תשובות לכל השאלות שלכם בנושא חיסוני הקורונה
במהלך שידור ה-LIVE שקיימנו בפייסבוק בנושא חיסוני קורונה, בהשתתפות ד"ר שירלי שפירא בן דוד, מומחית למחלות זיהומיות במכבי וד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי למאבק בקורונה במכבי, עלו הרבה שאלות. ריכזנו לכם פה את כל התשובות
לנוחיותכם, חילקנו את השאלות בכתבה לנושאים לפי הסדר הבא :
- שאלות בנושא תו ירוק, תעודת התחסנות וכללי
- שאלות על תופעות לוואי
- שאלות אופרטיביות על החיסונים עצמם
- שאלות על אלרגיות ורגישויות
- שאלות בנושא פריון והיריון
מומלץ לגלול מטה לחלק הרלוונטי ביותר
תו ירוק, תעודת התחסנות ושאלות כלליות
מהו התו הירוק ואיך מנפיקים אותו?
תו ירוק ניתן לכל מי שהתחסנו או החלימו מקורונה (קרי כל מי שמחזיק בתעודת מתחסן או תעודת מחלים) ויהווה אישור כניסה למקומות הדורשים את הצגתו בהתאם להנחיות. ניתן להנפיק תעודה זו באתר משרד הבריאות, דרך אפליקציית הרמזור או בחיוג ל-5400*.
איך אפשר להוציא תעודת התחסנות?
תעודת התחסנות ניתנת למי שקיבלו מנת חיסון שנייה והיא בתוקף החל משבוע אחרי קבלתה.
ניתן להנפיק תעודת התחסנות באמצעות אתר הרמזור, בשירות המענה הקולי ב-5400* או דרך האזור האישי באתר מכבי Online.
איך מנפיקים תעודת מחלים?
ניתן להנפיק תעודה זו באתר משרד הבריאות בקישור הזה , דרך אפליקציית הרמזור או בשיחת טלפון למוקד קול הבריאות ב-5400*.
מה הצפי לחיסון למחלימים?
החל ב-1.3 משרד הבריאות מאפשר גם למחלימים להגיע להתחסן למנה אחת, בתנאי שעברו 3 חודשים או יותר ממועד החלמתם.
אם תעודת החיסון היא בתוקף רק לחצי שנה, האם כל חצי שנה נצטרך שוב חיסון?
בשלב זה בארץ ובעולם לומדים את הנושא וצוברים עוד ועוד מידע ונתונים שיאפשרו בעתיד לקבוע מה יקרה ברגע שתוקף החיסונים יפוג. הסיבה שיכולה לגרום לפיתוח חיסון חדש בטווח הזמן הזה, קשורה לווריאנטים ולמוטציות. אם יתפתחו כאלו ויתברר כי החיסונים הנוכחיים אינם יעילים נגדן, נאלץ להתחסן שוב כדי להבטיח שלא ניפגע מהן, אך כאמור בשלב זה אין מידע קונקרטי על מהלך שכזה.
האם נצטרך להתחסן תמיד חיסון שני? או שזה יהיה כמו חיסון נגד שפעת פעם בשנה?
לעת עתה איננו יודעים מתי נצטרך לחזור על מנת חיסון הנוספת ונמתין להמשך איסוף המידע בנושא. חיסוני הקורונה פותחו כחלק ממאמץ בינלאומי מרשים ומבצע החיסונים בישראל מהווה מודל לארצות רבות בעולם, אך עדיין, גם לאור ההצלחות הכבירות הללו, המאבק בווירוס הקורונה מתנהל במקביל להם והנושא נלמד כל העת. בשלב זה קהיליית המדענים והרופאים בעולם עדיין לא יודעת בבירור כיצד יראה המאבק בנגיף בהמשך.
מתי יחסנו ילדים מתחת לגיל 16?
בשל העובדה שבמהלך הניסויים הקליניים לא נבדקו החיסונים על ילדים, גם ארגון הבריאות העולמי וגם משרד הבריאות הורו לא לחסן ילדים מתחת לגיל זה. יוצאים מן הכלל הם ילדים מתחת לגיל 16 שבהמלצת גורם מטפל, בשל מצבם הרפואי וגורמי סיכון כאלו ואחרים קיבלו המלצה להתחסן, והם יחוסנו כאמור בכפוף להמלצה ולהחלטה שתתקבל בוועדה מיוחדת לעניין.
במקביל, אנו יודעים כי חברות התרופות מבצעות בימים אלו ניסויים קליניים בהם משתתפים גם ילדים. לכשיסתיימו ניסויים אלו ויובהר כי החיסונים בטוחים גם לשכבת גיל זו, יוחלט אם, כיצד ומתי לחסן גם את הילדים הצעירים יותר.
