חופש גדול ובריא: כיצד לשמור על הבריאות גם בחופש הגדול
החופש הגדול נמשך חודשיים אבל מרגיש כמו נצח…בלי מסגרת, עם שעות שינה משובשות וללא ארוחות מסודרות. אז איך בכל זאת נשמור על אורח חיים בריא בימים שיוצאים מהשגרה? ריכזנו לכם 7 טיפים חשובים לחופש גדול ובריא
החופש הגדול כבר כאן וילדינו יוצאים לחופשה ארוכה. אין לימודים, אין שגרת יום קבועה, אין ארוחות מסודרות, שעות השינה משתבשות, יציאה לקייטנות, ביקורים תכופים אצל הסבים והסבתות ובכלל המון בילויים.
איך נוכל לעבור את החופש בשלום, ללא תוספת משמעותית למשקל ילדינו בסיומו ולשמור על אורח חיים בריא? חשוב לדעת כי גם משפחות ששומרות במהלך כל השנה על אורח חיים בריא מתקשות בתקופת החופש. דווקא בחודשיים האלו, שבהם אנו מבלים עם ילדינו, מומלץ להמשיך להקנות הרגלים טובים ולשמור על אורח חיים משפחתי פעיל.
- ארוחת בוקר – בכל שעה!
שמירה על סדר יום קבוע, ככל שמתאפשר מומלצת ועשויה לעזור במשימה זו. ארוחות מסודרות, יעזרו לילדינו להיות שבעים במהלך היום, ולא לפנות לחטיפים וממתקים, שהם מזונות זמינים וקלים לשליפה. נסו להקפיד על שלוש ארוחות מסודרות וביניהם ארוחות ביניים קטנות.
בבוקר, גם אם ילדיכם התעורר מאוחר, אל תדלגו על ארוחת הבוקר. כדאי להציע לו אפילו ארוחת בוקר קטנה. כמו כן, מומלץ שגם ארוחת הצהריים והערב יהיו ארוחות בריאות ומבושלות ופחות מזון מהיר הכנה כמו: פיצות והמבורגרים, שהינם מזונות מעובדים ועתירי שומן רווי. - קייטנה פעילה
בחירת הקייטנות הן גם משימה לא פשוטה. ילדים נוטים, לעתים, לבחור יותר בפעילות יושבנית, כמו: צפייה בטלוויזיה ומשחקי מחשב. כדי לשמור על רמת פעילות גבוהה ולעודד לפעילות גופנית, כדאי לנסות ולבחור בקייטנות הפעילות. - פעילות גופנית כחוויה משפחתית
בשעות אחה"צ מומלץ לצמצם את זמן הצפייה בטלוויזיה, משחקי מחשב ופלייסטישן. נסו לתכנן יחד עם ילדיכם את סדר היום ולעזור בחלוקת הזמן לפעילויות השונות, תוך כדי הצבת גבלות סביב הפעילויות ה"יושבניות".
כמו כן, ארגון פעילות משפחתית משותפת יכולה להיות מהנה וחוויה משפחתית.
תוכלו לצאת לבילוי בפארק או לגן הציבורי, ואל תשכחו לקחת איתכם כדור או פריסבי, אופניים או רולר בליידס ופשוט ליהנות מזמן איכות עם הילדים.
ילדים נהנים מביצוע פעילות גופנית עם הוריהם. פעמים רבות, ילדים שמרגישים קושי בביצוע פעילות גופנית, יתחברו לפעילות ביתר קלות, כאשר היא נעשית עם ההורה.
- בחירת חטיפים בריאים
הימצאות ילדינו בבית שעות רבות לבד, משועמם, ללא נוכחות ההורה, גורמת לו לפעמים לפנות לארון שבמזווה ולבדוק את מצב החטיפים והממתקים. כדאי לצמצם את מגוון החטיפים שמכניסים הביתה ולנסות לבחור בחלופות בריאות יותר ומופחתות קלוריות, כמו: ארטיקים על בסיס פירותשניתן להכין עם הילדים. מחקרים מראים שאחוז גבוה מהילדים, בעיקר ילדים בעודף משקל, נוהגים לאכול לאחר צפייה בפרסומת מזון בטלוויזיה. - תכנון הבילוי בקניון
משפחות רבות נוהגות לצאת לבילוי בקניון, לצפייה בסרט, או עם הקטנטנים למשחקיות.
האם נכנסים לחנות הממתקים? האם אוכלים ארוחת ערב בקניון? ומה אפשר לקנות? על שאלות אלו מומלץ לשוחח עם הילדים הגדולים לפני היציאה מהבית ולתכנן עימם מראש. כדאי להגדיר ולסכם איתם מראש מה ניתן לקנות. זכרו כי גם לנו ההורים –לא כדאי שכל בילוי בקניון יסתיים בארוחה… - הקפדה על שעות שינה
גם בחופש, חשוב להשתדל ולהקפיד על שעות השינה של הילדים. מומלץ להקפיד שארוחת הערב לא תיהפך לארוחת לילה, אכילה בשעות מאוחרות מכבידה ומונעת שינה טובה ורצופה.
מחקרים מראים כי ישנו קשר בין מיעוט שעות שינה בילדים והשמנה. כמו כן, בזמן הקיץ, לרב, קצב הגדילה בילדים גבוה יותר, ולכן הקפדה על שעות השינה, תאפשר לילדינו לממש את פוטנציאל הגדילה שלהם. - מה שותים כשצמאים?
בשל החום והשהות במקומות ממוזגים ישנה חשיבות גדולה להקפיד על שתייה מרובה. גם תחושת הצמא מתגברת בקיץ. משקאות ממותקים, הינם עתירי סוכר וקלוריות, ותורמים לעליה במשקל אצל ילדים, מיצי פירות או מים בטעמים שונים נתפסים, לעתים, על ידי הורים כבריאים. כדאי לזכור כי בצריכת משקאות ממותקים למיניהם, אנו מספקים לגוף אנרגיה (קלוריות), שלעתים לא נלקחת בחשבון, וכמובן שעשויים לגרום להשמנה ולעששת. מלבד הערך הקלורי, חלקם מכילים קפאין, צבעי מאכל וחומרים אחרים שאינם בריאים, ולכן ההמלצה להקפיד בעיקר על שתיית מים.
המידע בכתבה באדיבות: לימור טל פוני, דיאטנית ארצית, מכבי שירותי בריאות