אקנה- כל מה שרציתם לדעת והתביישתם לשאול

אישה מול מראה

אחת הבעיות השכיחות של גיל ההתבגרות (אך לא רק) היא הופעת אקנה בעור. התופעה הלא נעימה מוכרת בעיקר באזור הפנים, אך הפצעים עלולים להופיע גם על עור הכתפיים, הגב והחזה. מה גורם להופעתם של הפצעים וכיצד ניתן להיפטר מהתופעה? איילת פלד, דיאטנית קלינית, משתפת בטיפים שימושיים במיוחד, ועונה על כל מה שהתביישתם לשאול:

אקנה הנה דלקת  שמקורה בשורש השערה ובלוטות החלב. בלוטות החלב מייצרות שומן באופן מוגבר וזה מוביל  להופעת פצעונים. ההפרשה המוגברת גורמת לסתימה של נקבוביות העור, והצטברות הפרשות השומן תחת הנקבוביות. תהליך זה מספק קרקע לגידול חיידקים או מזהמים אחרים, הגורמים לגירוי ולהתפתחותה של דלקת מקומית, היוצרת את הפצע המוכר.

מה גורם לתופעה המטרידה? 

ישנם גורמים רבים לתופעה, והם כוללים גורמים סביבתיים, מטבוליים, תורשתיים וכמובן הורמונליים:

  • עודף הורמונים גבריים גם אצל גברים וגם אצל נשים גורם לעלייה ביצירת החלב בבלוטות חלב. שינויים הורמונאליים מופיעים לרוב בגיל ההתבגרות, סביב המחזור החודשי, במהלך הריון וכו'.
  • תזונה – בשנים האחרונות יש יותר ויותר הסכמה בספרות המקצועית לכך שתזונה משפיעה מאוד – הן על המצב ההורמונלי והן על הפצעים. באוכלוסיות שצורכות מזון בסיסי, ופחות מזון מתועש המכיל כמויות גדולות של שומן וסוכר מעובד, שיעור מיקרי האקנה נמוך מאוד.
  • מצבי לחץ נפשיים – משפיעים ישירות על הפרשת הורמונים בגוף.
  • תורשה – ישנן משפחות בהן קיים אקנה קשה יותר. ישנה רגישות יתר של בלוטות חלב לגירוי הורמונלי.
  • הזעה – חסימת הנקבוביות על פני העור מחמירה בעקבות הזעה.
  • לכלוך, איפור, תאי עור מתים, עודף שומן על העור – כל אלה יכולים לחסום את הנקבוביות ולגרום לפצעי אקנה
  • תרופות – ישנן תרופות כגון, סטרואידים, תרופות אנטי דיכאוניות ועוד, שעלולות לגרום או להחמיר את מצב האקנה.
  • עישון – נראה שאצל מעשנים יש נטייה לפתח מצבים חמורים יותר של אקנה.

מה אפשר לעשות נגד הופעתם של הפצעים?

אקנה בהחלט מושפע מהמזון שאנו צורכים. אך יש לזכור כי התגובה למוצרי מזון שונה מאדם לאדם, לכן מומלץ להתייחס באופן אינדיבידואלי לכל אחד או אחת.

  • מומלץ להימנע כמה שיותר מאכילת סוכר – בעיקר סוכר מעובד שמוסף למזון. לדוגמה, יש החושבים כי שוקולד גורם להופעת אקנה ו/או מחמירו. מי שאינו מוכן לוותר על שוקולד מוזמן לאכול ( במינון סביר ) כזה המכיל 70% קקאו ומעלה.
  • חלב ומוצריו – בחלק מהמחקרים נמצא קשר בין צריכה עודפת של מוצרי חלב להופעת אקנה. אך יש לזכור כי במידה ומפחיתים שימוש במוצרי חלב, כדאי להגביר צריכה של מזונות עשירים בסידן כגון סרדינים, שומשום ומוצריו, שקדים ועוד.
  • מומלץ להימנע כמה שאפשר משומן רווי (בעיקר שומן של עוף ובשר, גבינות עתירות שומן וחלב קוקוס)
  • שומן טרנס הוא אחד מהמרכיבים העיקריים המגבירים את התופעה. זהו שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית שמוסף בעיקר למאפים, אך לא רק.
  • מלח – במספר מקרים נמצא קשר בין צריכה מוגברת של יוד שנמצא בכמות גדולה במלח הבישול שלנו להופעת פצעי האקנה. מומלץ לצמצם את צריכת מלח ואכילתם של מזונות העשירים במלח כגון חטיפים, נקניקים, רטבים מוכנים, פיצוחים ושימורים.
  • תזונה עשירה בסיבים תזונתיים שמצויים בפירות וירקות טריים ודגנים מלאים תעודד את תקינות פעילות המעיים, דבר חיוני וחשוב במצבי אקנה.
  • שתיית מים – חשוב להרבות בשתיית מים על מנת לשמור על רעננות ולחות העור.
  • פעילות ספורטיבית – פעילות ספורטיבית, אפילו מתונה (הליכה ושחייה), עוזרת להורדה של רמות הסוכרים והאינסולין בדם ועל ידי כך משפרת את תפקוד המערכת ההורמונאלית שמביאה לשיפור במצב העור. מומלץ לבצע פעילות גופנית לפחות 150 דקות בשבוע.
  • היגיינת העור – מומלץ לשטוף בעדינות את המקום הנגוע פעמיים שלוש ביום עם סבון ניטראלי בעל תכונות אנטי דלקתיות.
  • מומלץ להימנע משימוש במייק-אפ ואיפור ו/או גילוח באזור הנגוע.
  • מגע של הידיים בפצעים עלול להעביר חיידקים ולזהם אותם. לכן כדאי כמה שפחות לגעת בהם  ולחטט. חיטוט מביא לצלקות.

אקנה אינה תופעה נעימה, אך בניהול אורח חיים נכון שכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית, נוכל להתמודד עמה ולזרז את סופה.