פרויקט "בוחרים בריא" במכבי: משפחת קרמר מגבעת שמואל
במסגרת פרויקט "בוחרים בריא" במכבי, משפחת קרמר השתתפה בסדנת בישול בהנחיית חווי לב (חווי לב קולינריה ובריאות) שבנתה להם תפריט משפחתי וכדי שגם אתם תהנו, ריכזנו לכם את המתכונים מהסדנה:
קציצות עדשים ופטרוזיליה
מה צריך?
1 כוס (לפני ההשריה) עדשים ירוקות מושרות ללילה
3 שיני שום
3/4 חב' פטרוזיליה
1 בצל בינוני
5 ביצים
1/2 כוס שיבולת שועל
מלח
פלפל שחור
חוואי'ג
כמון בנדיבות
פפריקה מתוקה
מעט שמן לאפייה
מה עושים?
1. מסננים את העדשים ממי ההשריה ושוטפים אותן (ההשריה מקפיצה את הערך התזונתי של העדשים).
2. מרתיחים מים בסיר בינוני ומוסיפים את העדשים. מבשלים בישול קל של כ-13 דקות (אם שכחתם להשרות את העדשים תוכלו לבשל אותן במים רותחים כחצי שעה ואז לסנן ולהמשיך את התהליך)
3. מסננים היטב את העדשים ממי הבישול.
4. טוחנים במעבד מזון חזק את השום, הבצל, הפטרוזיליה ו-2 ביצים.
5. מוסיפים את העדשים ומפעילים שוב עד שהכל הופך למין מחית אחידה וסמיכה.
6. מעבירים את המחית לקערה ומוסיפים את שארית הביצים, שיבולת השועל והתבלינים לטעמכם.
7. מחממים תנור לחום גבוה של 200 מעלות.
8. מניחים נייר אפייה בתבנית מתכת ומשמנים היטב.
9. יוצקים מעיסת הקציצות על הנייר ואופים כ-10 דקות, הופכים לצד שני ואופים עוד כ-8 דקות.
בריק בטטות צלויות וגבינות
מה צריך? החומרים ל-4 מנות:
2 עלי סיגר
1 בצל קטן
1 שן שום כתושה
1/2 בטטה בינונית
2 ביצים
2 כפות קמח
2 כפות קוטג' או גבינה לבנה
מעט גבינה בולגרית או צפתית או צהובה מגורדת
מלח, פלפל שחור, זרעי כוסברה טחונים
מעט שמן זית
מה עושים?
1. חותכים את הבטטה לקוביות בגול של 1/1 ס"מ ואופים בחום של 200 מעלות במשך כ-15 דקות עד שהבטטה רכה.
2. בינתיים קוצצים את הבצל ומאדים אותו במעט שמן. מוסיפים את השום ומערבבים. מסירים מהאש.
3. מערבבים בקערה את הבצל והשום המאודים, הבטטה ושאר החומרים.
4. משמנים קלות מחבת איכותית ומחממים אותה על אש בינונית-גדולה.
5. מניחים על המחבת עלה סיגר אחד, מעליו מניחים את תערובת הבטטה והגבינות ושוטחים על העלה. משאירים שוליים של כ-2 ס"מ ללא מילוי.
6. מניחים מעל המילוי עלה סיגר נוסף ובעזרת מזלג או מרית מהדקים את שולי העלה העליון לשולי העלה התחתון.
7. כשהעלה התחתון מזהיב והתערובת התמצקה ברובה הופכים את הבריק בעזרת מרית.
8. מטגנים עוד כמה דקות עד שגם העלה שלמטה מזהיב יפה.
9. מוציאים לצלחת, חותכים לרבעים ומגישים מיד.
גרנולה מלוחה
מה צריך?
2 כוסות שיבולת שועל שלמה (לא אינסטנט)
3/4 כוס גרעיני דלעת
3/4 כוס גרעיני חמנייה
1/2 כוס שומשום
3 כפות שומשום שחור – לא חובה
3/4 כוס שקדים גרוסים גס
4 כפות שמן זית
1 כפית שטוחה מלח
מה עושים?
1. מניחים את כל החומרים בתבנית גדולה ומערבבים היטב.
2. אופים בחום של 180 מעלות במשך כ- 20 דקות.
3. מערבבים מדי פעם כדי שלא יישרף.
סלט חסה, נבטים, פטריות ופלפלים קלויים ברוטב חרדל ודבש עם גרנולה מלוחה
(סלט מיוחד במינימום השקעה)
מה צריך?
