זהירות – שברי מאמץ! איך נתחיל את האביב בלי להיפצע?
איך יודעים שבא אביב? מסתכלים סביב סביב – ואם יש חשק לצאת לטייל וליהנות ממזג האוויר הנוח והנופים המרהיבים של הארץ – כנראה שאנחנו בעונה הנכונה! גם עבור חובבי הספורט שבנינו (או סתם כאלה שרוצים להצר היקפים לקראת הקיץ) מזג האוויר האביבי עושה חשק לחזור לפעילות. אבל חשוב לעשות את זה בהדרגה ובבטיחות כדי להימנע מנזקים שעלולים להיגרם מפעילות לא מבוקרת. אחד הנזקים שעלול להיגרם הוא שברי מאמץ, כמו שמסביר ד"ר נתן ברוק מומחה בכירורגיה אורטופדית של כף הרגל והקרסול.
שבר מאמץ נגרם מעומס מתמשך על העצם. העומס עלול להפוך סדק זמני לשבר קבוע, אם הוא נמשך לאורך זמן ללא מתן הזדמנות לעצם להתאושש. מיקומן של עצמות כף הרגל והעומס המתרכז בהן הופך אותן לנפגעות העיקריות של שברי המאמץ ואכן מרביתם מופיעים ברגליים.
יש שני סוגים של שברי מאמץ. הסוג הראשון מתרחש כשהעצם תקינה, אך יש לחץ מוגבר כתוצאה מעומס המופעל עליה. מקרים כאלה מתרחשים לרוב בגיבושים לצבא, התחלת אימונים אינטנסיבית, או פעילות גופנית לא מבוקרת. סוג זה יכול להיגרם גם משימוש בטכניקות אימון או ציוד לא נכון. הסוג השני קורה כאשר מקור הבעיה בתהליך חולני בעצם, כמו אוסטיאופורוזיס או אובדן עצם כתוצאה ממחלות שונות.
הסימן הראשון לשבר מאמץ, בלי קשר לסוגו, הוא כאב. הכאב יכול להופיע באופן חד או בהדרגה לאורך מספר ימים. סימן נוסף הוא נפיחוּת באזור הכואב והיא שכיחה בעיקר בכף הרגל ובשוֹק. בתחילה צילומי הרנטגן יהיו תקינים, אך כשבועָים-שלושה לאחר הופעת הכאב ניתן יהיה לזהות בצילום סדק דק או יצירת עצם חדשה באזור הפגוע. מיפוי עצמות וMRI- יכולים לאשש את האבחנה בתקופה הראשונה של הופעת הכאב.
הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות במקרים של שבר מאמץ הוא מנוחה. הכאב והנפיחות פוחתים עם ההפחתה בנשיאת המשקל או הפעילות וכך מתאפשר לעצם להחלים ולתקן את עצמה. זמן המנוחה הדרוש תלוי בחומרת השבר. ככל שהמנוחה מוחלטת יותר, כך יתקצר זמן ההחלמה.
שברי מאמץ של כף הרגל יטופלו לרוב בעזרת נעל או סנדל עם סוליה קשיחה במשך 3-4 שבועות. לעיתים שילוב של גבס והימנעות מלאה מדריכה יהוו טיפול הולם. שברי מאמץ במקומות מסוימים בכף הרגל והקרסול מחלימים לאט מאוד בשל אספקת דם מועטה. בשברים אלה יש צורך בתקופת טיפול ארוכה יותר או בטיפול ניתוחי כדי לאפשר להם להחלים.