פתיחת עונת המרקים

22805-Blog_photo_NEW_rosh-hashana_v11
לא כולם אוהבים את החורף. הקור, הגשם והאפרוריות גורמים לחלקנו להתגעגע לקיץ; ולמרות זאת, מצאנו נקודת אור: סופסוף
אפשר לפתוח רשמית את עונת המרקים! אניה רויטפלד, דיאטנית במכוני סוכרת ואי ספיקת לב במכבי שירותי בריאות, מספרת לנו כיצד נוכל ליהנות ממרק שהוא גם ארוחה מלאה ומזינה – עם מתכון קל וטעים

המרק  יכול לתרום לשמירה על משקל תקין ואף יכול לעזור בתהליך הירידה במשקל, אם משלבים מרקים דלי קלוריות באופן קבוע בתפריט שלנו, ובמיוחד אם הם באים על חשבון מנות עתירות קלוריות.

יש המייחסים לו גם סגולות ריפוי – כנראה שהחום והאדים מקלים על קשיי הנשימה והשיעול. גם התבלינים עושים את שלהם בכל הקשור לתגבור פעילות מערכת החיסון (בעיקר החריפים שבהם, כמו פלפל חריף, שלהם יכולת לפוגג את הליחה).

מרק יכול להיות מנה ראשונה נהדרת: מנה דלת קלוריות וטעימה, שתדאג לכך שנשבע ושלא נגזים בגודל המנה השנייה.

מובן שהמרק יכול להיות גם ארוחה שלמה, במידה שהוא מבוסס על קטניות,  על בשר או על דגים. גם מנות אלה ייחשבו לארוחות בריאות, אם נקפיד על מצרכים איכותיים כגון ירקות מגוונים וקטניות (עדשים, שעועית, חומוס, טופו וכדומה).

כמה טיפים לבישול בריא של מרק:

  1. את הירקות למרק מומלץ לא לחתוך לחתיכות קטנותמדי, שכן כך הם ישמרו על הערכים התזונתיים שלהם טוב יותר.
  2. במידה שבוחרים להוסיף בשר או עוף למרק מומלץ להשתמש בחלקים רזים יותר: עוף ללא עור ונתחי בקר ללא שומן נראה לעין.
  3. מומלץ לצמצם שימוש במלח ואבקות מרק בעת הכנת המרק, בשל תכולת הנתרן הגבוהה בהם. עודף נתרן בתזונה עלול להוביל לעלייה בלחץ הדם ולהגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם.  מומלץ להוסיף את המלח רק בסוף הבישול, כך תוכלו להשתמש בפחות מלח. ניתן להשתמש בתיבול אחר למרק שאינו מכיל נתרן, כגון: עשבי תיבול טריים ויבשים, פלפל, פפריקה ושום. במידה שמשתמשים בתערובות תיבול מוכנות, חשוב לבדוק שהן אינן מכילות מלח.
  4. לא מומלץ להקרים את המרקים בגבינה צהובה או בשמנת לבישול, שכן זו תוספת משמעותית של קלוריות ושל אחוזי שומן למנה. אפשר להשתמש בשמנת על בסיס סויה של1% שומן, אם בכל זאת רוצים מנה מוקרמת.

וכעת למתכון!

מרק פטריות קליל(גם להכנה וגם בקלוריות)

המצרכים (ל-8 מנות):

2 סלסילות של פטריות טריות (פורטבלו, שמפיניון או גם וגם)

2 בצלים גדולים

1 כף שמן זית

1 כפית שום כתוש (כ-2 שיניים)

3 תפוחי אדמה בינוניים

½כוס יין לבן יבש

מעט מלח או אבקת מרק פטריות(להוסיף בסוף הבישול)

10 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה:

חותכים גס את כל המרכיבים.

מטגנים קלות את הבצל בכף שמן זית, מניחים מעל את השום ונזהרים שלא יישרף.

מוסיפים את המים.

מכניסים את תפוחי האדמה.

כאשר תפוחי האדמה רכים מוסיפים את הפטריות ואת היין.

לאחר כ-5 דקות מוסיפים את התיבול, טועמים ומתקנים לפי הטעם.