שאלות על תופעות לוואי
האם החיסון יעיל גם בקרב בני נוער?
במסגרת הניסויים הקליניים שערכו חברות התרופות טרם אישור החיסון, השתתפו מעט מאוד צעירים וילדים, לכן קשה לקבוע חד משמעית כי החיסון יעיל עבורם כמו למבוגרים. יחד עם זאת סביר שאין הבדל ביעילות החיסון גם למתבגרים וילדים. כך או כך, בימים אלו עורכות חברות התרופות מחקרים קליניים מסודרים ורחבים גם בקרב ילדים ומתבגרים, ולכשיתקבלו נתוני האמת, נוכל לדעת בוודאות אם החיסון יעיל באותה מידה או לא.
אילו תופעות לוואי קשות יכולות להופיע אחרי החיסון?
לאחר שאספנו דיווחים מאלפי מתחסני מכבי, עולה כי התחזיות לגבי תופעות הלוואי כפי שעלו בניסויים הקליניים טרם אישור החיסון, אכן התממשו והרוב המכריע של המתחסנים דיווח כי החיסון עבר ללא תופעות לוואי כלל. חלק קטן מהמתחסנים דיווח על כאב במקום ההזרקה ולעיתים גם על תופעות כמו עייפות וכאבי שרירים קלים שבכל מקרה חלפו תוך 24-48 שעות לכל היותר. תופעות לוואי משמעותיות יותר כמו הקאות או נימול, דווחו בקרב 0.2% מן המתחסנים.
האם כולם מקבלים תופעות לוואי קשות במנה השנייה?
ראשית כל חשוב שוב להדגיש – מעל 70% מהמתחסנים לא דיווחו על תופעות לוואי כלל. אחוז קטן מהמתחסנים, דיווח על כאב במקום ההזרקה וחולשה שחלפו תוך 24-48 שעות. מעט מאוד מהמתחסנים (0.2% בממוצע) דיווחו על תופעות קשות יותר. בכל מקרה, מהנתונים שאספנו במכבי ומאלו שמגיעים ממיליוני המתחסנים בארץ ובעולם, עולה כי לרוב, תופעות הלוואי שדווחו אחרי המנה הראשונה, חוזרות גם במנה השנייה כאשר ניכר כי אחרי המנה השנייה, בעיקר אצל צעירים דווקא, תופעות הלוואי מעט יותר משמעותיות.
אם חוויתי תופעות לוואי לאחר החיסון, האם זה מעיד על פעילות טובה יותר של מערכת החיסון ואני מוגן יותר?
לא נמצא כל קשר בין עוצמת תופעות הלוואי לרמת החסינות כנגד הנגיף. לכן גם מי שלא חווה תופעות לוואי כלשהן, מחוסן כמו כל האחרים.
האם אפשר להתחסן ובין המנות לקבל גם זריקה אחרת כמו B12 או עירוי ברזל?
כן, בהחלט אפשר.
אחרי החיסון הראשון חוויתי כאב בבית השחי של אותה יד בבלוטת הלימפה. האם זו תופעה שכיחה?
על אף שלא מדובר בתופעה שכיחה, תיתכן נפיחות בבלוטות הלימפה ששייכות למערכת החיסון. יחד עם זאת, אם הנפיחות לא נעלמת תוך 48 שעות, ובעיקר עם היא נותרת רק בצד אחד, יש לפנות לייעוץ רפואי.
האם יש השפעה לביצוע קעקוע בסמוך לחיסון השני?
אין השפעה לביצוע הקעקוע עצמו, אך מומלץ להמתין כדי לא ליצור התנגשות בין תופעות הלוואי הפוטנציאליות של הקעקוע והחיסון.
אם המבוגרים מתחסנים זה מגן על הילדים מהדבקה?
הדרך הטובה ביותר להגן על הילדים היא להתחסן בעצמנו ולהקפיד שאנחנו וכמובן גם הם, נמלא אחר הנחיות המיגון, הריחוק וההיגיינה בצורה דקדקנית ומלאה. זכרו כי גם אם קיבלתם את שתי מנות החיסון עדיין קיים סיכוי שתדביקו וצריך להמשיך ולהקפיד לשמור זה על זה.
מהן ההנחיות לחולים אונקולוגיים שחוו כאבי ראש חזקים לאחר קבלת החיסון השני?
ההמלצה היא הרבה מנוחה, ובמידת הצורך ניתן ליטול משככי כאבים. אם כאב הראש נמשך חשוב לפנות לייעוץ רפואי.
