מלא בריאות: סיר ממולאים חגיגי לסוכות

ערב סוכות, בחוץ מתחיל כבר להיות קריר, הסוכה מוארת ומקושטת, ומחכה שנשב לשולחן, כל אחד לוקח איתו משהו, חלה, יין, כלים, סלטים.. אט אט עורכים את השולחן ואז מגיע אורח הכבוד, סיר גדול וכבד ניצב במרכז השולחן

ה"ממולאים", ירקות מלאים בכל טוב, הם מתכון מושלם לסוכה מכיוון שהם שומרים על חום, ולכן במקומות קרים נהגו להגיש אותם בערב חג הסוכות. קבלו מתכון בריא שיהפוך גם את החג הזה, בתקופה הזאת, לחגיגי

המתכון הא הוא עדין, יש בו מעט רוטב יחסית והוא מבקש לתת כבוד לטעמי המילוי והירקות. המתכון הוא על בסיס של אורז מלא ובריא יותר ובעל טעם ומרקם אווריריים.

ההכנה נעשית בכמה שלבים פשוטים שיפורטו לפי הסדר.
קודם מכינים את האורז והמלית של הירקות, אחר כך מערבבים הכל וממלאים את הירקות. לבסוף מניחים את הירקות בסיר ומוסיפים נוזל.

ירקות ממולאים באורז מלא ובשר

מה צריך?

הבשר למלית:
500 גר׳ בשר בקר/הודו אדום טחון
הערה: אפשר להחליך את הבשר בבשר צמחי

הירקות למילוי:
6 פלפלים בגודל בינוני מנוקים מגרעינים
6 עגבניות די גדולות, מרוקנות מהתוכן (לשמור את התוכן בצד)
8 קישואים מרוקנים באמצע מהתוכן (לשמור את התוכן בצד)
הערה: ניתן להשתמש בכל שילוב של ירקות למילוי לפי טעמכם
לא בטוח שכמות הירקות מתאימה בגודלה בדיוק לכמות המלית, אבל אם נשארה מלית מלאו עוד כמה פלפלים (הכי קל להתעסק איתם)

האורז למלית:
1 כוס אורז מלא
1 כפית מלח
2 כוסות מים

הירקות למלית:
3-4 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
2 גזרים בינוניים קצוצים דק-דק/מגורדים
התוכן של הירקות, (שאותם רוקנו קודם) קצוץ דק
חצי כפית פפריקה מתוקה
שליש כפית פלפל שחור
כפית שטוחה של תערובת תבלינים בהרט לקציצות (או 1 כפית של תערובת תבלינים אחרים כמו פפריקה מתוקה, אגוז מוסקט טחון, כמון, זנגוויל וקורט ציפורן וקינמון)

מה עושים?

הכנת האורז:
מבשלים במים במשך כ-50 דקות עד לריכוך

הכנת הירקות למלית:
מקפיצים במחבת את הבצל ואחר כך את שאר הירקות עד להזהבה קלה
הערה: אם לא משתמשים בתוכן של העגבניות למילוי יש להוסיף בתום ההקפצה גם כוס אחת של עגבניות מגורדות.

הרכבת הממולאים:
1. מערבבים היטב את האורז המבושל, הירקות המוקפצים והבשר.
2. ממלאים את הירקות ומניחים בצורה מסודרת בסיר גדול ורחב, או בשני סירים קטנים יותר, רצוי בשיכבה אחת. שימו לב שהירקות אמורים להיות שקועים במים עד למחציתם ולא יותר מזה.
3. מוסיפים לסיר 2-3 כוסות מים מעורבבים מראש ב: 1 כף גדושה של רסק עגבניות, 1 כפית מלח (או לפי הטעם), 1 כפית סילאן, פלפל שחור גרוס טרי
4. מביאים את הסיר לרתיחה, מכסים במכסה, מורידים לאש נמוכה ומבשלים כשעה ורבע.
במהלך הבישול מומלץ מדי פעם לטעום ולוודא שנוצר מיץ עדין וטעים, חמצמץ-מתקתק-מלוח. ותקן טעמים לפי הצורך (אפשר להוסיף עוד מעט מלח/סילאן לפי הטעם).

הערה: היזהרו ואל תטביעו את הכל ברסק עגבניות שמשתלט על הטעמים וגורם למנה להיות חומצית וכבדה מדי.

חג שמח ובריא!

המתכון באדיבות ענת תבור, דיאטנית ילדים ומשפחה במכבי שירותי בריאות