חריף אש: יום החריף הבינלאומי
לטריפולטאים יש אריסה, לאשכנזים יש חזרת, לתימנים סחוג ולמקסיקנים צ'ילי במגוון דרגות חריפות – לכבוד יום החריף הבינלאומי, הילה גבעוני, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מסבירה על ההיסטוריה של האוכל החריף ומציגה עובדות מחקריות שמצביעות על התועלות הרפואיות שלו
חריף הוא לא טעם
כל עדה מתפארת ב"חריף" שלה. הייקים יתהדרו בשורש חזרת, התימנים בסחוג, מקסיקנים בצ'ילי, טריפוליטאים באריסה, יפנים בווסאבי והרשימה עוד ארוכה. כשחושבים על טעם חריף, הזיכרון מעלה בלשוננו תחושות של חום וכאב, וזה בדיוק נכון. החריפות המעקצצת היא לא טעם, אלא תגובה כימית לחומרים הפעילים המשתחררים מהמזון החריף, כדוגמת קפסואיצין הנמצא בפלפל החריף או אליצין הנמצא בשום או אליל אזותיאוציאנט הנמצא בשורש חזרת, בוואסבי ובחרדל. חומרים אלו גורמים לקולטני הכאב להגברת חדירות ליונים וכך מדמים תחושת כאב. הצריבה יכולה להיגרם בכל אזור בגוף, כך למשל מוכרת לנו עד כאב הסיטואציה בה קצצנו שום ולאחר מכן גירדנו בעין ומיד הרגשנו ברירית העין תחושת צריבה עזה.
למזון חריף תכונות אנטי דלקתיות
ברפואה העממית, כלומר "תרופות הסבתא", שמענו לא פעם על התכונות האנטי-דלקתיות והאנטי-בקטריאליות (=אנטי חיידקיות) של המזון החריף. הסבתות ממליצות בלהט על שימוש במזון חריף כנגד מגוון מחלות וסימפטומים רפואיים, שביניהם: צינון, ליחה, דלקות, זיהומים בדרכי השתן ועוד…
אכילת חריף מסייעת בהפחתת סוכרת ומחלות לב
מחקר שעקב ובדק במשך מספר שנים אחר אוכלוסייה שצרכה מזון חריף בקביעות, מצא ירידה של 14% בסיכון לתמותה, זאת לעומת אחרים שצרכו מזון חריף פחות מפעם בשבוע. כמו כן נמצא שיעור מופחת לתמותה מסרטן, פחות מחלות בדרכי הנשימה, הפחתה בסוכרת מסוג 2 (הנפוצה) ופחות מחלות לב וכלי דם. במחקר אחר על אוכלוסייה מקסיקנית נצפו תוצאות דומות למרות שהמשתתפים לא היו בעלי משקל רזה ולא עסקו בפעילות גופנית. אין משתמע מכך שאכילת מזון חריף תצילנו ממחלות, אלא שכדאי מאוד לשקול ולהכניסה לתפריטנו הבסיסי על בסיס יומי.
משפיע על הורדת הסוכר בדם ומסייע בירידה במשקל
במחקרים אחרים שבדקו השפעה על ניצול הסוכר (=גלוקוז), נצפתה הגברה בהעברת הסוכר מהדם לתוך התאים, כלומר הפחתה ברמת הסוכר בדם. עוד נמצא שקיימת הפחתה בעמידות התאים לאינסולין ושיפור פעילות כלי הדם. חשוב לציין כי המחקרים הללו צריכים עוד חזרות והבנה מעמיקה של המנגנון. עוד נמצא שאכילת מזון חריף מעלה תגובה תרמוגנית, חום גוף. העלאת כמות האנרגיה אותה אנו מוציאים על עיכול המזון, המסייעת מעט לירידה במשקל. יחד עם זאת, אין לגזור מכך שאכילת ג'חנון עם סחוג מסייעת בדיאטת הרזייה. השפעת החריף על משק נוזלי הגוף מתבטאת בכך שהחריפות גורמת להזעה וכך לקירור הגוף ולצמא מוגבר.
בישראל התברכנו במזון מגוון מכל העדות וכך למשל יש לנו גישה למגוון סוגי מזון חריף כמו שום, פלפל שחור, חזרת ופלפל חריף טרי אדום ואפילו פלפל ירוק מסוג אנהיים*,
וזה כשלעצמו נהדר, רק חשוב להקפיד על תזונה מיטבית ומגוונת שבה יש אינטראקציה מבורכת בין מרכיביה השונים לשיפור הבריאות**.
*רק לשם השוואה, חריפות פלפל אנהיים היא כאלפית מהפלפל המקסיקני הבנרו או מפלפל ג'מייקה אז כדאי להתחיל להתאמן….
**לא לכל אדם מומלץ לצרוך מזון חריף ולכן חשוב להתייעץ עם דיאטנית טרם שילוב מגוון רחב של מזונות חריפים בתפריט היומי.