האם אפשר גם לשמור על הנאה מאכילה וגם לטפל נכון בסוכרת ?
תזונה נכונה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול בסוכרת. יחד עם זאת, לרבים, השינוי התזונתי וההקפדה לאורך זמן זה הדבר המאתגר ביותר. מהן המטרות של אותו טיפול תזונתי בסוכרת ?שוש אבני, דיאטנית קלינית, מרכזת תחום התזונה במחוז הצפון, מסבירה:
היעדים העיקריים של הטיפול התזונתי בסוכרת, רמת איזון רמות סוכר , לחץ דם ופרופיל שומנים הם יעדים אישיים. לכל אחד נקבעים היעדים על סמך מצבו הבריאותי הכללי, הגיל, מידת התמיכה והעזרה שמקבל ועוד. מטרה תזונתית נוספת היא למנוע עליה במשקל ובמצבים מסוימים להפחית במשקל וזאת על מנת להאט ולמנוע הופעת סיבוכים. בעיקרון המנחה את היעוץ התזותי הוא לקדם ולתמוך בדפוס אכילה בריא, להדגיש מיגוון מזונות איכותיים, ללמוד מהו גודל מנה נכון זאת על מנת לשפר בריאות כללית בכלל.
יעד חשוב של הטיפול התזונתי, הוא לשמר הנאה מאכילה. כיצד? ראשית, המלצה להגבלת מזונות תתקיים רק כאשר יש לכך עדויות מדעיות מבוססות.
ההנחיות העולמיות, המבוססות על מחקר רב משתתפים וארוך שנים מלמד אותנו שאין תפריט אחד נכון לכל חולי הסוכרת. היום אין המלצה אחת נכונה לאחוז אידיאלי של קלוריות מפחמימות, חלבון ושומן לכלל האנשים עם סוכרת . אין תבנית אכילה אידיאלית אחת שיש לצפות מכל הסוכרתיים לדבוק בה. ברור לכולם שאין דפוס אכילה אחיד לכולם.
ההנחיות התזונתיות הניתנות היום על ידי הדיאטנית, יהיו מבוססות על הערכה של תבנית האכילה העכשווית של המטופל. ההנחיות יתבססו על העדפות אישיות, אורח חיים וסדר יום. אנחנו רואים על בסיס יומי שבתבניות אכילה שונות ניתן ואפשר להביא לשיפור באיזון רמות הסוכר ובסיכון הלבבי. בשיחה עם הדיאטנית היא תברר עם המטופל מהם העדפות המזון שלו מהי המסורת ממנה הוא מגיע מסורת, מהי דתו ומגבלותיו, מהן האמונות שלו לגבי בריאות ומהי תפיסתו לגבי המזון אותו הוא מעדיף. בנוסף היא תתייחס לצרכים התזונתיים האישיים ותשלב ידע לגבי מזון שמקדם בריאות או מונע תחלואה. בכל קביעת המלצות נלקחים בחשבון המשאבים והתקציב הקיימים לקניית מזון. ההנחיות שיינתנו יתבססו על מוכנותו ומסוגלותו של כל אחד לאמץ שינויים התנהגותיים ולהתגבר על מחסומים. הדיאטנית לא תתמקד במזונות בודדים, אלא תצייד את המטופל הסוכרתי בכלים פרקטיים לתכנון יומי של הארוחות.
וכל זה, למען בריאות טובה ותזונה מהנה לכולם ! בהצלחה !