היום העולמי לחזרה לשורשים: מתכון למקלובה מסורתית

מקלובה עם חצילים, עגבניות וצנוברים

השבוע חוגגים ברחבי העולם את יום השורשים, המציין את החזרה אחורה למקורות ולאורחותיהם של אבות אבותינו. לרגל יום זה רים מוחסן, דיאטנית קלינית ומומחית בהפרעות אכילה במכבי שירותי בריאות, מגישה מתכון למקלובה מסורתית בטעם של פעם שמחזירה אותנו לשורשים

המקלובה (مقلوبه) הוא מאכל ערבי מסורתי שמשמעותו בעברית: הפוכה. השם נובע מצורת ההגשה של המנה, מפני שבעת ההגשה הופכים את הסיר על מגש עגול, כך שמתקבל "תל" מעוצב והפוך של אורז שמעליו הבשר והירקות. לרוב מכינים את המקלובה עם בשר כבש או עוף וירקות במגוון צבעים שעיקרם חצילים, כרובית, גזר, עגבניות, פלפל, בצל, ויש כאלה שמשלבים גם גרגרי חומוס מבושלים.
במתכון המקורי יש לטגן את הירקות בשמן עמוק, אבל אפשר וגם מומלץ לחלופין לאפות את הירקות בתנור עם מריחת שמן זית לשמירה על תזונה בריאה. תהליך ההכנה כולל את בישול הירקות והבשר בתחתית הסיר, כשמעליהם מתבשלת שכבת אורז הסופגת את טעמי השכבות שמתחתיה.
המאכל פופולרי מאוד כתבשיל ביתי במטבחים המזרח-תיכוניים-ערביים כגון המטבח הפלסטיני, העיראקי, הירדני, הסורי והלבנוני. להגשה, לרוב מקובל לאכול את המקלובה לצד יוגורט או סלט ירקות טרי, ואפשר גם עם שניהם.

מצרכים:

עוף בינוני חתוך ל-8 חלקים או קילו בשר כבש
2 כוסות אורז
כוס חומוס מבושל
2 גזרים חתוכים לעיגולים קטנים מבושלים
2 כוסות פרחי כרובית
חציל בינוני

תיבול לבשר:

כף שטוחה מלח
כף שמן זית
בצל בינוני קצוץ
2 עלי דפנה
3-4 גרעיני הל
6 גרגירי פלפל
קינמון עלה

תיבול לאורז:

כף נענע יבשה
חצי כף בהרט מעורבים
חצי כפית פלפל
חצי כפית כורכום
לגיוון: אפשר להוסיף חצי כפית כמון

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הגזר בסיר נפרד עם מים.
  2. אופים את פרחי הכרובית בתנור (במתכון המסורתי מטוגנים בשמן עמוק).
  3. מקלפים את החצילים וחותכים לעיגולים, אופים בתנור עם מריחת שמן (לנצמדים למתכון המסורתי, על מנת לטגן בשמן עמוק יש להשרות ל-3 שעות עם מים וכף מלח גדושה)
  4. מבשלים את הבשר יחד עם מלח, שמן, עלי דפנה, קינמון, פלפל, הל ובצל על אש בינונית למשך שעה.
  5. לאחר שעה מסננים במסננת ושומרים בצד ציר בשר צח בכלי אחד ובכלי נוסף את חתיכות הבשר.
  6. בינתיים שוטפים ומשרים את האורז לחצי שעה.
  7. לאחר ההשריה מערבבים את האורז עם החומוס והתבלינים.
  8. מסדרים את הבשר בתוך הסיר ומעל את הירקות ומעליהם את האורז.
  9. מוזגים 4 כוסות מציר הבשר על התערובת ומבשלים על אש גבוהה עד שמבעבע.
  10. עם הופעת הבועות, משאירים לעוד 40 דקות על אש נמוכה.
  11. מורידים מהאש ומשאירים מכוסה למשך כ-5-10 דקות.
  12. הופכים את הסיר על מגש עגול.

להגשה: ניתן להוסיף בצד סלט ירקות רענן ומטבל יוגורט.

בתאבון!

המתכון בשיתוף עם רים מוחסן, דיאטנית קלינית MS.c מומחית בהפרעות אכילה