האם שיעול הוא חלק מתופעות הלוואי של החיסון השני?
מעט מאוד מתחסנים דיווחו על שיעול. בכל מקרה, אם מופיע שיעול בלבד (ללא קוצר נשימה) יש לעקוב אחריו ואם הוא לא חולף לאחר 48 שעות, יש לפנות לייעוץ רפואי.
אני אלרגית לפניצילין. לאחר חיסון ראשון, קיבלתי קצת סחרחורות וקוצר בנשימה. האם זו תופעה מוכרת?
חיסון הקורונה אינו מכיל פניצילין ולכן אינו מעורר תופעות לוואי הקשורות לאלרגיה אליו. אנו ממליצים לגשת לייעוץ רפואי בכל מקרה בו ישנן תופעות לוואי יוצאות דופן, בעיקר פריחה וקוצר נשימה.
שאלות על החיסונים עצמם
האם ניתן לדחות או להקדים את מתן מנת החיסון השנייה?
על פי חברת פייזר, יש לתת את מנת החיסון השנייה 21 ימים אחרי הראשונה. אנו ממליצים כמובן לעמוד בלוח הזמנים הזה שהוכח כיעיל ביותר. אם ישנה בעיה ויש צורך לדחות את המנה השנייה, ניתן לעשות זאת בשאיפה לכל המאוחר עד 28 ימים מיום מתן המנה הראשונה בכפוף להתייעצות עם גורם רפואי.
בעניין זה חשוב להדגיש שני דברים:
א. קבלת המנות לא לפי לוח הזמנים המומלץ אינה גורמת לסיכון בריאותי. הסיבה בגינה ההמלצה היא לטווחי הזמנים הללו, היא משום שעל פי הניסויים הקליניים זהו טווח הזמן האופטימלי לייצור נוגדנים וחיסון.
ב. אם עברו יותר מ-28 ימים בין המנה הראשונה לשנייה, אין צורך להתחיל את תהליך החיסון מחדש ויש לקבל את המנה השנייה מוקדם ככל האפשר, גם אם חרגתם מ-21 ימים.
מי שהתחסן חיסון שני ועברו 4 ימים מהחיסון והוא נחשף לחולה קורונה, האם נדרש בבידוד?
כן. לפי הגדרות משרד הבריאות רק מי שעברו מעל 7 ימים (לא כולל יום החיסון- כלומר יום 8 והלאה) מקבלת המנה השניה פטור מבידוד בעת מגע עם חולה מאומת.
במידה וקיבלתי חיסון של פייזר האם החיסון השני יכול להיות מודרנה?
במדינת ישראל נכון לעכשיו עושים שימוש בחיסונים של חברת פייזר בלבד. אם קיבלתם את מנת החיסון הראשונה, מובטחת לכם מנת חיסון שניה של אותו יצרן. אין בשלב זה מידע מהימן באשר ליעילות החיסון אם מערבבים חיסונים של יצרניות שונות.
האם אפשר לעשות בדיקת נוגדנים והאם זה מבטל את הצורך להתחסן?
בדיקות סרולוגיות אינן מדד אמין כדי לקבוע את מידת החסינות לווירוס. לכן אם אין התוויית נגד לביצוע החיסון, יש לגשת ולהתחסן.
לאור הידיעות שמלאי החיסונים אוזל, האם מנת החיסון השנייה נשמרת מראש למי שהתחסן בפעם הראשונה?
כל עוד המתחסן מקפיד להגיע ולהתחסן בטווח הזמן המומלץ ועושה זאת בתיאום מול קופת החולים, התשובה היא – כן.
האם אדם מחוסן שנחשף למאומת יכול להיות נשא של הנגיף ולהדביק אדם אחר שאינו מחוסן?
על סמך נתונים שיש בידנו, מי שקיבל את שתי מנות החיסון, ועבר מעל שבוע מיום החיסון, הינו מוגן מפני הנגיף עד לרמה של 95% ובמקביל גם הסיכוי שידביק מישהו אחר – נמוך מאוד. יחד עם זאת, הסיכוי לכך, גם אם קטן, עדיין קיים לכן ההנחיה הברורה היא להמשיך ולהקפיד על כללי המיגון, הריחוק וההיגיינה גם אם אתם בסביבה בה כולם כבר מחוסנים.
האם מותר לקחת אנטיביוטיקה ולקבל מנה שנייה לחיסון?
עקרונית כן, בהינתן שאין חום או מחלה חריפה.
מדוע לא ניתן לבצע בדיקת דם לנוגדנים למחלימים?