1 ראש חסה
1/2 חב' נבטים עבים
1/2 סלסילה פטריות שמפיניון טריות
1 כוס עגבניות שרי תמר (או שרי רגילות)
1 פלפל אדום
1 פלפל צהוב
2 כפות שמן זית
גרנולה מלוחה (ראו מתכון קודם)
לגרסה החלבית:
1/2 חב' גבינה צפתית חתוכה לקוביות קטנות.
לרוטב חרדל ודבש:
2 כפות דבש
1 כף חרדל
4 כפות שמן זית
1 כף חומץ
מעט פלפל שחור
קורט מלח
מעט מים קרים
1 שן שום
מה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות.
2. חותכים את הפלפלים לקוביות בגודל של 2/2 ס"מ. מניחים בתבנית, יוצקים מעט שמן זית, ממליחים ומערבבים.
3. אופים בחום של 220 מעלות במשך כ-12 דקות עד שהפלפלים מתרככים מעט ונצרבים קלות ומצננים.
4. מניחים בקערה גדולה חסה חתוכה, נבטים שבורים לחצי, חצאי פטריות ואת הפלפלים.
5. מניחים את כל חומרי הרוטב בקופסה ומעבדים בעזרת בלנדר מוט עד לקבלת מעין תחליב צהבהב.
6. להגשה מוזגים את הרוטב על הסלט ומפזרים גרנולה מלוחה.
חומוס עדשים
מתכון מקסים לחומוס מופלא. מבטיחים לכם שאף אחד לא ידע שמדובר בחומוס מעדשים. אין שום הבדל. לא בטעם, לא בצבע ולא במרקם.
ולמה לא פשוט להכין חומוס מחומוס?
אז קודם כל כי עם חומוס אי אפשר להיות ספונטניים. הוא דורש, כאמור, השריה מקדימה של לפחות 24 שעות מראש ועוד בישול ממושך של שעתיים לפחות. חוץ מזה, העדשים קלות יותר לעיכול והרבה אנשים שהמערכת שלהם "לא מסתדרת" עם חומוס מרגישים נפלא עם עדשים.
מה צריך?
1.5 כוסות עדשים כתומות
3 כוסות מים (רותחים)
1/4 כוס שמן זית
1/2כוס טחינה גולמית מלאה
3 שיני שום בינוניות
מיץ מלימון בינוני
כפית מלח
1/2 כפית כמון
פלפל שחור
מה עושים?
1. שוטפים היטב את העדשים, מעבירים לסיר עם המים הרותחים ומבשלים במשך כ-10 דקות רק עד שהעדשים רכות. חשוב להקפיד שהעדשים לא יתפרקו ולא יאבדו את צורתן כיוון שאז החומוס יתקבל נוזלי מדי.
2. מעבירים את העדשים למסננת ומניחים לניקוז הנוזלים. לוחצים קלות בעזרת כף על מנת להוציא עודפי מים אם קיימים.
3. טוחנים את העדשים עם שאר החומרים במעבד מזון או בבלנדר מוט עד לקבלת מחית במרקם הרצוי.
4. אם החומוס שמתקבל סמיך מדי אפשר להוסיף לו מעט מים חמים. אם הוא מתקבל דליל מדי מוסיפים לו טחינה גולמית.
5. טועמים ומתקנים תיבול.
עוגיות שקדים ותבלינים
קל להכין – בריא לזלול
עוגיות פריכות וארומטיות שמכינים ע"י פריסה: אוספים את הבצק על נייר אפייה ויוצרים ממנו נקניק. לאחר הקפאה קצרה הנקניק נפרס בקלות לפרוסות יפות ואחידות.
והבונוס: למרות שבמתכון אין בכלל דבש, העוגיות באורח פלא מקבלות טעם עדין של דבש ארומטי.
מה צריך? חומרים ל-20 עוגיות:
1 ביצה
1/4 כוס סוכר
1 כף ברנדי תפוזים
1/4 כוס שמן
1/3 כוס שקדים טחונים גס
1/4 כפית זנגוויל
1/2 כפית שטוחה קינמון
1/4 כפית סודה לשתייה
3/4 כוס קמח כוסמין או חיטה 80% מלא
מה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות.
2. מניחים את הביצה, הסוכר והברנדי בקערה וטורפים היטב בעזרת מטרפה לקבלת מסה קצפית ובהירה.
3. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים בעזרת כף גדולה או נעזרים בידיים עד לקבלת בצק רך.
4. מניחים את הבצק על נייר אפייה ומגלגלים לנקניק באורך של כ-35 ס"מ. מעבירים להקפאה למשך חצי שעה לפחות, אפשר גם יותר.
5. חותכים לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
6. אופים במשך כ-20 דקות עד להזהבה יפה.
בתאבון!