חג שמן כל כך: על שמנים בלתי רוויים וחג החנוכה

סופגניות וסביבונים על רקע עץ

רגע לפני שנתחיל לטגן לביבה חמה ומתוקה או סופגנייה בשמן עמוק, זה בדיוק הזמן להתעדכן בסוגי השומנים הבלתי רוויים הקיימים במזון וחומצות השומן המרכיבות אותם

מה ההבדל בין שומן רווי לשומן שאינו רווי?

ראשית, ננסה להבין את המושג "רווי". כל שומן בטבע מורכב מיסודות של פחמן ומימן. חומצת שומן רוויה הינה מולקולה רוויה במימנים, כך שכל פחמן קשור לחברו בקשר יחיד, ולכל פחמן נקשרת כמות מימנים מקסימלית. שומן רווי מקורו בעיקר מן החי ונמצא אותו בחמאה, שמנת, בשר שמן, שמן דקלים וקוקוס מהצומח. על פי התזונה הים תיכונית והמלצות איגודי הלב העולמיים, מומלץ להמעיט בצריכתו משום שהוא נקשר כאחראי על מחלות לב וכלי דם.

שנית, מומלץ שכשליש מצריכת הקלוריות היומית תגיע משומנים שאינם רווים. בשומן בלתי רווי, חלק מן הפחמנים קשורים ביניהם בקשרים כפולים, יש להם פחות קשרים עם מימנים, ולכן חומצת שומן זו נקראת בלתי רוויה (במימנים). שומנים אלה, יכולים להיות רב-בלתי רווים, כלומר יש יותר מקשר כפול אחד, והשם ניתן לפי מספר הפחמן בו נמצא הקשר הכפול הראשון, למשל: כאשר הקשר הכפול נמצא בפחמן השלישי חומצת השומן תיקרא אומגה 3.

סוגי חומצות שומן

קיימים שלושה סוגים של חומצות שומן מסוג אומגה 3: EPA, DHA  ו-ALA. חומצות שומן אלה מיוצרות בעיקר ע"י צמחים, אצות ים ופלנקטון הנבלעים ע"י דגים במעמקי האוקיינוס, מכאן הריכוז הגבוה של אומגה 3 בדגי ים. מקורות נוספים לאומגה 3 במזון: שמן קנולה, זרעי פשתן, אגוזי מלך והשמנים המופקים מהם. חומצת השומן הבלתי רוויה מסוג אומגה 3, הינה חיונית לפעילות תקינה של הגוף. גופנו אינו יכול לייצר אותן בעצמו ועל כן חייב לקבלן מהמזון. במידה ונוטלים את האומגה 3 בכמוסה, חשוב לשים לב שעל התווית יצוין הרכב אומגה 3 מסוגEPA ו-DHA.

חומצת שומן מסוג אומגה 6 הינה חיונית אף היא לגוף, אך אין לנו חוסר בה, מאחר והיא נמצאת בשפע במקורות המזון שאנו אוכלים, כגון: שמן חמניות, שמן תירס, טחינה, שמן סויה, כל האגוזים והזרעים.

שומן חד בלתי רווי מסוג אומגה 9, הוא למעשה חומצת השומן המוכרת ביותר בתזונה הים תיכונית, וניתן למצוא אותה בשמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, זיתים, אגוזים וזרעים.

לסיכום, שומנים בלתי רווים נחשבים לשומנים בריאים וטובים לפעילות תקינה של כל מערכות הגוף. מומלץ כי שומנים אלה יהוו חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי, וכדאי לגוון ולשלב בין סוגי האומגות השונים.

*מידע זה הינו כללי ומתייחס לאוכלוסייה הבריאה. במצבי מחלות שונות, יש להתייעץ עם תזונאית להתאמת תפריט אישי.

חנוכה שמח!

המידע המקצועי בכתבה באדיבות: בת-אור לוין שריג – תזונאית קלינית, במרפאת בריאות הנפש 'מכבי', MA  בתזונה בריאות והתנהגות