הבדיקות הסרולוגיות עליהן כולם מדברים, אינן מדד מהימן מספיק לקביעת רמת החיסון. זו הסיבה שמגבילים אותן.
מה יעילות החיסון הראשון?
מנת החיסון הראשונה מעוררת את מערכת החיסון לפעולה, אך רק מנת החיסון השנייה מביאה את הגוף לייצר די נוגדנים כדי להילחם בנגיף היה ויחדור לגוף, לכן חשוב לקבל את שתי המנות שכן רק כך מתקבלת רמת ההגנה הדרושה. עם זאת, מחקרים הראו שהתבצעו במכבי, כללית ושיבא הראו יעילות של כ-50% לאחר קבלת מנה אחת.
האם החיסון הנוכחי אינו יעיל בפני המוטציות הבריטית והדרום אפריקאית?
כנגד הווריאנט הבריטי יש כבר עבודות שמראות יעילות החיסון. לגבי הווריאנט הדרום אפריקאי – עדיין לא ברור.
האם באמת חיסון מונע תמותה?
לפי נתוני משרד הבריאות לאחר 14 היום מועילות החיסון שהוכחה במניעת תמותה עקב הידבקות בקורונה עומדת על 98.9%.
האם ניתן לקבל זריקות חיסון אחרות (טטנוס וכיו"ב) במקביל למנות החיסון נגד קורונה?
"אין מניעה מקבלת חיסונים אחרים יחד עם החיסון נגד נגיף הקורונה, לפניו או אחריו.
לאחר מתן חיסון סביל (נוגדנים) כנגד נגיף הקורונה יש להימנע מקבלת חיסון נגד נגיף הקורונה למשך 90 ימים לפחות.
כמו כן, אין מניעה מביצוע תבחין לאבחון שחפת בו זמנית עם החיסון, לפניו או אחריו."
אם התחסנתי בחיסון הראשון ונדבקתי, אני עדיין צריך לקבל את המנה השנייה?
אין צורך לקבל את המנה השנייה באופן מידי. ניתן לקבל מנה נוספת שלושה חודשים מיום ההחלמה.
מה ההבדל בין החיסונים של פייזר לחברות האחרות?
כל החברות שפיתחו ומפתחות חיסון לקורונה, עושות זאת בהתבסס על טכניקת ה-mRNA כך שלמרות הבדלים כאלו ואחרים הנוגעים לאחסנה או שימוש בטכנולוגיות שונות, פעולתו של החיסון זהה – הוא "מציג" למערכת החיסון קטע קטן מחלבוני המעטפת של הווירוס (ובשום אופן לא וירוס מוחלש או מומת) שמהווים מעין "תעודת זהות" שלו. מערכת החיסון מפתחת חלבונים מיוחדים (אותם נוגדנים) שיילחמו בנגיף היה ויחדור לגוף.
שאלות על אלרגיות ורגישויות
האם מומלץ להתחסן במידה וקיימות האלרגיות הבאות:
– אלרגיה ליוד?
– אלרגיה לדבורים?
– אלרגיה לG6PD?
– אלרגיה לאופטלגין?
– אלרגיה קשה לשומשום?
– אסטמה חריפה של העור?
– אלרגיה לפניצילין?
– אלרגיה לפניצילין מינוציקלין ואוגמנטין?
– אלרגיה לפרמין?
במסגרת מבצע החיסונים חוסנו הרבה מאוד אנשים עם רגישויות ואלרגיות ללא כל בעיה. יחד עם זאת, כל מי שסובל מרגישות או אלרגיה, רצוי שיוועץ ברופא המטפל שלו ובכל מקרה יבצע את החיסון תוך הקפדה על מעקב רפואי צמוד, בעיקר בחצי שעה שאחרי מתן הזריקה.
האם אדם החולה במחלה האוטואימונית אנגיואדמה יכול לקבל חיסון?
אין בעיה לקבל את החיסונים, אך רצוי לעשות זאת לאחר היוועצות עם הגורם המטפל, לעדכן את הגורם המחסן ולעשות זאת תוך מעקב רפואי צמוד במהלך החיסון עצמו וכשעה לאחריו.
למי שחווה שוק אנפילקטי מומלץ להתחסן בשלב זה?
אם מדובר בתגובה למנת החיסון הראשונה – התשובה היא לא. אם מדובר בתגובה אנפילקטית לגורם אחר (עקיצות, אלרגיית מזון וכיו"ב), ניתן לקבל את החיסון לאחר היוועצות עם הרופא המטפל ובהמלצתו תוך הקפדה על מעקב צמוד של גורם רפואי.
