מתכונים טבעוניים ליום העצמאות
מי אמר שמנגל יום העצמאות חייב להיות על טהרת הבשר? עינת כהן, דיאטנית מכבי, בחרה לנו 4 מתכונים טבעוניים ל"על האש" טבעוני כהלכתו: שיפודי ירקות וטופו, סטייק פטריות עסיסי ואפילו קינוח בננות ושוקולד! שנתחיל?
קבבוני פטריות על מקל קינמון
מה צריך?
מצרכים לכ-16 קבבונים קטנים:
1 ק"ג תערובת פטריות (למשל 6 פטריות פורטבלו + 2 סלסילות פטריות שמפיניון)
1 בצל גדול
2 שיני שום
חופן פטרוזיליה
1/4 כוס רוטב סויה
2 כפות גדושות קטשופ (לא חובה)
כוס ורבע שיבולת שועל דקה
1/2 כוס זרעי פשתן טחונים
כפית בהרט
כפית כמון
קורט קינמון
מלח ופלפל לפי הטעם
מה עושים?
- מטגנים במחבת את הבצל במעט שמן עד להשחמה.
- מוסיפים את השום ומערבבים עוד כדקה.
- קוצצים את הפטריות ומוסיפים למחבת. מערבבים כ-5-10 דקות עד ליציאת כל הנוזלים.
- מעבירים למסננת להוצאת שארית הנוזלים למשך כרבע שעה.
- מעבירים למעבד מזון וטוחנים דק.
- מעבירים את התערובת לקערה ומוסיפים את יתר מרכיבי המתכון.
- מניחים עד 15 דקות על משנת ששיבולת השועל תיטמע בבלילה (אם יש זמן מומלץ להעביר למקרר למספר שעות לייצוב התערובת).
- מרטיבים את הידיים מעט ויוצרים קבבונים קטנים ודחוסים ומשפדים אותם על מקל קינמון.
- מברישים כל צד בשמן זית.
- מניחים את הקבבונים על האש וצולים כמה דקות מכל צד עד להשחמת שני הצדדים (תוך כדי כדאי להבריש בעוד שמן זית על מנת שלא יידבק).
המתכון מתאים גם ל-8 בורגרים רק במקום קבבונים מכינים בורגרים גדולים ועסיסיים אשר ניתן לאפות בתנור בחום של 180 מעלות או לחלופין לצלות על מחבת.
שיפודי טופו
מה צריך?
חבילת טופו (300 גרם)
למרינדה:
3 כפות רסק עגבניות (כ-100 גרם)
2-3 כפות מים
1 כף חרדל דיז'ון גרגירים
1 כפית אבקת שום
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית מלח
קורט פלפל שחור גרוס
קורט צ'ילי
1 כף סילאן/מייפל טבעי
2 כפות שמן זית
1 כפית "עשן נוזלי"*
3 כפות רוטב סויה דל נתרן
חצי כפית עשבי תיבול (תימין/אורגנו/פטרוזיליה/כוסברה
*לא חובה אבל נותן טעם נהדר. ניתן למצוא בטיב טעם ואם אין אז לשים כפית נוספת של פפריקה מעושנת.
מה עושים?
- פותחים את חבילת הטופו ושופכים את הנוזלים החוצה (בכמה לחיצות עדינות סוחטים עוד מעט מהנוזלים כמה שניתן).
- מערבבים את מרכיבי המרינדה. מומלץ לבחור בכלי רחב בכדי שהמרינדה תכסה את כל הטופו).
- חותכים את הטופו לקוביות קטנות ומוסיפים למרינדה.
- מערבבים, מכסים ומכניסים למקרר למשך שעתיים – שלוש (ואם אפשר אז גם 24 שעות מראש).
- משפדים את הטופו. ניתן לשלב עם ירקות כמו עגבניות שרי ופטריות (ואז נשפד קוביית טופו, שרי שלמה ופטריה ושוב לפי הסדר הזה).
- מברישים את השיפודים במרינדה.
- צולים על המחבת, מברישים גם תוך כדי צלייה ומורידים מהגריל לאחר השחמת שני הצדדים של הטופו.
שיפודי ירקות
מה צריך?
2 קישואים
חבילת בצלצלי שאלוט
חופן עגבניות שרי שטופות היטב
1-2 מגשיות של פלפל ננסי מתוק
סלסלת פטריות שמפיניון קטנות
למרינדה:
1/4 כוס רוטב סויה דל נתרן
1 כף שמן זית
1 כף שמן שומשום
מיץ מחצי לימון
3 כפות סילאן/מייפל טבעי
כפית ג'ינג'ר טרי מגורד
2 שיני שום כתושות
כפית אבקת שום
כפית פפריקה מתוקה
כפית עשבי תיבול טריים או מיובשים (טימין/אורגנו/רוזמרין)
מה עושים?
- שוטפים את הירקות היטב.
- חותכים את הקישואים לפרוסות עבות, מקלפים את השאלוט ומניחים את כל הירקות בקערה גדולה.
- מכינים את המרינדה ומוסיפים לקערת הירקות.
- מערבבים ומשרים למשך חצי שעה לפחות.
- משפדים את הירקות ומברישים במרינדה.
- מניחים על המנגל ובזמן הצלייה מברישים שוב.
- הופכים צד לאחר השחמה ומסירים מהאש לאחר השחמת שני הצדדים.
סטייק פורטובלו על האש
מה צריך?
6 פטריות פורטובלו ענקיות
למרינדה:
1/4 כוס שמן זית
4 כפות רוטב טריאקי
1 כף סילאן/מייפל טבעי
1 שן שום כתושה
1 כפית עשבי תיבול טריים/מיובשים
מלח ופלפל לפי הטעם
מה עושים?
- מכינים את המרינדה.
- מסירים את רגלי הפטריות ומשרים את ראשי הפטריות בתוך המרינדה לחצי שעה.
- מניחים את הפטריות על המנגל וצולים 2-3 דקות מכל צד תוך כדי הברשה במרינדה.
- חשוב לשים לב לא לצלות יותר מדי כדי לשמור על מרקם "בשרני".
בננות בגריל עם שוקולד
מה צריך?
בננות כמספר האורחים
קוביות שוקולד טבעוני איכותי (2-3 קוביות לכל בננה)
מה עושים?
- חורצים פתח בקליפת הבננה לאורך הצד הקעור שלה ומחביאים בפנים 2-3 קוביות שוקולד.
- מניחים על הגריל למספר דקות ולאחר מכן הופכים לעוד מספר דקות עד להשחמה.
- אוכלים בעונג רב בעזרת כפית… ולא לשכוח לנגב את שאריות השוקולד מזוויות הפה 😊
חג שמח ובתאבון!