מעין אדומה לעין בריאה

22805-Blog-Photo-NEW_nosafim-(19918)42

זה קורה לכולנו. גירודים לא מוסברים בעין שיוצרים דלקת ואישון אדום. יש לכך סיבות רבות והשכיחות הן מחלות, אלרגיות, חומרים סביבתיים, וירוסים וחיידקים שיוצרים זיהומים. ד"ר דוד צדוק, סגן מנהל מחלקת עיניים בבית חולים אסף הרופא, מספר לנו את כל מה שרצינו לדעת על דלקות עיניים

לחמית (Conjunctivitis)

רבים מכנים את הלחמית בשם "עין אדומה", שכן העין המגיבה לגירוים. הלחמית מגיבה לגירויים השונים והביטוי החיצוני שלה הוא אדמומיות בעין. הלחמית היא השכבה הרירית המכסה את לובן העין (sclera) ולרוב צבעה של הרקמה שקוף. היא מכילה כלי דם עדינים אשר אפשר לראותם כאשר מתקרבים מאוד לעין הנבדק או תחת מנורת הסדק של רופא העיניים. בדומה לרוב האיברים החיצונים שלנו, גם הלחמית חשופה לאלרגנים. היא מכילה את האלמנטים של מערכת החיסון ובחשיפה לאלרגנים יכולה לייצר נוגדנים מטיפוס IgE. הלחמית מכילה גם תאי פיטום (mast cells) המשתתפים בתגובה האלרגית בלחמית. הקרנית היא החלק הקדמי השקוף של העין שדרכה חודר האור לעין.

דלקת עיניים אלרגית (Allergic Conjunctivitis

דלקת המלווה את רוב הסובלים מנזלת אלרגית עונתית. התסמין המאפיין ביותר של תופעה זו הוא גרד, נוסף לדמעת ולבצקת בלחמית ובעפעפיים.

דלקת עיניים אביבית (Vernal Conjunctivitis)

דלקת עיניים אביבית מופיעה בעיקר אצל ילדים וצעירים מגיל 3. לרוב הדלקת פוגעת בזכרים ובתקופת האביב והקיץ, ומכאן גם שמה. חולים בדלקת זו סובלים מהפרשה חוטית ומגרד הגורמים לשפשוף העיניים. לעתים עקב פגיעה בקרנית ישנה ירידה בראייה והחולים נוטים להימנע מחשיפה לאור (Photophobia).

דלקת עיניים אטופית (Atopic Keratoconjunctivitis

לרוב מחלה זו מתחילה בעשור השני של החיים והיא עלולה לגרום לצמיחת כלי דם על הקרנית ולקטרקט. הסימנים המוכרים לדלקת הם גרד, אדמומיות, צריבה והפרשה חוטית.

טיפול – אפשר לטפל בדלקת לחמית אלרגית באמצעות טיפול לא תרופתי הכולל הימנעות מהאלרגן (עצה טובה, אך לעתים קרובות בלתי-אפשרית ליישום) וקומפרסים קרים על העיניים להקלת התסמינים.

קיימים כמובן גם טיפולים תרופתיים:

מיצבי תאי פיטום (Mast Cell Stabilizer): קיימים כמה תכשירים בעלי תכונות לייצוב ממברנת תאי פיטום. כך הם מונעים את שחרור המתווכים ובראשם היסטמין. תכשירים אלה יעילים בעיקר כטיפול מונע.

סטרואידים: תכשירים יעילים, אך בשימוש ממושך הם בעלי תופעות לוואי כמו ירוד וגלאוקומה.

ציקלוספורין: אפשר לטפל בטיפות עיניים ציקלוספורין, אך הן יעילות רק בחלק מהחולים. החומר הפעיל מומס בשמנים מסוגים שונים לכן צורב מאוד.

טקרולימוס: במחלקת העיניים בבית חולים אסף הרופא ערכנו מחקר ובו טיפלנו בחולים עם דלקת אביבית קשה במשחת עור טקרולימוס לעיניים. הם הראו שיפור ניכר הן בתסמינים והן בסימנים. היו להם מעט מאוד תלונות על צריבה ולא נגרם נזק קליני לרקמות החיצוניות של העין.