חגיגה צבעונית בצלחת

זמן קריאה: 3 דקות
|
11 במאי' 2016

ירקות על האש

האם יצא לכם כבר להכיר את תופעת ה"מנגל הצימחוני"? אורית אליתים, דיאטנית במכבי, מספרת לנו איך אפשר לשדרג את הברביקיו לחגיגת צבעים בריאה וטעימה לא פחות. והתוצאה…ללקק את האצבעות.

ל"ג בעומר מתקרב ובא, ואיתו המדורות וארוחות ה"על האש" הטעימות. בכתבה שלפניכם תיוודעו לחוויה קולינרית הנקראת "מנגל צמחוני", ההופכת את הארוחה לחגיגת צבעים טעימה ובריאה. מומלץ מראש להכין כמויות גדולות משום שגם מי שידחה אופציה זו מלכתחילה, בהמשך ירצה לטעום ולאכול.
אז במה צריך להצטייד? ירקות מומלצים לצלייה על האש הם: חצילים, קישואים, פטריות פורטבלו או שמפניון, עגבניות שרי, פלפלים, בצלים, בטטות וקלחי תירס. ניתן לפרוס את הירקות לפרוסות ולצלות על המנגל, או לחתוך אותם לקוביות ולשפד על שיפודים. מומלץ למרוח את הירקות בשמן זית או קנולה מעורבב עם מלח לצורך מניעת התפחמות.
כדאי להעשיר את שיפודי הירקות בקוביות של סייטן (חלבון חיטה) וטופו.
היתרון של הטופו הוא שבבסיסו הינו חסר טעם ובעל יכולת ספיגת טעמים שונים. הסייטן מגיע בטעמים או כחסר טעם וגם הוא מתאים להשרייה במרינדה. מומלץ מאד להשקיע במרינדה ולהשרות את הטופו והסייטן לילה מראש או לפחות כמה שעות לפני הצלייה. מומלץ להשרות בקופסא סגורה ולערבב מידי פעם לפיזור שווה של המרינדה.
המרינדות יכולות להיות מבוססות על רטבים מוכנים: רוטב סויה עם מעט חרדל, רוטב טריאקי, רוטב ברביקיו, סילאן, רוטב צ'ילי מתוק, שום כתוש, מיץ לימון וכמובן שמן. מומלץ שלא לחסוך בכמויות השמן במרינדה משום שבבסיסם, סייטן וטופו הם דלי שומן.

מתכון למרינדה (מתאים לגוש טופו או סייטן)
מרכיבים:
1/4 כוס רוטב סויה
1/4 כוס מיץ תפוזים
2-3 כפות צ'ילי מתוק
1 כף שמן
1 כף מיץ לימון
2 כפות סילאן
1 שן שום כתושה
כמה טיפות שמן שומשום

אופן ההכנה:

  • חותכים את הטופו או את הסייטן לקוביות (מומלץ לספוח נוזלים במגבת ולהיזהר לא למחוץ במיוחד את הטופו).
  • משרים במרינדה בקופסא סגורה לפחות ל-6 שעות (מומלץ אפילו לזמן כפול לשם ספיגת טעמים מרבית).
  • כדאי לשלב במרינדה גם חתיכות קטנות של בצל סגול.
  • לפני הצלייה משפדים את קוביות הטופו, הסייטן והבצל הסגול.
  • במהלך הצלייה מברישים את השיפודים במרינדה.

מתכון לסטייק פורטבלו
מרכיבים:
1 כוס שמן זית
כמה שיני שום כתושות
חופן נדיב של עלי טימין טריים
קצת פלפל
קצת פפריקה מתוקה
1-2 כפות סילאן

אופן הכנה:

  • מורידים את רגלי הפטריות ומברישים מרינדה משני הצדדים בנדיבות.
  • מניחים על המנגל כשהחלק הפנימי (החלק בו צומחים רגלי הפרטיות) כלפי מעלה.
  • אחרי כמה דקות הופכים לצד השני ל-3 דקות נוספות, או עד שהפטרייה הופכת מספוגית לבשרנית.
  • חשוב לשים לב לא לצלות יותר מידי, אחרת הפטרייה מצטמקת ומתקשה.

בתאבון!