמקרים אלה מופיעה התופעה".
אילו נשים נמצאות בקבוצת סיכון לפתח סוכרת היריון?
"נשים שלהן הריונות מרובי עוברים, נשים שחוו בעברן לידה של עוברים במשקל גבוה ('מקרוזומיה'), נשים בעלות רקע משפחתי של סוכרת ונשים היולדות בגיל מאוחר, שכן הסיכון עולה עם הגיל".
כיצד סוכרת היריון מאובחנת?
"כל אישה הרה עוברת בדיקת סקר (Screening Test), המאבחנת סיכון לפתח סוכרת היריון. אם נתקבלה תשובה חיובית האישה עוברת בחינה אבחנתית – העמסת 100 גר' סוכר. בדיקה זו מאבחנת את התפתחות מחלת סוכרת ההיריון".
מהן ההשלכות של המחלה?
"אם לא מטפלים בבעיה, אימהות הסובלות מסוכרת היריון עלולות ללדת עוברים גדולים, שיתקשו להיוולד בלידה נרתיקית, מה שיעלה את הסיכון ללידה עם מצבים דרמטיים של היתקעות הכתפיים בתעלת הלידה ועקב כך – נזקים נירולוגיים לעובר.
"נוסף על כך, אם רמות הסוכר אינן מאוזנות, תינוקות לאימהות שסבלו מסוכרת היריון עלולים לסבול מאיחור בבשלות הריאותית ומשינויים מטבוליים, דוגמת היפו-גליקמיה – תת-סוכר בדם. במצבים נדירים ייתכן מצב של מות עובר בתוך הרחם".
כיצד מטפלים בסוכרת היריון?
"הטיפול נעשה במרפאה רב-תחומית על ידי רופא גינקולוג בעל תת-התמחות בהיריון בסיכון גבוה עם אחות סוכרת, דיאטנית ולעתים גם רופא סוכרת. הוא כולל השגחה צמודה, טיפול תזונתי ולעתים תרופתי.
"על המטופלת לבדוק בזמן אמיתי את רמות הסוכר בדם, באמצעות מכשיר גלוקומטר, ולכל אחת מותאמת על ידי דיאטנית דיאטה מסוימת לפי צרכיה.
"במקביל מתבצעת השגחת רופא, המנטר את המצב האם והעובר. הרופא עוקב אחרי מצב רווחתו של העובר באמצעות מכשיר אולטרה-סאונד ומוניטור, ובהתאם מחליט על תזמון וצורת היילוד".
האם סוכרת ההיריון חולפת לאחר הלידה?
"לרוב כן, אך חשוב לדעת כי אם לא מטפלים בתופעה, לאם יש סיכוי של 50% לפתח סוכרת תוך עשר שנים".
"נשים הסובלות מסוכרת היריון מהוות קבוצת סיכון, ועליהן לעבור בדיקת העמסת סוכר אבחנתית לאחר הלידה, על מנת לוודא שאכן חלפה התופעה. נוסף על כך, על הנשים לשנות את סגנון החיים שלהן על מנת שלא תופיע להן סוכרת בעתיד.
"סוכרת ההיריון היא 'הזדמנות' משום שהיא משמשת מעין רמז מקדים המעניק הזדמנות להרחיק את הסוכרת העתידית ואולי אף למנוע אותה, כמו גם לשפר את איכות החיים באמצעות תזונה בריאה ופעילות גופנית".
רוצים לדעת עוד? היכנסו לעמוד "מכבי פריון הריון ולידה" בפייסבוק.