אם אני חולה כרגע, האם לגשת להתחסן?
אם מדובר במחלה חולפת (שפעת, דלקת גרון וכיו"ב), אפשר להמתין עד שהמחלה תחלוף ואז לגשת להתחסן. אם מדובר במחלות כרוניות, מומלץ לגשת ולהתחסן בתיאום עם הגורם הרפואי המטפל.
שאלות בנושאי פריון, הריון, לידה, הנקה:
איך יודעים שבעתיד זה לא ישפיע על העובר?
מנגנון החיסון והעובדה שהווירוס או החיסון לא עובר את השיליה גורמים לנו לסבור כי לא תהיה כל השפעה על העובר.
האם החיסון מגביר את הדימום במהלך המחזור החודשי או מקדים אותו?
קיבלנו מספר דיווחים על דימום מוגבר במהלך המחזור החודשי בסמוך לחיסון ואנו ממשיכים לאסוף מידע בנושא. כרגע לא ניתן לקבוע בוודאות כי מדובר בתופעת לוואי של החיסון. אנו כמובן מדגישים כי כל מי שחווה תופעות חריגות כלשהן, באם הן קשורות או אינן קשורות לחיסון, צריכה לפנות אל הרופא המטפל כדי לברר את מקורן ולקבל טיפול במידת הצורך.
האם החיסון משפיע על סיכויי הכניסה להיריון?
אין מידע שקושר בין סיכויי הכניסה להיריון לבין התחסנות. מעבר לכך עבור מי שמתכננת היריון, מומלץ להתחסן טרם הכניסה להיריון, מאחר ובמהלך ההיריון יש סיכון גדול יותר להידבק וחשוב לקחת אמצעי בטיחות.
אני בהיריון שבוע 30 בבית והילדים שלי בבתי ספר. האם הם יכולים להעביר לי מחלה אפילו שאין להם תסמינים?
בהחלט, לכן מומלץ לגשת ולהתחסן.
אני בהיריון בשבוע 28, חודש אחרי החלמה מקורונה. מתי והאם כדאי לעשות חיסון?
אם החלמת, אין צורך להתחסן כעת. ניתן להתחסן 3 חודשים אחרי.
האם בטוח החיסונים בטוחים בהנקה?
לא ידועה השפעה של החיסון על העובר ועל הנקה, לכן ארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים מיניקות להתחסן.
אני בשבוע 30, אחרי חיסון ראשון, חווייתי מיגרנה רצינית. האם זה הגיוני?
כן, זו תופעת לוואי אפשרית וחולפת.
האם החיסון פוגע בפוריות של צעירים?
אין מידע הקושר בין החיסון ופגיעה בפוריות ולכן ההמלצה היא ללכת להתחסן.
האם יש צורך במרווח בין חיסון נגד שעלת לחיסון קורונה לאישה בהיריון?
כן. יש לחכות שבוע בין החיסונים, על מנת לשלול מיסוך של תופעות לוואי ובלבול בין המקור שלהן.
מה לגבי הנקה האם התינוק מקבל נוגדנים לקורונה?
יתכן כי הנוגדנים אכן עוברים דרך חלב האם וכך יכולים לספק הגנה חיסונית גם לתינוק.
מה עם חיסון בשליש הראשון של ההיריון?
כל מי שנמצאת בקבוצות סיכון, בהיריון בסיכון או בסיכון מוגבר לתחלואה בשל חשיפה – מומלץ שתתחסן. כל האמור צריך להתבצע בתיאום עם הרופא המטפל.
האם החיסון יעיל בקרב נשים בהיריון?
בשל כללי אתיקה, החיסון לא נבדק במהלך הניסויים הקליניים על נשים בהיריון, אך לאור המידע המצטבר מהשטח, ניכר כי החיסון יעיל באותה מידה אצל נשים בהיריון כמו באוכלוסייה הכללית והוא מומלץ.
כמה זמן אחרי לידה מומלץ להתחסן?
ניתן להתחסן בכל זמן לאחר הלידה.
האם ניתן להתחסן אם אני סובלת מאנדומטריוזיס?
אין מניעה להתחסן גם במקרה של אנדומטריוזיס.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות:
ד"ר שירלי שפירא בן דוד, מומחית לרפואת משפחה ומחלות זיהומיות, מנהלת תחום מחלות זיהומיות.
ד"ר ארנון שחר, מומחה לרפואת משפחה, המנהל הרפואי למאבק בקורונה.
בכל שאלה נוספת, אנחנו כאן בשבילכם מוזמנים לפנות אלינו דרך מכבי ללא הפסקה ב-3555*