בררנות אכילה אצל ילדים
ילדים מטבעם הם בררנים באוכל. לרוב, הם מעדיפים סוגי מזון מסוימים ולעיתים גם מסרבים לטעום מזון חדש או לא מוכר. האם הסירוב לטעום הוא בגדר הנורמה או מצריך התערבות רפואית? בכל ספק בעניין מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל המכיר את הילד שלכם. נירה פלדמן, M.Sc, דיאטנית קלינית לילדים, מובילת תחום תזונת ילדים ארצית ואחראית מרפאה להפרעות אכילה והאכלה בגיל הרך במכבי, משתפת אותנו במספר טיפים ומצבים שצריכים להדליק לנו נורה אדומה בנושא.
הסטטיסטיקה מתארת שלאחד מכל ארבעה ילדים יש קשיי אכילה המלווים בדאגה של ההורים, אך רק לחמישה אחוז ישנה הפרעת אכילה. בשנת 2013 הוגדרה הפרעת אכילה חדשה בשם: "הימנעות או הגבלת מזון" (ARFID=Avoidant/ Restrictive Food Disorder). הסימנים להפרעת אכילה זאת הם: מאבקים בזמן הארוחה, זמן ארוחה ממושך, אכילה בכמויות קטנות ובררנות קיצונית. הפרעת אכילה זו מאובחנת כאשר הסירוב לאכול נמשך יותר מחודש ומתקיימים בה כשחוסר עניין באכילה או במזון המלווה באחד מהמצבים הבאים:
- עצירה בגדילה: האטה בקצב עליה במשקל או בגובה או בשניהם.
- חסר ברכיבים תזונתיים.
- תלות במזון רפואי.
- יש צורך בהתערבות רגשית.
- הבעיה לא נובעת ממחסור תזונתי סביבתי, אין מצב רפואי אחר שמסביר את הבעיה.
- אין הפרעת אכילה שקשורה לדימוי גוף (אנורקסיה ובולימיה).
מה אפשר לעשות כדי למנוע בררנות אצל ילדים?
- קודם כל, לקחת המון אוויר ולהיות מאד סבלניים. יש להציע את המזון שוב ושוב, לפחות 8 פעמים. טעימה אחת תספיק בשלב הראשון. אם הילד מסרב לטעום, עצם החשיפה בארוחה יכולה להוביל לשינוי.
וכמה טריקים: - לשלב ירק בכל ארוחה, ילדים לפעמים מעדיפים ירק בלבד.
- לחתוך פירות ולהגיש (אפשר על שיפודי עץ) – להציע מספר סוגי מאכלים בארוחה לשתף את הילדים בהכנת האוכל לאכול ביחד עם הילדים.
- ארוחה משפחתית משמשת מודל לילדים לתזונה נכונה ומהנה.
רוצים לדעת עוד? הצטרפו לעמוד שלנו, מכבי תזונה בפייסבוק!