באין מפריע
סובלים מעייפות במשך היום, מחוסר ריכוז ומירידה בחשק המיני? יכול להיות שאתם סובלים מהפרעת נשימה חסימתית בשינה. אך אל דאגה – התקן קטן שמכניסים לפה בזמן השינה יכול לפתור את הבעיה
הפרעת נשימה חסימתית בשינה (Obstructive Sleep Apnea) היא תופעה של הפסקות נשימה בשינה הנגרמות עקב חסימה בדרכי הנשימה העליונות. 2%–4% מהגברים סובלים מההפרעה, ואילו רק 1%–2% מהנשים נפגעות ממנה. הסיבות לתופעה רבות, ובהן השמנת יתר, חסימה של בסיס הלשון את דרכי האוויר העליונות, מבנה הלסת התחתונה והיחס בינה לבין הלסת העליונה, שקדים מוגדלים (נפוץ בעיקר אצל ילדים), חסימת דרכי האוויר באף וגורמים גנטיים.
הסובלים מהפרעת נשימה חסימתית מתלוננים על עייפות רבה במשך היום, על חוסר ריכוז, על עצבנות יתר ועל ירידה בחשק המיני. במקרים חמורים יותר ההפרעה עלולה לפגוע בבריאות ולגרום לעלייה בלחץ הדם ובסיכון להתפתחות מחלות לב או אף שבץ מוחי.
ד"ר אפרים וינוקור, רופא שיניים, מייסד ויו"ר האיגוד הישראלי לכאבי פנים ולסתות וחבר מועצת האקדמיה האירופית להפרעות במערכת הלעיסה, מסביר – "ההפרעה מאובחנת בבדיקה במעבדת שינה, שבה נקבע מספר הפסקות הנשימה, רמת הרוויה של החמצן בדמו של המטופל, לחץ הדם בשינה ופרמטרים רבים אחרים. חומרת ההפרעה נקבעת על פי מספר הפסקות הנשימה המלאות, שנמשכות לפחות עשר שניות (Apnoea), או הפסקות הנשימה החלקיות (Hypopnoea).
"במקרים קלים עד בינוניים הטיפול המומלץ הוא הפחתה במשקל, שינוי בתנוחות השינה ושימוש בהתקנים אוראליים, שרופא שיניים מתקין. במקרים חמורים מומלץ לאדם להרכיב מסכה שבאמצעותה מוזרם אוויר בלחץ חיובי לאפו דרך צינור המחובר למדחס, באמצעות מתקן המכונה "C-PAP". במקרים מסוימים מבוצעים ניתוחים על ידי מומחה אף-אוזן-גרון או מומחים לכירורגית פה ולסתות.
"התקן אוראלי נגד נחירות הוא מכשיר נשלף, הדומה למתקן ליישור שיניים (פלטה), המותאם לשתי הלסתות. ההתקן נועד להפחית את עוצמת הנחירות ולצמצם את מספר הפסקות הנשימה אצל אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה. יש התקנים העשויים מקשה אחת והתקנים נפרדים לכל לסת, המחוברים ביניהם במנגנונים מיוחדים, המותאמים אישית על ידי טכנאי שיניים.
"רוב ההתקנים הללו מקדמים את הלסת התחתונה, ובכך מושכים קדימה את הלשון, פותחים את דרכי האוויר באזור הלוע ומונעים התמוטטות של השרירים המרכיבים את קירות הגרון. בהתקן משתמשים רק בזמן השינה".
לדברי ד"ר וינוקור, "להתקנים האוראליים יתרונות רבים: האדם אינו עוטה מסכה לאפו והוא נמנע מהרעש של המדחס. ההתקן נמצא בתוך הפה ואפשר לקחת אותו ממקום למקום, כך שהוא מתאים לאנשים המרבים לישון מחוץ לבית. הטיפול איננו פולשני והוא הפיך, ובניטור נכון בידי רופא שיניים מנוסה הוא אינו יוצר שינוי קבוע בשיניים או בלסתות. כלומר, תופעות הלוואי הקשורות בשימוש בהתקן אוראלי הן ברובן קלות וחולפות בתוך פרק זמן קצר".