כיצד מטפלים בהפרעות אכילה

זמן קריאה: 3 דקות
|
22 באפריל 2018

הפרעות אכילה פוגעות באופן קשה מאד באיכות החיים ואף יכולות להתדרדר מהר מאד למצב מסכן חיים. מיכל דפני בן ארוש, דיאטנית הפרעות אכילה במכבי, מסבירה מה הן הפרעות אכילה וכיצד ניתן לטפל בהן

הפרעת אכילה מוגדרת על רצף נרחב הנע בין אנורקסיה – צמצום והמנעות מאכילה ועד אכילה התקפית בלתי נשלטת, בולימיה, אכילה לילית, הפרעת אכילה לא ספציפית עוד.

הפרעות אכילה יכולות להתפתח  בגיל צעיר, בגיל העשרה וגם בגילאים מבוגרים בשני המינים.

גורמי הסיכון נקשרים למרכיבים  שונים כמו גורמים ביולוגיים, נפשיים, משפחתיים, חברתיים, אישיותיים ועוד.

הטיפול בהפרעות אכילה הינו טיפול מורכב.

בנוסף לייעוץ התזונתי, במקרים רבים כדאי לשלב טיפולים נוספים, רב מקצועיים, הכוללים טיפול פסיכולוגי, מעקב רפואי, פסיכאטרי ולעיתים גם עובדת סוציאלית, זאת בהתאמה אישית לפי סוג הפרעת האכילה, משך הופעתה, חומרתה, גיל המטופל ועוד.

מטרות הטיפול התזונתי:

  1. הגעה למשקל יעד מאוזן (עלייה או ירידה במשקל).
  2. שיפור האכילה: תזונה מאוזנת מותאמת אישית בהתאם לגיל, מין, מצב בריאותי, גנטיקה, דיאטות קודמת ועוד..
  3. שיפור הרגלי אכילה  – בחינת התנהלות  האכילה של המטופל/ת, האמונות, הסיבות, ההרגלים ושיפורם בהתאם.
  4. המנעות מהתנהלות קיצונית בכל הקשור להתנהגות האכילה. (כמו הקאות, התקפים, שמוש במשלשלים ועוד..)
  5. ויסות עוצמת הקשר הרגשי לאכילה והיכולת לאזן את האכילה גם במצבים אלו.
  6. מתן כלים טיפוליים ודרכים שונות לאיזון האכילה וההרגלים הקשורים אליה במידת הצורך.

כאמור כדי להגיע לאיזון ברמת האכילה והשיקום הפיזיולוגי נדרשת עבודה מנטלית ונפשית רבה ומגוונת בהתאם לגורמי הסיכון ולתלונות עימם מגיע המטופל.

הטיפול הכולל נותן מענה לקושי הרגשי והפיזיולוגי גם יחד. מטרת הטיפול הראשונה היא להגיע לאיזון הדרגתי של כמות הקלוריות אותן צורך המטופל, תוך התחשבות ברכיבים התזונתיים, ליכולת המטופל לאכול ולהעדפותיו.

המטרה השניה היא לתת מענה לחרדות, לפחדים, לאמונות ולתפיסות המלוות את תהליך האכילה ודימוי הגוף.

משך הטיפול לרוב ארוך והליווי של אנשי הצוות צריך להיות עקבי ורציף תוך מתן מענה ותמיכה רבה גם לנפילות הרבות שבדרך.

הטיפול בהפרעות אכילה דורש הכוונה, הקשבה, הכלה, סבלנות ואמונה בצדקת הדרך…

הטיפול הינו אישי, נתפר בהתאמה ליכולות, חוזקות, תכונות, רגשות, חששות, תמיכה סביבתית ויכולת גיוס המטופל/ת ובמידת הצורך משפחתו וסביבתו לתהליך.

 

בכל שאלה  או חשש מומלץ לפנות לרופא המטפל או לדיאטנית מכבי על מנת לקבל יעוץ אישי והכוונה. אין שאלה או חשש לא מוצדקים. איבחון ואיתור מוקדם של הפרעות אכילה יכול למנוע התדרדרות והחמרה או אף לעצור את ההפרעה עוד בטרם התבססה.