מתחילים לשיר
אוהבים לשיר? שוקלים להצטרף למקהלה או להשתתף בערבי שירה בציבור? אתם עושים טוב. מחקרים מצאו שהצד הימני במוחם של זמרים מקצועיים עשיר בקשרים המוליכים את מערכת העצבים יותר מאשר באנשים שאינם רגילים לשיר
הטיפול בשירה פותח בשנת 1973 לאחר שנתגלה כי נפגעי שבץ מוחי המאבדים את היכולת לדבר עקב פגיעה באזורים האחראיים על הדיבור במוח עדיין יכולים לשיר. חוקרים מצאו כי אנשים שסבלו מאפזיה, הפרעה בתפקודי השפה, ושאבדו את יכולתם לדבר עדיין יכלו לשיר וללמוד שירים חדשים. עוד נמצא כי האזורים במוח האחראים על תפקודי הדיבור והשפה נמצאים בעיקר בצידו השמאלי של המוח לעומת זאת שפה יצירתית כמו שירה, נשלטת ע"י חלקו הימני של המוח.
במחקר שהוצג לאחרונה בכנס ההתאחדות האמריקנית לקדמה במחקר (AAAS) נמצא כי לימוד נפגעי שבץ מוחי לתקשר באמצעות שירה מסייע לשיקום יכולת הדיבור שלהם ולשיקום תפקודי המוח. המחקר בדק את התגובה המוחית של המוח לטיפול באינטונציה מלודית (MIT) הניתן לנפגעים הסובלים מאפזיה.
לדברי ד"ר גוטפריד שלאוג נוירולוג מהמעבדה למוסיקה ושיקום נפגעי שבץ בבית החוליםBeith Israel Deaconess באוניברסיטת הרווארד שהציג את המחקר "אובדן יכולת השפה נגרם מפגיעה בצד השמאלי של המוח, המובילה לפגיעה בתפקוד הצד הימני. צילומי הדמיה מראים כי השירה מאפשרת לצד הימני לשקם קשרים מוחיים שנפגעו. בבסיס הטיפול באינטונציה מלודית מודרכים המטופלים להצמיד טונים בגבהים שונים להברות משפטים כמו שלא הצליחו לומר ללא המנגינה.
לדברי ד"ר שלאוג "השירה מפעילה את צידו השמאלי של המוח ומעצימה את התפקודים של הצד הזה. הרעיון בטיפול הוא שבמשך הזמן המוח לומד לחזור ולהשתמש בתפקודים שנחלשו או נעלמו ומאפשר למטופלים לבטא את עצמם ואת מחשבותיהם באמצעות שירה".
"הטיפול הופך ליעיל עוד יותר כשהמטופלים מתבקשים למחוא כפיים בכל הגיית הברה. כשמחיאת כף היד השמאלית מאפשרת מתן קצב לנעימה". ד"ר שלאוג משתמש בסריקות MRI של המוח לבדוק מה קורה במוחם של נפגעים המטופלים בשיטת MIT ומנסה לבדוק כיצד פועלת התרפיה הזו על המוח ומה השינויים המתרחשים במהלך הטיפול. החדשות הפחות טובות הן ששיטת הטיפול באינטונציה מלודית ה אינה מתאימה לכל אחד ומחייבת עבודה מאומצת של מספר שעות מידי יום.