בקליפת אגוז: 8 עובדות שישכנעו אתכם להכניס אגוזים לתפריט

זמן קריאה: 4 דקות
|
6 בפבר 2020

הם עשירים בוויטמינים, במינרלים ובחומצות שומן בלתי רוויות שבריאות לגופנו. לפי עקרונות התזונה הים תיכונית, שמומלצת על ידי רופאים, חוקרים ותזונאים, רצוי לשלב אותם באופן קבוע בתפריט היומי. אז נכון שערכם הקלורי גבוה (כ-650 קלוריות בממוצע ל-100 גרם), אך צריכה מתונה של אגוזים טובה לכם מאוד

 

 


ואם עדיין לא השתכנעתם, הנה 8 דברים שכדאי לכם לדעת על אגוזים:

1. הם מסייעים בשמירה על המשקל
אגוזים עשירים בסיבים תזונתיים ובשומן ומכילים מעט חלבון, ולכן תורמים לתחושת השובע. שילובם בתפריט היומי יכול לסייע בשמירה על המשקל ואף בירידה במשקל.

2. הם מסייעים בהסדרת פעילות מערכת העיכול
אגוזים, ובעיקר שקדים, עשירים בסיבים תזונתיים החשובים לבריאות מערכת העיכול.

3. הם מסייעים בשמירה על בריאות הלב
אגוזים ושקדים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות אשר מסייעות בהורדת רמות השומנים בדם ובשמירה על בריאות הלב.

4. אגוזי מלך עשירים באומגה 3
אומגה 3 חיונית לתפקוד המוח וחשובה במיוחד בתקופת ההיריון וההנקה בגלל תפקידה בהתפתחות המוח של העובר והתינוק.

5. שקדים עשירים בסידן
הסידן הוא מינרל חיוני לשמירה על בריאות העצם וקשור לתפקוד תקין של מערכת העצבים. כמות הסידן ב-20 יחידות של אגוזים שווה לכמות הסידן בשליש כוס חלב. באשר לחשש מציאניד, בואו נעשה רגע סדר בנושא:- קליפת שקד הבר, שהוא השקד המר שנמצא בשמורות טבע, מכילה תרכובת מסוימת שלאחר לעיסה או ריסוק הופכת לציאניד. אך השקד המתוק מהסופר לא מכיל את התרכובת הזאת ולכן אינו מכיל ציאניד.

6. הם מכילים מגנזיום
המגנזיום הוא מינרל שחשוב לתפקוד תקין של מערכת העצבים, השרירים והעצמות. מבין האגוזים, אגוזי ברזיל, קשיו ושקדים עשירים יותר במינרל זה.

7. אגוזי לוז ואגוזי ברזיל עשירים בברזל
הברזל הוא מינרל חיוני שתפקידו העיקרי לספק חמצן לרקמות הגוף. כמות הברזל ב-10 אגוזי לוז או ב-6 אגוזי ברזיל שווה לכמות הברזל בירך עוף, אם כי הספיגה מאגוזים פחות טובה ולכן מומלץ לשלבם עם ויטמין C, המסייע לגוף בספיגת ברזל.

8. אגוזי ברזיל עשירים בסלניום
הסלניום הוא נוגד חמצון שמעורב במספר תהליכים חיוניים שמתרחשים בגוף ובכלל זה תהליכים נוגדי דלקת. מעניין לדעת שאגוז ברזיל אחד מספק כמעט פי שניים מהקצובה היומית המומלצת למבוגרים (!).

איך מאחסנים אגוזים?

כדי לשמר את הערכים התזונתיים והטעם של אגוזים לאורך זמן, מומלץ לשמור אותם בהקפאה או בקירור.
אגוזים בקליפתם ניתן לשמור בחוץ ולהשאיר את הקליפה עד לאכילה, כיוון שהיא מגנה עליהם מפני חשיפה לחמצן ושומרת על הטריות שלהם. שימו לב: אם האגוז מר, סימן שהוא אינו טרי וחומצות השומן שבתוכו התחמצנו, כלומר – פג תוקפו.

ומה לגבי קלייה?

הקלייה עשויה לפגוע באיכות השומן ולגרום לאובדן המינרלים באגוזים ולכן רצוי לצרוך אותם בצורתם הטבעית וכמובן ללא תוספת מלח מיותרת.

אז כמה אפשר לאכול?

מאחר שהם בעלי ערך קלורי גבוה, חשוב לצרוך אגוזים באופן מתון.
להלן מספר דוגמאות למנות ששוות כ-50 קלוריות למנה:

• 2 יחידות אגוזי מלך
• 4 יחידות אגוזי פקאן
• 10 יחידות בוטנים
• 6 יחידות אגוזי קשיו/לוז/פיסטוק
• 8 יחידות שקדים
• כף גרעיני דלעת עם קליפה
• כף גרעיני חמנייה עם קליפה

חג שמח ובתיאבון!

המידע המקצועי בכתבה באדיבות: דניאל זכריה, דיאטנית קלינית, מרפאת בית הרצליה, מכבי שירותי בריאות