היכון – הכן – טגן! 5 טיפים לחנוכה במינימום שמן ורגשות אשם
לכבוד החנוכה, אילנית (ילנה) סנדרוביץ, דיאטנית קלינית RD במכבי שירותי בריאות, מחוז י-ם והשפלה, הכינה לנו 5 כללים חשובים לטיגון לביבות וסופגניות + מתכון ללביבות בטטה דווקא אפויות
חנוכה הגיע וכמו תמיד ניחוחות הסופגניות והלביבות נישאים באפינו עוד מראש השנה, וכולנו יודעים שאכילת סופגניות ולביבות במשך 8 ימים תיגמר ב-3-4 ק"ג מיותרים. אז אמנם חנוכה מגיע "רק פעם בשנה", אבל כך יש יומולדת, פורים, ראש השנה, פסח, ארוחת יום נישואין…וזה לא נגמר.
מעבר לערך הקלורי הברור, מאכלים מטוגנים אינם בריאים, ובנוסף לשומן ולסוכר הם באים עם המון ייסורי מצפון. אז מה הפתרון? את רוב מתכוני החג ניתן להמיר למתכונים בריאים יותר, באמצעות הפחתת כמויות הסוכר והשמן, והעדפת אפייה על פני טיגון.
מתעקשים לטגן? הקפידו על הכללים הבאים:
- השתמשו בשמן עמוק: בניגוד למה שמקובל לחשוב, כאשר הטיגון מתבצע בשמן עמוק, פחות שמן נספג עקב קיצור זמן הטיגון.
- בחרו בשמן איכותי: שמן נוטה להתחמצן בטיגון ולשחרר רדיקלים חופשיים המזיקים לבריאות. אפשרות טובה יכולה להיות שמן קנולה איכותי מכבישה קרה. שמן זית אינו מתאים לטיגון סופגניות ולביבות, שכן יש לו נקודת עישון נמוכה ולכן הוא נשרף בטמפ' נמוכות.
- הקפידו להחליף את השמן: לא למחזר את השמן שכבר היה בשימוש. שמן שרוף ומשומש מכיל רדיקלים חופשיים המזיקים לבריאות.
- הוסיפו גזר לטיגון: שיטת סבתא עתיקה לטיגון הינה הוספת חתיכת גזר לשמן הטיגון. הגזר עשיר בנוגדי חמצון, המנטרלים את הרדיקלים החופשיים הנוצרים בטיגון.
- הכינו לביבות וסופגניות גדולות: רצוי לטגן סופגניות ולביבות גדולות ולא קטנות, שכן כך כל סופגנייה/לביבה תספוג פחות שמן. שטח הפנים ביחס לנפח במאכל גדול הנו קטן יותר, ולכן פחות שמן נספג.
ועכשיו בונוס: מתכון ללביבות בטטה וקינמון אפויות
מה צריך?
5 בטטות מגוררות
2 ביצים (אפשר להמיר ב4 כפות רסק תפוחי עץ טבעי)
5 כפות קמח מלא
3 כפות סוכר/ 1.5 סירופ מייפל טבעי
1 כף קינמון
1 יוגורט 1.5% שומן (אפשר גם יוגורט סויה)
1 כף אבקת סוכר לקישוט (לא חובה)
מה עושים?
- מחממים תנור מראש ל-180 מעלות.
- מחממים את הבטטות המגוררות במיקרוגל למשך 10 דק' לבישול חלקי.
- לאחר הבישול מערבבים עם שאר הרכיבים מלבד אבקת הסוכר.
- יוצרים לביבות ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- אופים כ-40 דק' עד שעה בתנור עד להזהבה.
להגשה: ניתן לקשט באבקת סוכר או להגיש לצד מטבל יוגורט, שום, מלח פלפל ועירית קצוצה.
בתאבון וחנוכה שמח!